Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK - AZ ELLENTENGERNAGY ESETE A SZÁMÍTÓGÉPEKKEL

2016.12.09

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK

Grace Murray Hopper (1906. december 9. – 1992. január 1.) ellentengernagy, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje, matematikus, a számítógép-tudomány egyik úttörője. Egyike volt a Mark I. számítógép első programozóinak.
Ő írta az első fordítóprogramot (compiler) amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani.
Felvázolta a számítógéptől független programnyelv ötletét, ami a COBOL, az egyik első modern programozási nyelv, megalkotásához vezetett és aminek egyik tervezője is volt.
Neki tulajdonítják a "debugging" (számítógépes programok hibakeresése) kifejezés elterjesztését.
Haditengerészeti rangjának és munkásságának köszönhetően gyakran "Csodálatos Grace"-ként ("Amazing Grace") hivatkoznak rá, ami egyben játékos utalás az Amazing Grace kezdetű keresztény himnuszra is.
Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egy rombolója, az USS Hopper és a NERSC kutatóközpont (National Energy Research Scientific Computing Center - az USA Nemzeti Energiakutató Tudományos Számítóközpontja) leggyorsabb számítógépe, a Cray XE6 "Hopper" is az ő nevét viseli.

Fiatalkora
Grace Hopper New Yorkban született 1906-ban Grace Brewster Murray néven.
A család 3 gyermeke közül ő volt a legidősebb.
Kíváncsi gyerek volt és ezt a tulajdonságát egész életében megőrizte.
Hét éves korában elhatározta, hogy kideríti az ébresztőóra működését. Hét ébresztőórát szétszerelt, mielőtt édesanyja rájött volna mi a terve. Ezek után már csak egy órája lehetett.
A középiskolát a Hartridge iskolában (Hartridge School) végezte Plainfieldben (New Jersey állam).
16 éves korában a nem megfelelő latin nyelv tesztjemiatt elutasították korengedményes felvételét a Vassar Collegeba, de a következő évben már felvették.
1928-ban BSc (Bachelor) fokozatot szerzett matematika és fizika szakon.
Eredményei alapján felvételt nyert a Phi Beta Kappa egyesület tagjai közé is.
1930-ban megkezdte MSc (Master) fokozatú tanulmányait a Yale Egyetemen. 1934-ben PhD fokozatot szerzett matematikából. Felkészítő tanára Oystein Orevolt.
Már 1931-ben elkezdett matematikát tanítani a volt iskolájában, a Vassar College-ban, ahol 1941-ben docensnek nevezték ki.
1930-ban férjhez ment a New York-i egyetem professzorához Vincent Foster Hopperhez.
1945-ben elváltak.
Ezután nem ment többé férjhez és a volt férje nevét megtartotta.

Karrierje - A Második világháború alatti tengerészeti szolgálata
Hopper 1943-ban távolléti engedélyt kapott a Vassar Főiskolától és belépett az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tartalékosai közé.
Sok nőhöz hasonlóan önkéntesként szolgált a WAVES ("Women Accepted for Volunteer Emergency Service" - hivatalos nevén:
- U.S. Naval Reserve (Women's Reserve) kötelékében.
A sorozáson különleges engedéllyel ment át, mert a súlya 6,8 kg-mal kevesebb volt a Haditengerészetnél előírt 54 kg (120 font) minimális testsúlynál.
Kiképzése 1943-ban kezdődött meg a Flottatartalék Kadétiskolájában (Naval Reserve Midshipmen's School) a Smith College-ban, a Massachusetts Államban levő Northamptonban.
Hopper az osztályból elsőként végzett 1944-ben és a Bureau of Ships Computation Project-hez került a Harvard Egyetemre mint alhadnagy.
A Howard H. Aiken irányításával dolgozó, a Mark I. számítógépet programozó csoportba került be.
Hopper és Aiken közösen három publikációt írtak a Mark I. számítógépről.
Hopper tényleges szolgálatba történő áthelyezéséről írt kérvényét a háború végén a kora (38) miatt elutasították, így folytatta szolgálatát a Flottatartaléknál.
1949-ig a Harvard számítógép laborban maradt.
1949-ben professzorként visszatért a Vassar Főiskolára, de a Haditengerészet megbízott munkatársaként tovább folytatta a munkát a Harvard Egyetemen.

UNIVAC
1949-ben Eckert-Mauchly Computer Corporation vállalat alkalmazottja lett mint matematikus és csatlakozott az UNIVAC I számítógép fejlesztő csoportjához.
Az 1950-es évek elején a cég beolvadt a Remington Rand vállalatba.
1952-ben sikerült elkészítenie az első fordítóprogramot is, ez volt az A-0 fordítóprogram. "Senki nem hitt benne. Volt egy működő fordítóprogramom és senkit sem érdekelt. Azt mondták, hogy a számítógép csak aritmetikai műveletek elvégzésére képes." - mesélte Hopper." 1954-ben Hoppert a vállalat programozási igazgatójává nevezték ki.
Részlege fejlesztette az első fordítóprogramra épülő programozási nyelveket például a MATH-MATIC és FLOW-MATIC programnyelvet is.

COBOL

Grace Murray Hopper az UNIVAC billentyűzeténél. (1960 körül)

1959 nyarán a két napos CODASYL (Conference on Data Systems Languages) konferencián összegyűltek a vállalati és kormányzati számítógép szakértők. Míg Hopper a konferencia technikai tanácsadója volt, addig számos beosztottja dolgozott egy új programozási nyelv alapjainak meghatározására létrehozott ideiglenes bizottságban.
Az új nyelv neve a COBOL lett, ami a COmmon Business-Oriented Language elnevezés rövidítése.
A COBOL a Hopper által tervezett FLOW-MATIC nyelv kibővítettváltozata.
Néhány ötletet hasznosítottak az IBM hasonló programozási nyelvéből a COMTRAN-ból.
Hopper meggyőződése volt, hogy a programokat inkább az angolhoz hasonlító nyelven kell írni, mint gépi kódban vagy a gépi kódhoz legközelebb álló assembly programozási nyelven.
Napjainkra a COBOL széles körben elterjedt.
1967 és 1977 között Hopper volt az igazgatója a Haditengerészet Informatikai Tervező Hivatalához (Navy's Office of Information Systems Planning) tartozó Programozási Nyelv (Navy Programming Languages Group) csoportjának. 1973-ban kapitánnyá léptették elő

Nyugdíjas évek

Grace Hoppert 1983-ban sorhajókapitánnyá léptették elő.

Hopper 1966-ban, a nyugalmazási szabályoknak megfelelően, 60 éves korában vonult nyugállományba a Haditengerészet Flottatartalékától (Naval Reserve) fregattkapitány (Commander) rangban.
1967-ben visszahívták a szolgálatba egy hat hónapos időszakra, amit határozatlan időre meghosszabbítottak.
1971-ben ismét nyugdíjba vonult, de 1972-ben ismét felkérték a szolgálatra. 1973-ban Elmo R. Zumwalt, Jr. admirális kapitánnyá (Captain) nevezte ki.
1983-ban elnöki kinevezéssel sorhajókapitánnyá léptették elő
Kongresszusi engedéllyel jóval a nyugdíjkorhatáron túl is szolgálatban maradhatott. 1985-ben a sorhajókapitány rangot átnevezték ellentengernagyi rangra.
A Haditengerészettől 1986. augusztus 14-én vonult végleg nyugdíjba.
A búcsúünnepség az USS Constitution fregatt fedélzetén volt.
Hopper megkapta a Defense Distinguished Service Medal kitüntetést, ami az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb nem harctéri érdemeket elismerő tengerészeti kitüntetése.
A végleges nyugdíjba vonulásakor ő volt a haditengerészet legidősebb aktív szolgálatban levő tisztje (79 év 8 hónap és 5 nap).
Az ünnepség helyszínéül szolgáló USS Constitution pedig az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének legidősebb hajója (akkor 188 éves 9 hónapos és 23 napos).
Tanácsadóként tovább dolgozott a Digital Equipment Corporation vállalatnál egészen 85 éves korában 1992-ben bekövetkezett haláláig.
Katonai tiszteletadással temették el az Arlingtoni Nemzeti Temetőben.

A gyászjelentés
Betts, Mitch (Computerworld 26: 14, 1992)
Bromberg, Howard (IEEE Software 9: 103–104, 1992)
Danca, Richard A. (Federal Computer Week 6: 26–27, 1992)
Hancock, Bill (Digital Review 9: 40, 1992)
Power, Kevin (Government Computer News 11: 70, 1992)
Sammet, J. E. (Communications of the ACM 35 (4): 128–131, 1992)
Weiss, Eric A. (IEEE Annals of the History of Computing 14: 56–58, 1992)

- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat VIAF: 873229 LCCN: n83175996 ISNI: 0000 0001 1034 9992 GND: 121579948 SUDOC: 079152783 BNF: cb16228841g
- Informatika
- Informatikai portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Amerikai katonák
- Haditengerészek
- Amerikai tengerészek
- Amerikai tudósok
- Amerikai matematikusok
- Számítástechnikusok
- Programozók

wikipédia
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.