Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hite a magyar szabadságban, a vérpadra vitte

2016.01.13

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK

 

Laczkovics János (Szentlőrinckáta, 1754. január 13. – Buda, 1795. május 20.) huszárkapitány, a magyar jakobinus mozgalom egyik vezetője, a XVIII. századi magyar irodalom jeles képviselője.

Élete
Apja, Laczkovics Imre, Pest vármegyei birtokos volt; édesanyja Trencsényi Mária.
Pályáját 1772
-ben a bécsi nemesi testőrségben kezdte, ahol több nyelvet megtanult. 1776-tól hadnagyként két évet töltött Itáliában a Graeven-huszárezreddel, 1778-ban részt vett a poroszok elleni hadjáratban, majd Szlavóniába vezényelték. 1786-ban előléptették kapitánnyá, 1787-ben Dubicánál kitüntette magát a törökök ellen vívott harcban.
1789-ben Belgrád bevételénél vitézkedett, erről verset is írt - „Talpra oh vitézek”, Magyar Kurír, 1789
1790-ben Szendrőnél szerzett betegségére hivatkozva Pestre ment és a diétai karhatalmiba kivezényelt tiszttársaival benyújtotta a Graeven-ezred tisztjeinek híres folyamodványát az országgyűléshez a magyar tisztikar, tisztképzés és vezényleti nyelv érdekében.
A folyamodvány miatt hadbírósági eljárás indult ellenük, az Országgyűlés előbb felzúdult, de a reichenbachi megegyezés után sorsukra hagyta őket.
Laczkovicsot Belgrádban őrizetbe vették, majd bécsi kihallgatása után a mantovai helyőrségbe helyezték át, ekkor lemondott tiszti rangjáról és Pestre költözött.

 

Laczkovics János portréja a Vasárnapi Ujságban


Felismerte, hogy hiába bízik a rendekben. Szenvedélyesen ostorozta a magyar nemesek műveletlenségét és önzését. Már az országgyűlés idején lefordította magyarra Trenk Frigyes báró antiklerikális munkáját - „A Matzedóniai vitéz”, h.n., 1790 -, majd két hasonló művet fordít le németből, és ad ki névtelenül. A hatóságok mindkettőt betiltják és elkobozzák.
Laczkovics, Trenk közbenjárásában bízva 1791-ben kihallgatáson kéri visszahelyezését Ferenc trónörököstől, majd Pesten a nádorhoz próbál bejutni és részleges önigazolást ír a király számára, de a haditanács elutasítja. 1791-ben régi ismerőse, Martinovics ráveszi, hogy az ő 1790-ben megjelentetett röpiratának aulikus szellemű átdolgozásával szerezze vissza II. Lipót kegyét, Laczkovics lefordítja, monarchiaellenes részét kihagyja és átdolgozva ki is adja Pesten. A röpiratba beleönti a klérussal és a nemességgel szembeni gyűlöletét, és zamatos magyarsággal ad hangot elkeseredésének. A bécsi kémszervezet főnöke, Gotthardi útján pénzjutalmat és 45 Ft nyugdíjat kap II. Lipóttól, de ennek halálával a többi közt szertefoszlik az óhajtott budai kerületi biztosság reménye is.
Az új uralkodónál, I. Ferencnél és a bécsi hatóságoknál hiába audenciázik, hatástalan marad a Szekér Joákim könyvéből kivonatolt, aulikus szellemű, de a jobbágysággal együttérző történeti vázlata is - „A magyar történeteknek rövid rajzolattya”, Pest, 1792.
1793-ban Martinovics Ignác „Nyílt levelét” fordítja magyarra, 1794-ben vállalja a jakobinus mozgalom - Szabadság és Egyenlőség Társasága - egyik igazgatójának tisztét, terjeszti és részben lefordítja a kátékat.

 

Magyar jakobinusok sírja Budapesten. (Hajnóczy József, Laczkovics János, Martinovics Ignác, Sigray Jakab, Szentmarjay Ferenc, Szolártsik Sándor, Őz Pál). Kerepesi temető: 11/1-sziget.


Augusztus 16-án elfogják, a bécsi vizsgálóbizottság hallgatja ki, majd a magyar királyi és a hétszemélyes tábla törvénysértő eljárás során halálra ítéli és 1795. május 20-án a budai Vérmezőn lefejezték.
Laczkovics bátran nézett szembe a hóhérral.

 

Laczkovics János portréja

 

Források
- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
- Magyar irodalmi lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1965, II. kötet 6-7. oldal)
. - Laczkovics Jánosról, valamint a Laczkovics-családról további adatok és dokumentumok találhatóak Benda Kálmán vonatkozó műveiben (pl. A magyar jakobinusok iratai, Bp. 1952-57), valamint az Országos Levéltárban, a Laczkovics-család iratai között.

Kategória:
- Magyar történelmi személyek
- Kivégzett költők, írók
- 1754-ben született személyek
- 1795-ben elhunyt személyek

 

wikipédia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.