Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ő se volt próféta hazájában

2016.01.21

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK


Benny Hill (eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill; Southampton, 1924. január 21. – Teddington, 1992. április 20.) angol komikus színész, humorista és énekes. „ A világ legmulatságosabb komikusa. Számomra minden idők hőse. ”
– Michael Jackson

Élete
Benny Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott.
A televízióban 1949-ben debütált.
Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél.
1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát, amelyet világszerte több mint száz országban vetítettek, így Magyarországon is. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt.

A szexuálisan gyakran kétértelmű jelenetekben Benny Hill különböző szerepekben és maskarákban jelent meg, és mesterien alkalmazta többek között a paródia és a pantomim eszköztárát.
Nem csoda, hogy nemzetközileg a legkedveltebb humoristák egyike lett, akinek show-ját az Egyesült Államokban jobban elismerték, mint odahaza. Egyik legismertebb rajongója Michael Jackson volt, aki betegágyánál is meglátogatta 1992 februárjában, amikor egy korábbi szívinfarktus után lábadozott. Szintén rajongói voltak:
- Burt Reynolds, Michael Caine, John Mortimer, Mickey Rooney és Walter Cronkite.
Hill énekesként is könyvelhetett el sikereket:
- 1971-ben négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat Ernie (The Fastest Milkman In The West) című humoros dalával.
Show-ját 1989-ben szüntették be, elsősorban a nők jogaiért küzdő egyesületek unszolására, amelyek kifogásolták, hogy Hill lenézi őket a műsorában, amit idejétmúltnak tartották, s amelyben folyamatosan a régi poénokat ülteti új környezetbe. A nők egyoldalú ábrázolásával vádolták, illetve, hogy politikailag nem korrekt, valamint állandóan más nációk kifigurázásával foglalkozik.
A valódi ok az volt, hogy helyet kellett csinálni a műsorok között Mr. Beannek.
Ezt követően a humorista visszavonult és 1992. április 20-án magányosan hunyt el otthonában, minden bizonnyal szívinfarktus következtében.
Ironikus, hogy épp aznap kapott postán egy új szerződést a Központi Független Televíziótól.
Benny Hill esetét, ma karaktergyilkosságnak nevezzük.
1992 után, az Egyesült Királyság területén, csak nagyon korlátozottan, földi sugárzásban lehetett a televízióban látni. Műhold és kábel elérésű csatornák, nem adták le a műsorait. Életrajzírója, Mark Lewisohn röviden, megjegyezte "Benny Hill Britanniában, tabu".
Holttestére csak néhány nap elteltével bukkantak rá. Bár kb. 10 millió fontos vagyona volt, halálakor több befizetetlen csekket találtak a szobájában.
1992. április 28-án temették el a Hollybrook temetőben. Szárnyra kapott a hír, hogy sok ékszert is temettek mellé, ezért sajnos 1992 októberében sírját feltörték.

Magánélete
A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete magányos volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú autója. Volt ugyan egy háza Southamptonban, ahol az édesanyja is lakott, azonban annak 1976-os halála után azt lezáratta, valóságos szentélyként tisztelte. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Thames stúdióktól, ahol a műsorait vették fel.
Az utazás volt az egyetlen luxus, amit megengedett magának, gyakran ment Marseille-be, az 1980-as években. Élvezte, hogy ott nem ismerték fel az utcán, tömegközlekedéssel utazott, szabadtéri kávézókban üldögélt, flörtölt a helyi nőkkel. Kitűnően beszélt franciául, németül, olaszul, sőt, még hollandul is tudott. Tengerentúli nyaralásai is gyakran inspirálták jeleneteit.


Televíziós sorozatok
- Hi There (1949)
- The Service Show (1952)
- Show Case (1953)
- The Benny Hill Show (1969–1989)

Irodalom
- Dennis Kirkland - Hilary Bonner: Benny - Az igaz történet (Totem Könyvkiadó, Budapest, 1994, fordította: Szamay Ilona) ISBN 9637888616


Jegyzetek
- Jump up ↑ „A komikus, akit imádtak a sztárok”, D. Kirkland - H. Bonner: Benny című könyvének képes hátlapján olvasható Michael Jackson mellett Jason Donovan, Frank Sinatra és Burt - Reynolds véleménye a világ kedvenc bohócáról.
- Jump up to: a b c d e 10 éve halt meg Benny Hill

További információk
- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Benny Hill témájú médiaállományokat.
- Benny Hill az IMDb-n
- Screenonline, Benny Hill életrajz (angolul)
- Museum.tv, Benny Hill életrajz (angolul)
- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat VIAF: 74652427 LCCN: n78036480 ISNI: 0000 0000 6302 8116 GND: 118935631 BNF: cb123824664
- Filmművészet
- Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Angol humoristák
- Angolok
- 1924-ben született személyek
- 1992-ben elhunyt személyek

wikipédia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.