Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK FŐZTÉK 1 - ADOLPHE DUGLÉRÉ

2016.05.06
HÍRESSÉGEK FŐZTÉK
 
 


Adolphe Dugléré (Bordeaux 1805. június 3. - Párizs 1884, április 4,), francia séf.
Egyik leghíresebb étele az Anna burgonya, de az ő nevéhez fűződik a Rossini bélszín is.
Rossini a konyha Mozartjának nevezte.

 

TENGERI NYELV DUGLÉRÉ MÓDON (FILETS DE SOLES DUGLÉRÉ)
Hozzávalók:
10 db halszelet, 50 dkg friss paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 3 dkg liszt, só, bors, petrezselyem zöldje

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, és vajjal kikent edénybe helyezzük. Meghintjük finomra vágott hagymával, lehámozott, kockára vágott paradicsommal és vágott petrezselyemzölddel. Ráöntjük a fehérbort, vajas papírral letakarva felforraljuk, és sütőben készre pároljuk, majd tálra helyezzük. A hal levét beforraljuk, liszttel összegyúrt vajjal megsűrítjük, s ha felforrt, a tejszínnel elkevert tojássárgáját hozzákeverjük. Félrehúzva a tűzről, a megmaradt vajat belekeverjük, utána ízesítjük. A halra öntjük, beszórjuk vagdalt zöldpetrezselyemmel, és vajas burgonyát adunk hozzá köretnek.

ANNA BURGONYA 01.

Hozzávaló
1 kg burgonya, 6-8 ek olvasztott vaj, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre vágjuk. Az olvasztott vajjal jól összekeverjük. Lapos tálba tesszük, sóval, borssal ízesítjük, és alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20 perc múlva levesszük a fóliát, és átfordítva a burgonyát, még további 20 percig sütjük.
Tálaláskor tortaként szeleteljük.

 

ANNA BURGONYA 02.

Hozzávalók 4 személyre:
850 g újburgonya, 125 g márkázott vaj olvasztva, ízlés szerinti fűszerek, só

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 210 C-ra (gázsütőnél 6-7-es fokozat). Egy 20 cm mély kerek tortaformát vagy hőálló edényt kenjen ki olvasztott vajjal. Hámozza meg a burgonyát, és egy éles késsel vágja nagyon vékony szeletekre. A burgonyaszeleteket fektesse papírtörlőre, és törölgesse szárazra. Az edény közepétől kiindulva a szeletek ötödével bélelje ki a tál alját. A vaj ötödét locsolja a burgonyára, és ízlés szerint fűszerezze
Még négy réteget halmozzon az elsőre, majd az utolsó csepp vajat is locsolja a tetejére. Zsírpapírból vágjon ki egy akkora kört, amely éppen betakarja a burgonya tetejét. Kb. 1 óra hosszat süsse, illetve amíg a burgonya aranybarnára pirul, és a kés hegyével középen könnyedén átszúrhatja.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
Hírességek főzték - híres receptek
Szerző:


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.