Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK FŐZTÉK 3. - id. ALEXANDER DUMAS

2016.05.08

HÍRESSÉGEK FŐZTEK

Id. Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie (1802. július 24. – 1870. december 5.) francia író, legismertebb művei kalandos történelmi regények, amelyek a világ legolvasottabb francia írójává tették őt.
Több regényéből - például a Monte Cristo grófja és a D’Artagnan történetek - készült filmadaptáció, de írt színdarabokat, újságcikkeket is, és rengeteg emberrel levelezett.
Apai nagyanyja fekete rabszolganő volt.

Hogy Dumas valóban el is készítette, vagy csak róla nevezték el, azt sajnos nem tudom.
Minden esetre érdekesnek tűnik a recept.

 



FEJES SALÁTA DUMAS-MÓDRA
Hozzávalók:
2 fej saláta
A mártáshoz:
2 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 púpozott kk. mustár, 1 citrom leve, 1-2 gerezd fokhagyma, 4 szelet kenyér

Elkészítése:
A salátát úgy készítjük elő, mint a francia fejes salátához, majd jégbe hűtjük. A tojás sárgájákat a mustárral és a citromlével simára keverjük, majd az olajat - állandó kevergetés közben- cseppenként beleöntjük. A mártást is hűtőbe tesszük, a salátára közvetlenül tálalás előtt öntjük.
A tetejére szárazon megpirított, fokhagymával bedörzsölt, apró kockára vágott kenyeret szórunk.

 

 

MONTE CHRISTO KIFLIJE
Hozzávalók:
6 db kifli, 2-2 evőkanál vaj és méz, 6-6 szelet füstölt pulykamell és juhsajt, 1 evőkanál málnalekvár, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése:
A kifliket hosszában vágja félbe. Keverőtálban forgassa össze a vajat és a mézet. Ezzel kenje meg a kiflik vágott felületét. Fektessen mindegyikre egy-egy félbevágott szelet húst, majd sajtot. Csepegtesse meg a szendvicseket a málnalekvárral. Hintse rájuk az előzőleg szárazon kipattogásig pirított szezámmagot. Sütőlapra helyezve 8-10 percig süsse a 180 fokra előmelegített sütőben. Melegen tálalja.

MONTE CHRISTO SZENDVICS (KANADA)
Hozzávalók:
sajt (szeletelve), sonka (szeletelve), 1 tojás, vaj, só, 2 szelet pirított kenyér, olaj

Elkészítése:
A pirítósok belső oldalát vajazd meg, s tegyél közéjük egy sonka és egy sajtszeletet. A kenyereket rögzítsd egymáshoz (például fogpiszkálóval), majd mártsd meg az elhabart (sózott) tojásban, végül süsd ki bő olajban, mint egy bundás kenyeret.

A HÁROM MUSKÉTÁS FALATKÁI
Hozzávalók:
7 dl kristálycukor, 0,8 dl kukorica szirup, 0,8 dl víz, fél mokkáskanál só, 3 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé reszelék, 35 dkg tejcsokoládé reszelék

Elkészítése:
Nagyobb edényben, közepes hőfokon, folyamatos keverés közben melegítse teljes olvadásig a vizet, a cukrot, a sót és a szirupot. Az olvadás után a legalacsonyabb hőfokon gyöngyöztesse tovább, de vigyázzon, hogy le ne égjen. Közben verje kemény habbá a fehérjéket. Amikor már méz sűrűségűvé változott, vegye le a melegről. Nagyon vékony sugárban öntse a tojáshabhoz mialatt a gépi habverő legalacsonyabb sebességfokozatával egyenletesen keveri. Addig keverje (körülbelül 20 percen át), míg az elegy tésztakeménységű, formázható masszává válik. Ekkor forgassa bele az étcsokoládét.
Ezt a nugát krémet simítsa olvasztott vajjal kikent közel 22 x 22 centis, alacsony tepsibe. Tegye fél órára hűtőszekrénybe, hogy a keverék megkeményedjen. Ekkor éles késsel vágja először félbe, majd a feleket átlósan 8-8 háromszögre. A tejcsokoládét mikróban, közepes hőfokon, maximum két perc alatt olvassza fel. Egyesével szúrja villára a háromszögeket és sorban mártsa bele az olvadt csokoládéba, majd fektesse azokat sütőpapírra.
Hagyja megszilárdulni és kihűlni az édességeket egy-két órán keresztül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
Hírességek főzték - híres receptek
Szerző:


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.