Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK FŐZTÉK 37. - CAESAR CARDINI

2017.04.28

HÍRESSÉGEK FŐZTÉK

Cesare Cardini (1896. február 24. - 1956. november 3.)
olasz-mexikói vendéglős, szakács, és hoteltulajdonos.
A Cézár saláta kitalálója.



CAESAR A LA KÁRPÁTIA
Hozzávalók:
1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, fehér bors, 1 tojás sárgája, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 2 dl balzsamecet, 1 kanál francia mustár, két kanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk. A szardellacsíkok kétharmadát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel folyamatosan adagolva hozzáadjuk az olívaolajat. A majonézre emlékeztető, de annál hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy kellemesen befedje, de ne áztassa el azokat.
A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét szardellacsíkokkal díszítjük, azonnal tálaljuk.

CÉZÁR CSIRKESALÁTA TÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra. A spagettit főzze meg. A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze, vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át.
Nagy tálban keverje jól össze az alkotókat, hagyja összeérni 1 órát, esetleg hűtse.

CÉZÁR SALÁTA 01.
Hozzávalók:
3 nagy fokhagymagerezd, 3 leszárított szardellafilé (anchois), 1 kk fűszeres só, 1/4 kk. mustár, 1 csepp, csípős borsmártás, 1 ek. Worcester-szósz, 4 kk. vörösbor, 2 ek citromlé, 1/3 pohárborecet, 2 tojássárgája, 1 pohár növényi olaj, 2 fej saláta, 450 g főtt, apróra vágott szalonna, 1 pohár pirított zsemlekocka, 3/4 pohár reszelt sajt (keményebb fajta)

Elkészítése:
Egy acélkéses konyhai robotgéppel szétmixeljük a fokhagymát és a szardella-filéket. Miközben működik a robot, hozzáadjuk a sót, a csípős borsmártást, a Worcester-szószt, a vörösbort, a citromlét és az ecetet. Beletesszük a két tojássárgáját, és addig mixeljük, amíg jól el nem keveredik. Mixelés közben szép lassan hozzáadjuk az olajat is. Felvágjuk a salátát, és összekeverjük a szalonnával és a zsemlekockával.
Összeforgatjuk az öntettel.
Hozzáadjuk a sajtot, és újra átforgatjuk.

CÉZÁR SALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só

Elkészítése:
Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra. Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat. Hagyjuk kihűlni. Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját. Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze. Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben.
Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt.
Azonnal tálaljuk.

CÉZÁR SALÁTA 03.
Hozzávalók 6-8 főre:
1 fej saláta, fokhagyma granulátum, 6 dkg szardella, 15 ml Dijoni mustár, bors, 1 citrom leve, 1,7 dl olívaolaj, 1 tojás, 12 dkg frissen reszelt parmezán sajt Pirítóshoz: fél előző napi francia kenyér, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítése:
A kenyeret vágjuk apró kockákra.
Tegyük forró olajba fokhagyma granulátumot és a kenyérkockákat, és pirítsuk 2-3 percig, majd tegyük szalvétára. Kezünkkel tépkedjük apróbb darabokra a fejes salátát és vágjuk egészen apróra a fokhagymát. A szardellapasztát törjük össze villával, adjuk hozzá a fokhagymát, a borsot, öntsük hozzá a citromlevet, és habverővel keverjük össze az öntetet és adjuk hozzá az olívaolajat. Majd adjuk a salátát az öntethez és keverjük jól össze. Üssünk fel egy tojást, és nyersen keverjük a salátához. (összetartja és gazdagítja a salátát.) Adjuk hozzá a salátához a fokhagymás pirítósok felét és a parmezán kétharmadát.
A többivel külön-külön díszítjük a salátaadagokat.

CÉZÁR SALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 50 dkg uborka, 50 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 2 dl ezer sziget salátaöntet, 2 dl tejföl, kevés olívaolaj, 10 dkg trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítése:
A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezer sziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót.
Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

 

CÉZÁR SALÁTA 05.
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, 2 KNORR Joghurtos salátaöntet-por, kapribogyó, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors

Elkészítése:
A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vagdaljuk.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a salátaöntet-porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel és a kapribogyóval. Adagonként tányérra rendezzük, és a tetejére helyezzük a húst.
Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal.
Díszíthetjük paradicsommal és petrezselyemmel.

CÉZÁR SALÁTA CSIRKÉVEL
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg pulyka vagy csirkemell, bors, só, 1 fejes saláta, 3 db paradicsom, 1 hosszú uborka, cézár saláta fűszerkeverék, joghurt, majonéz, olaj, sajt, szeletelt kenyér

Elkészítése:
A 20 dkg csirkemellet vágd fel apró csíkokra és sózd, borsozd be. Tedd mindent serpenyőbe, ahol egy kanál olajon pirítsd meg. Jól süsd át, majd vedd le a tűzről. A fejes salátát mosd meg, majd vágd fel apró darabokra. A paradicsomot is mosd meg, majd azt is szeld fel pici cikkelyekre. Az uborkát hámozd meg, majd vágd apró darabokra. A zöldségeket tedd egy nagy tálba. A Cézár saláta fűszerkeveréket egy kis tálba keverd össze a joghurttal, majd tegyél hozzá egy kis majonézt.
Az öntetet öntsd rá a zöldségekre, majd a tetejére szórd rá a pirított húst.
Az egész saláta tetejére szórj reszelt sajtot.
A szeletelt kenyérből piríts meg 2-2 szeletet, majd a pirítósokat vágd ketté és helyezd el a tálaló tányéron.

CÉZÁR SALÁTÁJA
Hozzávalók:
1 fej római saláta, vagy 2 db salátaszív
A fokhagymás croutonokhoz:
4 szelet baguette (vagy ilyen méretű finom fehér kenyér), 3 ek fokhagymás olívaolaj (vagy 3 ek olívaolaj + 2 gerezd fokhagyma), 2 gerezd fokhagyma, átpréselve,
A mártáshoz:
2 db tojás (nyers, vagy 1 percet főzve), 6 ek fokhagymás olívaolaj (vagy lásd, mint fent), 4 db szardella (vagy 4 ek szardellapaszta), 2 db citrom leve, 1 tk Worcestershire mártás, 6 ek parmigiano reggiano, frissen reszelve, só, bors, frissen őrölve

Elkészítése:
Először elkészítem a croutonokat.
Egy tálba teszem a kicsire tépkedett vagy vágott kenyérdarabkákat és átforgatom az olajjal. Szétterítem egy nagy tepsiben és 120°C-on 1-2 órát pirítom. (Emberibb megoldás, ha veszünk egy serpenyőt és 10 perc alatt abban pirítjuk a croutonokat.) A salátát megmosom, salátacentrifugában megszárítom (kicentrifugázom), majd egy időre beteszem a hűtőbe. A saláta ez által ropogósabb lesz. Ezután falatnyi darabkákra tépkedem és beteszem egy nagyobb (fa-, üveg-, vagy műanyag) tálba, amiben tálalni is fogom.
Elkészítem a mártást.
Egy kisebb tálba teszem a fokhagymás olajat (vagy az olajat és nyomok rá 2 gerezd fokhagymát), a tojásokat megmosom, feltöröm és enyhén felverem, majd ezt is beleforgatom, a szardellát egy villával szétnyomkodom (vagy beleteszem a pasztát), hozzáadom a citromlevet, a Worcestershire - mártást, a reszelt parmezánt és elkeverem. Beleteszem a salátába és óvatosan átforgatom. Ráteszem a croutonokat és a reszelt sajtot, ezzel is átforgatom.
Sózom, ha szükséges és bőven tekerek rá borsot.
Vagy a salátás tálban külön adom hozzá az egyes hozzávalókat és a végén összeforgatom a salátával.

CÉZÁR SALÁTA PULYKACSÍKOKKAL
Hozzávalók 4 főre:
1 szál kígyóuborka kb. 30 dkg, 4 szem paradicsom kb. 30 dkg, másfél fej jégsaláta, 1 fej radicchio saláta, 2 közepes fej lila hagyma, 2 szelet rozskenyér, 2 gerezd fokhagyma. Reszelt parmezán sajt, 60 dkg pulykamell filé, só, bors, ízlés szerint, 1 dl olívaolaj, 1/2 liter joghurt, 2 evőkanál ketchup, 1 narancs kicsavart leve, 1 evőkanál frissen vágott oregánó, 1 evőkanál bazsalikom, 20-30 szem olívabogyó, 1 db citrom, 1 csomag petrezselyem zöld, 1 evőkanál Worcestershire szósz, Dijoni mustár, folyékony édesítőszer

Elkészítése:
A pulykamell filét vékony csíkokra vágva serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, majd a serpenyőből kiszedjük. A két szelet rozskenyeret apró kockára vágjuk és ugyanebben a serpenyőben a maradék olívaolajjal és fokhagymával összekeverve megpirítjuk. Ezt követően felhasználásig félretesszük a pulykamellel együtt. Minden zöldséget előszítünk, megmosunk, összedaraboljuk a paradicsomot és az uborkát, a lilahagymát kockára vágjuk, a salátaféléket leveleire szedve apróbb darabokra tépjük, ezt követően tányérokra halmozva tetejére helyezzük a pirított kenyeret és a pulykamellet, majd tálalásig hidegen tartjuk. Elkészítjük a dresszinget, a dijoni mustárt ketchuppel, a narancs levével és joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a frissen vágott zöld fűszereket, a petrezselymet, a bazsalikomot, az oregánót, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az édesítőszerrel kellően édessé tesszük, majd hozzáadjuk a Worcestershire szószt.
Lehűtve salátánk mellé tálaljuk.
Salátát fogyasztás előtt megszórjuk reszelt parmezán sajttal és a kellően temperált salátaöntettel leöntve fogyasztjuk.

 

CÉZÁR SALÁTA ÖNTET
Hozzávalók:
2,4 dl majonéz, 0,6 dl tojáspor, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál citromlé, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt fehérbors, negyed teáskanál só, 1 csokor finomra vagdalt petrezselyem

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt tegyen keverőtálba. (Gépi) habverővel keverje sima, egynemű krémmé az egészet. Felhasználás előtt néhány órára tegye letakarva hűtőszekrénybe.

CSIRKÉS CÉZÁR SALÁTA
Hozzávalók: 1 tojás, 1/2 dl tej, só és frissen őrölt bors, 10 dkg finomliszt, 5 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano), 35 dkg csirkemellfilé, 1 dl olaj, 1 nagy fej jégsaláta, 25 dkg koktélparadicsom
Az öntethez:
3 nagyobb fokhagymagerezd, 1/2 citrom. 1 teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál dijoni mustár, 2 kávéskanál Worcestershire - szósz, 11/2 dl olívaolaj

Elkészítése:
A salátaöntettel indítunk, amit a turmixgépben fogunk elkészíteni. Először beleöntjük az olajat, majd egy kis Worcestershire szószt, a Cézár-saláták kihagyhatatlan alkotóját kanalazzuk hozzá. Utána egy kevés mustár következik, aztán egy fél citrom frissen facsart leve, majd egy teáskanálnyi szardellapaszta. Ezután hozzáreszelünk néhány gerezd fokhagymát, és ha minden együtt van, jöhet a turmixolás.
A bundás csirkefalatok következnek. Ehhez a csíkokra vágott csirkehúst bepanírozzuk - nagyon finom lesz, ha morzsa helyett reszelt parmezánnal dúsított lisztet használunk hozzá - majd forró olajban kisütjük.
Ezután a salátakeveréket beleöntjük egy nagy tálba, meglocsoljuk az öntettel, és miután alaposan összeforgattuk vele, félbevágjuk a koktélparadicsom-szemeket.
Tálalhatunk:
a salátát tányérra tesszük, a salátakupac tetején elrendezzük a csirkefalatokat, és félbevágott koktélparadicsomokat pakolunk köré.

TÉLI CÉZÁR SALÁTA
Hozzávalók 2 adaghoz:
2 szelet kenyér, pirítva és kockára vágva, fél fej saláta, tépkedve, fél lilahagyma, vékonyra vágva, 1 marék napon aszalt paradicsom, 1 marék parmezán forgács, 1 avokádó, szeletelve
Az öntethez:
2 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 2 tk dijoni mustár, 2 ek ecet, 4 ek olíva olaj, 1 ek víz

Elkészítése:
A salátát egy nagy tálba tépkedem, hozzáadom a kenyérkockákat és az avokádó szeleteket, meg a hagymát. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetem és pár réteg papírtörlő között kicsit kinyomkodom, hogy ne legyen annyira olajos. Ezt is a salátához adom és összeforgatom jól.
Előveszem az aprítógépet és beleteszem az öntethez valókat. Addig aprítom, amíg habos, krémes sima masszát nem kapok. Az öntethez tehetünk egy kevés olajat a paradicsomról is. A salátát óvatosan, hogy az avokádók ne törjenek nagyon össze, összeforgatom az öntetettel.
Magában vagy egy szelet sült hússal tálalom.

Forrás:
HÍRESSÉGEK FŐZTÉK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.