Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK FŐZTÉK CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY

2020.04.19

HÍRESSÉGEK, FŐZTÉK

Csokonai Vitéz Mihály (Debrecen, 1773. november 17. – Debrecen, 1805. január 28.) a magyar felvilágosodás-kori irodalom egyik legjelentősebb költője.
Tanárai a jövő tudósaként emlegették, „poeta doctusnak” és „poeta natusnak” is nevezték.
A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai között lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkodását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt.
Bár jelentőségét éppen e körülmények miatt Európa nem ismerte fel, de a magyar irodalomban rövidesen elfoglalta méltó helyét.

Élete
Apja Csokonai Vitéz József (1747–1786) borbély és seborvos, anyja Diószegi Sára (1755–1810) volt, Diószegi Mihály szűcsmester lánya, a magyar irodalom iránt érdeklődő asszony, aki Gyöngyösi István eposzaiból néhány részletet kívülről is megtanult.
Férje 1786. február 20-án bekövetkezett halála után árva gyermekeinek ellátására kosztos diákokat vállalt.
A költő apja a győri származású borbély és kirurgus
(sebész, céhmester – akkoriban ez még nem számított orvosi foglalkozásnak), református lelkész fia.
Szegény mesterlegényként érkezett 1769-be Debrecenbe, de hamarosan a város tekintélyes polgára, vagyonos ember, céhbeli elöljáró lett.
Azonban halála után a család elszegényedik.

DOROTTYA PALACSINTA
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 10 db tojás 10 dkg cukor. citromhéj, 15 dkg vaj, 25 dkg ribizli dzsem, 10 dkg dióbél, 10 dkg mák, 3 dkg vaníliás cukor. 3 dkg tojásfehérje, 5 dkg ribizli dzsem. 6 dl tejszín

Elkészítése:
A vajat a tojássárgájával és cukorral jól kikeverjük.
Kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejszín felét, simára keverjük, végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét és a tejszín másik felét is habbá verve.
Palacsintasütőben, mindig csak kevés vajat hevítve fel benne kb. ceruzavastagságú palacsintákat, sütünk, csak az egyik oldalát sütve meg szép pirosra
Ezután még vajazott tálra csúsztatjuk át, hogy megsült fele legyen alul.
Míg a következő palacsintát sütjük, az előzőt ribizlidzsemmel darált dióval és mákkal meghintjük, majd rácsúsztatjuk a következő palacsintát.
A legfölül levő palacsintát csak vaníliás cukorral hintjük meg, de tehetünk rá diót és mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük, elkeverjük benne a cukrot és felhígított ribizlidzsemet.
Ezzel az ízesített habbal felspricceljük az egész tészta tetejét és oldalát is.
Sütőben, erős tűzön aranysárgára sütjük, majd úgy vágjuk fel, mint egy tortát.

Forrás:
HÍRESSÉGEK FŐZTÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.