Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA 2

2016.03.21

HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA


HÚSVÉTI SONKALEVES 01.
Hozzávalók:
25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vörös káposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk. Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.

 

CSIRKÉS-SONKÁS TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:
két nagy zöldpaprika, 5 dkg darált főtt csirkehús, 5 dkg darált főtt sonka, egy kis fej hagyma apróra vágva, negyed teáskanál majoránna, szükség szerint só, fekete bors, fél tojás, 15 dkg joghurt, kevés mustár, petrezselyemlevelek a díszítéshez

Elkészítés:
A zöldpaprikát szár felőli végét vágjuk le, tisztítsuk meg. Forrásban levő vízben tíz percig blansírozzuk, majd forró vízben hűtsük le. A töltelékhez keverjük össze a csirkét, a sonkát, a hagymát és a két paprikába, jól tömjük meg. Tűzálló edényben, forró sütőben süssük 45 percig. Ha kész, a tojásból, mustárból és joghurtból készült keverékkel locsoljuk meg, majd süssük még 20 percig. Forrón, petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

HELVÉCIAI SONKÁS PECSENYE
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 1 kg rövidkaraj, só, törött bors, 20 dkg gomba, egy késhegyi Cayenne bors, 5 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, besamelmártás, 20 dkg sonka, 15 dkg sajt, 60 dkg alma, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A hússzeletekre zsebet vágunk, kiverjük, sózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt gombát és megpároljuk. Ha zsírjára sült, rátesszük a feldarabolt csirkemájat, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, Cayenne borssal megszórjuk, és a zsebekbe töltjük. Hústűvel megtűzzük, majd panírozás után vajban kirántjuk. Tűzálló tálra lerakjuk egymás mellé, besamelmártásba elkeverjük az apróra vágott sonkát, a tejfölt. A sűrű elosztjuk a hússzeletekre, teszünk rá egy sor almaszeletet, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben átsütjük.

ALMÁS SONKA
Hozzávalók:
25 dkg nyers, füstölt sonka, 2 savanykás alma, 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, törött bors, 2 szem összetört szegfűszeg, 2 dl tej

Elkészítése:
A nyers sonkát ledaráljuk, az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és almareszelőn lereszeljük. A tojásokat habosra felverjük, belekeverjük a tejet és a lisztet, a darált sonkát és a reszelt almát, végül megszórjuk a fűszerekkel. Jól összedolgozzuk, majd serpenyőben, forró olajon evőkanállal adagolva lepényeket sütünk. Ha mindkét oldala pirosra sült, a felesleges olajat lecsöpögtetjük, és meleg tálra szedjük. Burgonyapürével kínáljuk.

KOCSONYÁZOTT SONKAHAB 01.
Hozzávalók 8 adaghoz:
25 dkg gépsonka, 10 dkg besamel, 2 dl tejszín, 2 cl brandy, 3 kemény tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 30 dkg aszpik, só, őrölt fehér bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:
Egy aszpikkal bélelt őzgerincformát az alján és oldalán félbevágott tojásszeletekkel - egymástól egyenlő távolságra és szimmetrikusan kirakunk. A szeletek közé vagy mellé petrezselyemlevél-díszítés is kerülhet. A megdarált sonkát az áttört besamellel és habosra kevert vajjal simára keverjük, fűszerezzük, és brandyvel ízesítjük. Végül az egész masszát keményre felvert tejszínhabbal fellazítjuk. (Óvatosan keverjük, nehogy a hab összetörjön.) A masszát betöltjük a díszített formába, habkártyával elegyengetjük, nehogy buborékok képződjenek. Tetejét aszpikkal kiöntve, tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. A már ismertetett módon tálra borítjuk, és a vendégek előtt szeleteljük fel. Tartármártást is kínálhatunk hozzá.

SONKATEKERCS 01.
Hozzávalók:
szeletelt sült sonka, főtt tojás, lila hagyma, só, natúr joghurt, reszelt sajt, piros arany

Elkészítése:
A legjobb a szeletelt sült sonka hozzá. Kevés joghurtot elkeverünk az összetört főtt tojással, apróra vágott lila hagymával, és reszelt sajttal úgy, hogy ne folyjon, hanem kellő keménységű legyen. Sóval, pici piros arannyal ízesítjük, színesítjük. Ezt a masszát tesszük a sonkára, majd feltekerjük. Tipp:
sonka helyett lehet fehérpaprikába tölteni is.

MELEG SONKÁS RÁNTOTT SZENDVICS
Hozzávalók:
Fél zsúrkenyér, 25-30 dkg nyers füstölt sonka, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 2 tojás, 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez

Elkészítése:
A nyers sonkát akkora szeletekre vágjuk, mint a zsúrkenyér, azonban a sonkaszelet ne legyen 2-3 mm-nél vastagabb. A zsúrkenyeret ugyanilyen vékonyra szeleteljük, és a tejszínben megmártjuk. (figyeljünk arra, hogy ne ázzon el.) Két evőkanál olajon hirtelen átpirítjuk a nyers sonkaszeleteket. Két szelet kenyér közé helyezünk egy szelet pirított sonkát, és hústűvel összefogjuk. Felvert tojásban és a reszelt sajtban megforgatjuk, majd bő, forró olajban takaréklángon pirosra sütjük. Lecsöpögtetjük, és a hústűt kihúzva belőle, meleg tálra halmozzuk. Kitűnő vendégváró szendvics, bármilyen saláta illik mellé.

GOMBÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 nagydoboz gombakonzerv, 12 fürjtojás, 1 nagy csokor zöldhagyma (szárával együtt), 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1-1 evőkanál borecet és fűszerezett paradicsomlé, 1 teáskanál mustár, só, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, salátalevelek

Elkészítése:
A sonkát apró kockákra vágjuk. A gombakonzervet levétől leszűrjük. A fürjtojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, majd félbevágjuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, és vékonyra karikázzuk, ezután megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a borecettel, a paradicsomlével, 1 evőkanál gombalével és a fűszerekkel, s az így kapott mártást ráöntjük a saláta többi összetevőjére. Jól átforgatjuk, majd hűtőszekrényben érleljük 1 órán keresztül. Tálaláskor megmosott és megszárított salátalevelekre halmozzuk.

SONKAFÁNK
Hozzávalók:
30 dkg bármilyen főtt füstölt hús (sonka, tarja stb.) csont nélkül, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors; zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez

Elkészítése:
A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejjel felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután megborsozom, belekeverem a mustárt, a sót és a finomra metélt petrezselyemzöldet. Hagyom kihűlni, közben a füstölt húst ledarálom és a tojássárgákkal együtt, a tejes mártásba belekeverem. Ezután hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot, és nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálok a sonkás masszából. Zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban megsütöm mindkét oldalát. Sajt- vagy gombamártással és vajas párolt zöldséggel kínálom. - Elkészítési idő: 30-35 perc

Forrás:
Sonkás ételek
Szerző:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.