Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA 3

2016.03.22

HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA

SONKAGALUSKA-LEVES
Hozzávalók:
15 dkg főtt füstölt hús, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 10-15 dkg liszt, 0,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1-1 késhegynyi őrölt babérlevél és a őrölt fekete bors, csipetnyi cukor és só ízlés szerint, 2 húsleveskocka

Elkészítése:
A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. A felhevített olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a füstölt húst rádobva éppen csak megpirítom (de nem szárítom ki). Langyosra hűtöm, majd belekeverem a tejet, a habosra felvert tojást és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű galuskatészta legyen. Ízesítem sóval, őrölt fekete borssal és a babérlevéllel. Közben 1 l-nyi vízbe beleteszem a húsleveskockát, felforralom, és beleszaggatom a sonkás tésztamasszát. Minél apróbb a sonkagaluska, annál jobb! Ha a galuska megfőtt (tehát feljött a leves tetejére), akkor a lisztet simára keverem a tejföllel és besűrítem vele a levest. Felforralom, citromlével és csipetnyi cukorral ízesítem. Forrón tálalom.

CORDON BLEU - SONKÁS, SAJTOS SZELET
Hozzávalók:
75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj

Elkészítése:
A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk, borsozzuk a húst. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően visszahajtjuk. Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket, és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a sültekről, és néhány csepp citromlével meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával, forrón tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.

HELVÉCIAI SONKÁS PECSENYE
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj, 1 kg rövidkaraj, só, törött bors, 20 dkg gomba, egy késhegyi Cayenne bors, 5 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, besamelmártás, 20 dkg sonka, 15 dkg sajt, 60 dkg alma, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A hússzeletekre zsebet vágunk, kiverjük, sózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt gombát és megpároljuk. Ha zsírjára sült, rátesszük a feldarabolt csirkemájat, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, Cayenne borssal megszórjuk, és a zsebekbe töltjük. Hústűvel megtűzzük, majd panírozás után vajban kirántjuk. Tűzálló tálra lerakjuk egymás mellé, besamelmártásba elkeverjük az apróra vágott sonkát, a tejfölt. A sűrű elosztjuk a hússzeletekre, teszünk rá egy sor almaszeletet, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben átsütjük.

SONKA ÁFONYÁVAL 01.
Hozzávalók:
50 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 1 dl leszűrt áfonyabefőtt (vagy 1 evőkanál szárított áfonyabogyó, amelyet gyógynövényüzletben lehet kapni), 1 kis tubus majonéz (vagy 1 tojásból készített majonéz), 1 dl tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott füstölt sonkát friss hideg vízben feltéve kis lángon addig főzzük, amíg olyan puha nem lesz, hogy a villa hegye könnyen belecsúszik. Levében hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt összekeverjük a levétől leszűrt áfonyabefőttel, a tejföllel, a reszelt vöröshagymával, sóval, borssal. (Ha szárított áfonyabogyóból készítjük, akkor a bogyókat először megőröljük, és vízben kis lángon addig főzzük, amíg sűrű mártássá nem válik; akkor kevés cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz.) Tálaláskor a rostjaira merőlegesen felszeletelt sonkát leöntjük a majonézes mártással, és szalmaburgonyával

SONKAHABOS KARFIOL
Hozzávalók:
80 dkg karfiol, 15 dkg sonka, 1 póréhagyma, 6 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál liszt, szalonna, 2 dl tejföl, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A karfiolt sós vízben kifőzzük, rózsáira szedjük, és egy vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tál aljára terítjük. Két vastagabb sonkaszeletet ráfektetünk, erre karikára vágott póréhagyma és három, cikkekre vágott kemény tojás kerül. A többi tojássárgáját a tejföllel meg a liszttel kikeverjük, végül a kemény habbá vert fehérjét, amibe a finomra vágott harmadik szelet sonkát kevertük, beletesszük. A lerakott karfiolra simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon jól átsütjük. Tálaláskor reszelt sajttal hintjük meg.

SONKATEKERCS SAJTMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
4 ek liszt, 4 dl tej, diónyi vaj, 4 tojás, só
Töltelék:
30 dkg darált sonka, mustár, bors, tejföl
Tetejére olvasztott vaj,
10 dkg reszelt sajt
Sajtmártáshoz:
3 dkg vaj, 4-5 dkg liszt, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt trappista sajt, só

Elkészítése:
A lisztből, tejből besamelt főzünk és kihűtjük. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, sóval ízesítjük és beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Ezt a masszát papírral bélelt tepsibe simítjuk, és forró sütőben aranysárgára sütjük, majd még forrón szalvétára borítjuk és összetekerjük. A töltelékhez a darált sonkát kevés mustárral, borssal ízesítjük, tejfölt adunk hozzá. A kihűlt tésztát ezzel megtöltjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tálalás előtt 15 percig a sütőben melegítjük. A sajtmártáshoz a lisztből és vajból rántást készítünk, megsózzuk, és a tejföllel fölengedjük. Hozzáadjuk a sajtot, és egy kevés forró vízzel összekeverve mártássá főzzük. A töltött tekercset ezzel tálaljuk. Tálalhatjuk úgy is, hogy minden tányérra 2 szelet sonkatekercset teszünk, melléöntünk egy kis sajtmártást, néhány csepp ketchupot csöppentünk a mártásra, amit késsel egymásba húzunk. Így nagyon mutatós lesz.

TOJÁSOS SONKATEKERCS 01.
Hozzávalók:
8 szelet sonka, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 dl tejföl, mustár, metélőhagyma, só, bors

Elkészítése:
A keményre főzött tojások sárgáját, villával összetöröm, összekeverem tejföllel, metélő-hagymával. ízlés szerint mustárral, sóval, borssal fűszerezem, majd hozzákeverem a nyers tojást és az apróra vágott főtt fehérjéket. Megtöltöm a sonkaszeleteket, feltekerem, és grillsütőben pár percig sütöm. Forrón tálalom, burgonyapürét és salátát kínálok hozzá. Elkészítési idő: kb. 35 perc Jó tanács: Ha nincs grillünk, hagyományos sütőben, zsiradékkal kikent tepsiben is megsüthetjük.

TORMÁS SONKATEKERCS 01.
Hozzávalók:
8 gépsonkaszelet, 5 dkg juhtúró, 1 ek reszelt torma, 1 ek tejföl, kevés cukor és só, késhegynyi őrölt fehér bors, salátalevelek

Elkészítése:
A juhtúrót jól kikeverem a reszelt tormával, a tejföllel és a fűszerekkel. A sonkaszeleteket megkenem a tormás krémmel, és szorosan felcsavarom. Megmosott és megszárított salátalevéllel beterítek egy tálat vagy tálcát, és egymás mellett szorosan elhelyezem a tekercseket. A megmaradt krémből a tekercsek mindkét végére kis rózsákat vagy pacnikat nyomok. Befedem és lehűtve tálalom. A sonkaszeletek tölthetők még juhtúróval kevert ringlivel és szardellapasztával, körözöttel, sonkakrémmel, sajtkrémmel.

SONKÁS-SAJTOS BULI-BUCI
Hozzávalók:
25 dkg főtt sonka, 25 dkg vaj, 3 evőkanál mustár, fél teáskanál borsmenta, negyed-negyed teáskanálnyi őrölt szerecsendió, bors és kakukkfű, 15 dkg juhsajt, 15 dkg füstölt sajt, 1 hosszú francia kenyér, 12 db ecetes uborka, 2 dl tej, 1 mokkáskanál rozmaring

Elkészítése:
Keverőtálban dolgozza habosra a vajat, a mustárt és a fűszereket. A sajtokat vágja fél centi széles csíkokká. A kenyeret egyik oldalán hosszában vágja végig, így "kinyitva" azt, majd keresztben szelje négyujjnyi darabokra. Kenje meg a bucikat a vajas krémmel. A kinyitott szendvicsekbe fektessen egy-egy szelet sonkát. Erre felváltva helyezzen a kétféle sajtból. Mielőtt összezárja a szendvicseket, tegyen uborka karikákat bele. Fektesse sütőlapra a kész bucikat. Ecsettel kenje meg a tetejüket a morzsolt rozmaringgal elkevert tejjel, majd forró sütőben 4-5 perc alatt olvassza bennük össze a sajtot. Melegen tálalja.

CECÍLIA-SALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg cérnametélt, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evőkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2 mokkáskanálnyi csípős paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2 mokkáskanál chili, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Az apróra tördelt cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fűszerekkel. Ebben a csípős mártásban megforgatjuk a főtt tésztát, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és sör mellé kínáljuk.

ROPOGÓS RÉTES-BATYU
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 15 dkg főtt sonka, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, fél zacskó burgonyapehely, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát. Beleszórom a burgonyapelyhet, a reszelt sajtot és a habosra felvert tojásokat. 10 percnyi pihentetés után beleszórom a fűszereket, és ismét átkeverem. A réteslapokat egy tiszta, nedves konyharuhára borítom, mindegyiket megolajozom, majd a szélére egy csíkban felkenem a tölteléket. Szorosan felcsavarom. Ezután jó éles késsel három centis darabokra felvágom. Bő olajat forrósítok, amelybe egyenként, óvatosan beleeresztem a rétest, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. (Nem fog szétesni, hiszen a forró olaj azonnal "összekapja" a benne lévő tojást.) Olajsütőben könnyedén és gyorsan megsüthető, és a szűrőkosárral ki is emelhető. A lecsöpögtetett sült batyukat itatós papírra, vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Száraz fehérbor mellé kitűnő korcsolya.

RÉSZEGES KOCSONYA-SONKA TORTA
Elkészítési idő: 120 perc Hozzávalók
4 személyre: 1 kg pácolt sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 db zeller, 4-5 db szegfűszeg, 1 db babérlevél
Kocsonya:
10 teáskanál zselatin, 4 evőkanál sherry, 1 dl vörösbor, 1-2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított répát, zellert apróra vágom, a nagy fej hagymát megtűzdelem a szegfűszeggel. A sonkát bő vízben felteszem főni. A zöldségeket, babérlevelet mind belerakom a forrásban lévő sonkalébe, és jó egy-másfél órán keresztül főzöm. A kész sonkát kiveszem a főzőléből, hagyom kihűlni.
KOCSONYA
Elkészítése:
Fél liter főzőlevet teljesen tisztára átszűrök. Belekeverem a sherryt, a bort és a borecetet. A zselatint a tiszta, langyos levesben feloldom, és simára keverem. A felaprított petrezselymet és az apróra kockázott paprikákat egyenletesen elosztom benne. Lapos edénybe öntöm úgy, hogy 2-3 mm vastag legyen, és megvárom, amíg kocsonyásodni kezd. Közben a főtt sonkát is ugyanolyan, 2-3 mm vastag szeletekre vágom nagyon pontosan, egyenletesen. A kocsonyává szilárdult zselét kerek formával kiszaggatom. Lefedem egy szelet sonkával, majd megint a zselé következik, és újra egy szelet sonka. Addig rétegezem egymásra a sonkát és a zselét, amíg el nem fogy. Ezt követően hűtőbe teszem. A megszilárdult kocsonya-sonka tortát felszeletelve tálalom. Megszórom a tetejét pirospaprikával, kenyeret és tormát adok mellé, friss fűszernövénnyel díszítem. (Mielőtt hűtőbe tenném a sonkatortát, pár másodpercre forró vízgőz fölé helyezem, hogy a picit meglágyult kocsonya teljesen egyenletesen lezárja, összeragassza a tortát.)

MAKARÓNI MARISKA-MÓDRA
Hozzávalók:
25-30 dkg makaróni, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi chili, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, rozmaring, kakukkfű és bazsalikom

Elkészítése:
A makarónit kettétörjük, és sós vízben kifőzzük. Közben a füstölt szalonnát apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk és rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a szétzúzott fokhagymát, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, hozzákeverjük a szardellapasztát, a mustárt, a metéltre vágott főtt sonkát, a paradicsompürét, a pirospaprikát, a chilit és a többi fűszert, majd pirítjuk néhány percig. Ezután 1 dl vizet aláöntve jól kiforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, és beleforgatjuk a főtt makarónit. Átforrósítva tálaljuk.

PADLIZSÁNOS SONKARAGU
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán, 30 dkg főtt füstölt hús (csont nélkül), 2 nagy, kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tejföl, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 60 dkg apró újburgonya (vagy gyorsfagyasztott burgonya)

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, lehámozzuk, és karikákra vágjuk, majd a karikákat csíkokra metéljük (műanyag vagy fakéssel). Jól megsózzuk, és állni hagyjuk 15 percig. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, ezután az olajon üvegesre sütjük. Hozzátesszük a sós létől. lecsöpögtetett padlizsándarabkákat, és pirítjuk néhány percig. Belekeverjük a csíkokra vágott főtt füstölt húst, a kapribogyót levével együtt, a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, a sót és a törött borsot. Fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, végül a tejfölt is belekeverjük, de már nem forraljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, lemossuk, és sós vízben megfőzzük. Kerek tál közepére rakjuk a főtt burgonyát, és koszorú alakban köréje halmozzuk a padlizsános sonkaragut.

KONYAKOS SONKA
Hozzávalók:
30-40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl vörösbor, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál konyak, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A vajat megmelegítjük, majd a liszttel megszórva habzásig forrósítjuk. Ekkor felöntjük a tejjel, a vörösborral, a kapribogyó levével, sóval, borssal, a pástétomfűszerrel, a megtisztított, szétzúzott fokhagymával és a tejföllel. Simára keverve jól felforraljuk, végül beletesszük a laskára vágott főtt sonkát, a konyakot, és egy pillanatig forraljuk. Burgonyakrokettel vagy zsemlegombóccal kínáljuk.

Forrás:
Sonkás ételek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.