Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA 6

2016.03.25

HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA

 

SONKALEVES ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál vegeta, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, kevés cukor, 1 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző este hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és kimagozzuk. A füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk és rádobjuk az apróra vagdalt aszalt szilvát. Felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk a vegetát, és felforralva takaréklángon 10 percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel, beleszórjuk a szegfűszeget, és behabarjuk vele a levest. Jól összeforraljuk, esetleg kevés cukorral ízesítjük.

 

SONKÁS BROKKOLI LEVES
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli (mirelit), 10 dkg gépsonka, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt borókabogyó, csipetnyi só

Elkészítése:
A brokkolit kis rózsáira szedem, és a hosszú, vastag szárrészét kis kockákra vágom. A gépsonkát vékony csíkokra metélem. A felforrósított olajon 2 percig párolom a brokkolit, közben megsózom. Bő 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockákat és a borókabogyót, valamint a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Felforralva 5 percig főzöm, közben a tejfölt és a lisztet 1 dl vízzel simára keverem, majd a forrásban lévő levest besűrítem vele. Jól felforralom, végül a sonkacsíkokat is beletéve, ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és éppen csak hogy felforralom, máris elzárom alatta a lángot. Ugyanez karfiollal is nagyon finom.

SONKÁS CÉKLALEVES
Hozzávalók:
5 dl készen vásárolt (vagy házilag készített) tormás céklasaláta, 40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller), 30 dkg főtt kötözött sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja). 2 dl tejszín, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só, 1 babérlevél, kevés törött fekete bors és kevés porcukor

Elkészítése:
A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd ráteszem az ugyancsak megtisztított, megmosott és vékony csíkokra vágott zöldséget. Egy liter vizet ráöntök, és a sóval, borssal, babérlevéllel megfőzöm. Ha a zöldség már félig puha, beleteszem a metéltre vágott főtt sonkát, és készre főzöm. Közben a tejszínben simára keverem a lisztet és 2 dl ecetes céklalevet, majd a keverékkel behabarom a forrásban lévő levest. Folyamatosan kevergetve felforralom és 5 percig főzöm, végül a csíkokra vágott céklát is beleteszem. Ezután kevés cukorral ízesítem és csészékbe osztva, a tetejét meghintem a reszelt tormával.

SONKÁS CSERESZNYELEVES
Hozzávalók:
2 dl ecetes cseresznye (savanyúság), 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl füstölt húslé (vagy 2 dl víz, fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál füstízű só), 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt

Elkészítése:
A vajon lepirítom a kis kockákra vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölt húslét és 5 dl vizet (vagy húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót). Hozzáteszem a kimagozott és félbevágott ecetes cseresznyét, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet. Felforralom, közben a lisztet elkeverem a tejfölben, és besűrítem vele a levest. Jól felforralva csészékbe tálalom, pirított zsemlekockákkal.

SONKÁS CSIRKELEVES - EGY TÁL
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os), 20 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 csirkemáj, 15 dkg gomba, 2 db paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított paradicsompaprika-kocka), 1 tojás, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A csirkét tisztítás után kis darabokra vágom és a tisztított, szeletelt gombával, a megmosott, kicsumázott, kockákra vágott paradicsompaprikával, a sóval, a borssal együtt fazékba teszem. Felöntöm másfél liter vízzel és puhára főzöm. Közben a tojást habosra verem, hozzákeverem a lisztet és a reszelt sajtot (jó, ha füstölt sajttal készül), majd 10 percig állni hagyom. A csirkemájat csíkokra vágom. Amikor a csirkehús megfőtt, leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a levébe. Hozzáadom még a csirkemájat, meg az apró kockákra vágott főtt sonkát, és ha felforrt, mokkáskanállal apró galuskákat szaggatok belőle a levesbe. 5 percnyi forralás után beleszórom a petrezselyemzöldet és máris tálalható.

SONKÁS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg szalámi, 4 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 1 szikkadt zsemle, 2 tojás, 5 evőkanál olaj, só (ízlés szerint), késhegynyi törött bors, 2 evőkanál párolt rizs

Elkészítése:
A zsemlét kis kockákra vágjuk, és 3 evőkanál olajon pirosra pirítjuk. A sonkát és a szalámit vékony metéltre daraboljuk, a fokhagymát tisztítás után szétzúzzuk. A maradék olajat felforrósítjuk, rátesszük a fokhagymát és megfuttatjuk rajta. Ezután hozzáadjuk a sonka- és a szalámi-metéltet, majd pár percig kevergetve pirítjuk. Felengedjük 1 liternyi vízzel, beletesszük a húsleveskockát és kevés sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a megpirított zsemlekockákat, és felforralva addig főzzük, amíg a zsemle egészen szétfő a levesben. Amíg a leves készül, a tojásokat keményre főzzük, és meghámozva kis kockákra vágjuk.
Tálalása: a leveses csészék aljára tesszük a külön megpárolt rizst, rá a kemény tojás-kockákat és ráöntjük a forró levest.

SONKÁS GOMBALEVES
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb kicsontozott főtt füstölt hús), 20 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdalom. Zsírját kiolvasztom, és sárgára fonnyasztom rajta a reszelt vöröshagymát. Ezután a finomra zúzott fokhagymával együtt néhány pillanatig pirítom. Hozzáadom a megtisztított, és vékony szeletekre vágott gombát, megsózom és meghintem a finomra metélt petrezselyemzölddel. Fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom az összevágott füstölt sonkát, és egy percig együtt pirítom. Az edényt a tűzről lehúzom, elkeverem benne a pirospaprikát. Felöntöm 1 liternyi vízzel, megsózom, meghintem a törött borssal, majd felforralom. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverem és behabarom vele a forrásban lévő levest. Ezután beleöntöm a vörösbort, és egy pillanatra ismét felforralom.

SONKÁS HAGYMAGULYÁS
Hozzávalók:
30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg vegyes leveszöldség, 50 dkg burgonya, 50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörös bor, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor

Elkészítése:
Az olajat egy fazékban felforrósítom, majd üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított és egy centis kockákra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatéve rádobom az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 2 liternyi vízzel. Beleteszem a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforralom. Kis lángon majdnem puhára főzöm. Végül hozzáadom a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret valamint a sárgarépát, és a meghámozott, ugyancsak felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntök rá, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzöm. Mielőtt az asztalra teszem, nyakon öntöm a borral, de már nem forralom, csak jól összekeverem.

SONKÁS-TOJÁSOS BURGONYALEVES
Hozzávalók:
30 dkg tisztított burgonya, 10 dkg gépsonka vagy sovány, füstölt főtt tarja (esetleg egyéb, csont nélküli főtt füstölt hús), 2 db keményre főtt tojás, 2 db marhahúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tej (vagy tejszín, esetleg fele tej, fele tejszín), 1 teáskanál finomliszt, só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát kis kockákra vágom, és fazékba téve felöntöm nyolc deci vízzel. Megsózom, megborsozom, beleteszem a marhahúsleves-kockát és puhára főzöm. A megtisztított kemény tojásokat és a főtt tarját egyforma kis kockákra vágom, majd beleteszem a már megfőtt levesbe. A tejjel a lisztet simára keverem és beleöntöm. Folytonos keverés közben felforralom és legalább öt percig főzöm, végül beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, de a lángról lehúzom. Nem forralom, csak lefedem, és állni hagyom tíz percig. Ezután tálalom.

SÖRGULYÁS
Hozzávalók:
25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 25-30 dkg sertéslapocka vagy comb, 1 üvegnyi sör, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi őrölt köménymag, 1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A felforrósított olajon üvegesre futtatjuk a megtisztított, finomra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és rádobjuk a kis kockákra vagdalt sertéshúst. Erős tűzön hirtelen megpirítjuk, majd a tűzről félrehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Ezután felöntjük a sörrel és 5 dl vízzel, beleszórjuk a fűszereket és felforraljuk. Fedő alatt félpuhára főzzük. A burgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a szintén kockákra vágott füstölt sonkával együtt hozzáadjuk a gulyáshoz, majd az ételt készre főzzük. Ha nem elég sós, utána sózzuk.

SZOLJANKA
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő, 25 dkg sertéscomb, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja), 1 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 3 kovászos uborka, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 evőkanál kapribogyó

Elkészítése:
A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászos uborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Forrás:
Sonkás ételek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.