Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA 9 - GYÜMÖLCSÖS SONKARECEPTEK

2016.04.29

HÚSVÉTRA ÉS MÁS NAPOKRA

GYÜMÖLCSÖS SONKAÉTELEK
ALMÁS SONKA

Hozzávalók:
25 dkg nyers, füstölt sonka, 2 savanykás alma, 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, törött bors, 2 szem összetört szegfűszeg, 2 dl tej

Elkészítése:
A nyers sonkát ledaráljuk, az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és almareszelőn lereszeljük. A tojásokat habosra felverjük, belekeverjük a tejet és a lisztet, a darált sonkát és a reszelt almát, végül megszórjuk a fűszerekkel. Jól összedolgozzuk, majd serpenyőben, forró olajon evőkanállal adagolva lepényeket sütünk. Ha mindkét oldala pirosra sült, a felesleges olajat lecsöpögtetjük, és meleg tálra szedjük. Burgonyapürével kínáljuk.

ANANÁSZOS SONKA
Hozzávalók:
40-50 dkg főtt füstölt sonka vagy nem túl kövér tarja, 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejszín, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 4 adag párolt rizs

Elkészítése:
A párolt rizst nagy, lapos, kikent tűzálló tálra vagy tepsire terítjük. A 8 szeletre vágott sonkát sorban, egymás mellé ráfektetjük a rizsre, minden sonkaszeletre egy-egy ananászkarikát helyezünk. A tejszínt összekeverjük 1 dl ananászlével, a fűszerekkel és a reszelt sajttal, majd ráöntjük az ananászos sonkára. Előmelegített forró sütőben közepes lángon addig sütjük, míg az ananász tetején a sajt meg nem olvad. (Ügyeljünk arra, hogy túlságosan meg ne barnuljon, mert az étel keserűvé válik!) Tálaláskor még külön is megszórhatjuk reszelt sajttal.

DINNYÉS SONKA
Hozzávalók:
50 dkg főtt, bőrös füstölt sonka vagy tarja, 1 kicsi, kemény, kissé éretlen sárgadinnye (vagy házilag eltett sárgadinnyebefőtt, esetleg ecetes sárgadinnye), 5 dkg vaj, fél citrom leve, késhegynyi őrölt gyömbér, ugyanennyi őrölt szegfűszeg, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A sárgadinnyét meghámozzuk, magházát kidobjuk, húsát kis kockákra vágjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk, egyharmadát kikent tűzálló tálba terítjük. A bőrös sonkát bőrével felfelé a dinnyekockákra fektetjük, és a fűszerekkel megszórjuk. Elosztjuk rajta a maradék dinnyét és rácsurgatjuk a fél dl vízben felolvasztott vajat. A tálat lefedjük, és forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve, 10-15 percig pirítjuk. Tálalás előtt a sonkát vékonyan felszeleteljük, köré halmozzuk a párolt sárgadinnyét, és burgonyalángossal vagy burgonyalepénnyel kínáljuk. (Ha befőttből készítjük, akkor azt levétől lecsöpögtetjük, és több citromlevet csöpögtetünk rá. Ecetes sárgadinnye esetén a dinnyeléből használunk fel, a vajat is ebben keverjük el.)

HÚSVÉTI NARANCSOS SONKA
Hozzávalók:
60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 5 közepes nagyságú narancs, 4 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset, tehet bele), 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál reszelt narancshéj (ügyeljünk arra, hogy a narancs fehér belső bundája ne jusson a reszelékbe, mert keserűvé válik tőle az étel!)

Elkészítése:
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös oldalával felfelé tűzálló tálba állítjuk. 3 narancsot meghámozunk, belső fehér héját gondosan leszedjük, a gerezdeket pedig kockákra vágjuk. A sonkát körberakjuk a narancskockákkal. A maradék 2 narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk és összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a tört szegfűszeggel, az őrölt fehér borssal, a reszelt narancshéjjal. A narancsos mártással úgy locsoljuk le a sonkát, hogy egy-egy szelet sonka közé bőven csurogjon. A tálat befedjük, és forró sütőben addig sütjük, míg a sonkaszeletbe a villa hegye könnyen belecsúszik. Saját levével időnként meglocsoljuk. Ha a sonka már teljesen megpuhult, a tál fedelét levéve pirosra pirítjuk. Vigyázzunk, könnyen megég! Ha cserépedényben (római tálban) készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre félig megfőzni, hanem az előzőleg fél órára beáztatott cseréptálba nyersen tesszük bele a sonkaszeleteket, a mártást rálocsoljuk és hideg sütőbe tolva, két és fél, három órán keresztül sütjük. A narancskockákat csak fél órával a sütés befejezése előtt tesszük hozzá, különben szétfő. A sonkát ajánlatos előzőleg legalább egy napig tejben áztatni, így biztosan puha, omlós lesz. Burgonyafánk vagy burgonyalepény illik mellé.

NARANCSOS HÚSVÉTI SONKA
Hozzávalók:
60 dkg félig főtt, bőrös, kötözött sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A sonkáról leszedem a zsineget, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Hosszúkás tűzálló tálba úgy állítom be a sonkaszeleteket, mintha egy darabban lenne, a bőrös felével felfelé. 3 narancsot meghámozok, karikára vágok, és a karikákat kockákra aprítom. A magokat eltávolítom belőle. A sonkát körberakom a narancskockákkal. A megmaradt két narancsot félbevágom, levét kicsavarom és összekeverem a mustárral, a vörösborral, a szegfűszeggel, a cukorral. Hozzáadok egy mokkáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezzel az öntettel úgy locsolom le a sonkát, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat befedem és az előmelegített forró sütőben, addig párolom, amíg a beleszúrt villa hegye könnyedén kicsúszik belőle. Időnként meglocsolom a saját levével. Ha a sonka már egészen puha, a tetejét levéve, pirosra pirítom. (Vigyázzunk, mert a cukros narancslétől hamar megéghet!) Burgonyafánkkal vagy burgonyapürével tálalom ezt az igen finom, pikáns ételt.

NARANCSOS SONKA
Hozzávalók:
50-60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja) egy darabban, 5 narancs, 2 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, kevés cukor, csipetnyi só

Elkészítése: A félig főtt sonkát ujjnyi vastag szeletekre vágom. A sonkaszeleteket úgy állítom egymás mellé egy hosszúkás, keskeny tűzálló tálba, mintha egy darabban volna, a bőrével felfelé. 3 narancsot meghámozok, belső fehér bundáját is gondosan leszedem, majd gerezdekre szétszedem. A gerezdeket kockákra vágom. A sonkát körberakom a narancskockákkal. A megmaradt 2 narancsot félbevágom, levét kicsavarom, és összeöntöm a vörösborral. Belekeverem a mustárt, a szegfűszeget, a törött borsot, és belereszelek egy kevés narancshéjat is. Ezután sóval és csipetnyi cukorral ízesítem. Ezzel az öntettel úgy locsolom le a sonkát, hogy a szeletek közé is bőven csurogjon a fűszeres-gyümölcsös léből. A tálat szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa hegye könnyedén kihúzható a sonkából. Ha már egészen puha, akkor a tál tetejét levéve, a sonkabőrt ropogós pirosra pirítom. Vigyázat! A narancslétől és a cukortól nagyon hamar megpirulhat. Petrezselymes párolt rizst vagy burgonyapürét kínálok mellé.

NARANCSOS SÜLT SONKA
Hozzávalók 10 személyre:
egy szép, kb. 3 kg-os darab enyhén füstölt sonka, 7-8 dl száraz fehérbor, 12-15 szem fekete bors, 2 vöröshagyma, 2 ág halvány zeller, 2 babérlevél, 3 evőkanál csípős mustár, 2 narancs, 25-30 szem szegfűszeg, 4 evőkanál méz

Elkészítése:
A sonkát lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi és legkevesebb 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós. Másnap a vizet leöntjük, a húst leöblítjük. A lábasban friss vizet forralunk, és a sonkát belefektetjük. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a húst teljesen ellepje, és ráöntjük a fele bort is. A borsot a megtisztított, cikkekre vágott hagymával együtt beleszórjuk. A fölszeletelt zellert meg babérlevelet hozzáadjuk, és lefödve kis lángon, 2-2,5 óra alatt puhára főzzük. A tűzről lehúzva a levében hűlni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük és leszárogatjuk. A borét késsel lefejtjük úgy, hogy vékony, belső fehér zsírja a húson maradjon. Utóbbit keresztben is, hosszában is nem túl mélyen bevágjuk. A sonkát a mustárral vékonyan körbekenjük. A narancsokat jól megmossuk, és 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A narancskarikákkal a húst beburkoljuk úgy, hogy a gyümölcsszeletek kissé fedjék egymást; ezen kívül mindegyiket néhány szem szegfűszeggel a húsba nyomkodva rögzítjük. A sonkát magas falú tepsibe fektetjük, és a mézzel körbekenjük. A maradék bort aláöntjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd deszkára tesszük. Nagyjából középen, a csont mentén kettéhasítjuk. A csontot a húsról ügyesen kifejtjük. Az így kapott két húsdarabot a hozzá képzelt csontra merőlegesen fölszeleteljük. (Ha a csonttal párhuzamosan szeletelnénk, szálkás-rágós lenne, és szétesne.) Hidegen, melegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 2-2,5 óra főzés + a sonka áztatása.

SONKA ÁFONYÁVAL 01.
Hozzávalók:
50 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 1 dl leszűrt áfonyabefőtt (vagy 1 evőkanál szárított áfonyabogyó, amelyet gyógynövényüzletben lehet kapni), 1 kis tubus majonéz (vagy 1 tojásból készített majonéz), 1 dl tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott füstölt sonkát friss hideg vízben feltéve kis lángon addig főzzük, amíg olyan puha nem lesz, hogy a villa hegye könnyen belecsúszik. Levében hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt összekeverjük a levétől leszűrt áfonyabefőttel, a tejföllel, a reszelt vöröshagymával, sóval, borssal. (Ha szárított áfonyabogyóból készítjük, akkor a bogyókat először megőröljük, és vízben kis lángon addig főzzük, amíg sűrű mártássá nem válik; akkor kevés cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz.) Tálaláskor a rostjaira merőlegesen felszeletelt sonkát leöntjük a majonézes mártással, és szalmaburgonyával vagy burgonyalepénnyel kínáljuk.

SONKA ÁFONYÁVAL 02.
Hozzávalók:
50 dkg nyers füstölt sonka, 1 dl áfonyabefőtt, 1 dl házi majonéz (vagy 1 kis tubus kész majonéz), 1 dl tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, törött fekete bors, kevés só

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott füstölt sonkát friss, hideg vízbe tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg nagyon puha lesz. Levében hagyjuk kihűlni. A majonézt elkeverjük az áfonyával, a tejföllel, a reszelt vöröshagymával, sóval, borssal. A felszeletelt sonkát tálaláskor ezzel a mártással öntjük le. Sült burgonyával vagy burgonyalepénnyel kínáljuk.

SONKA BANÁNNAL
Hozzávalók:
8 szelet főtt füstölt tarja vagy sonka, 4 db lehetőleg éretlen, zöld banán (hogy ne kenődjön szét), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál curry, késhegynyi őrölt gyömbér, késhegynyi őrölt fehér bors, 5 dkg vaj, csipetnyi só

Elkészítése:
A sonkaszeletek mindkét oldalát a vajon lepirítjuk, majd tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé. A banánt felkarikázzuk, és a sonkát megrakjuk a banánkarikákkal. Meghintjük a fűszerekkel, majd a sonka sütése után maradt pecsenyelevet a tejszínnel elkeverve ráöntjük a banános sonkára. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, ezután a fedőt levéve pirítjuk néhány percig. Petrezselymes párolt rizs a hozzá illő köret.

 

 

Forrás:
Sonkás ételek
Szerző:


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.