Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSA LEXIKON - KÁSÁS RECEPTEK 7

2018.11.22

KÁSA  LAXIKON

DIÉTÁS KÖLESKÁSA LEVES
Hozzávalók:
1 kis fej hagyma, 1 dl olaj, édes-nemes pirospaprika, ételízesítő, 1 db babérlevél, 1 dl sárga hántolt köles (bio boltokban kapható), 2 evőkanál 10%os ecet, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítése:
Vegetáriánusoknak, bio életmódot követőknek is ajánlható ez a recept.
Energiaszegénysége fokozható zsírszegény tejföllel, joghurttal készítve.

ERDÉLYI LUDASKÁSA
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 1 csomag leveszöldség, 1 teáskanál zsír, 25 dkg rizs, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, bors, 3 fej hagyma, olaj, bors, babérlevél, pirospaprika, só

Elkészítése:
A zsírt felolvasztjuk, benne a reszelt hagymát megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és rátesszük az aprólékot, a karikára vágott zöldséget, fűszerezzük. Fölengedjük 2 liter vízzel, és puhára főzzük. Az átszűrt levesben megfőzzük a rizst, ebbe belekeverjük az apróra vágott zöldséget, ez lesz az alap.
A tetejére fektetjük a puha aprólékot, az egészet beborítjuk az olajban ropogósra sütött hagymakarikákkal.

FORDÍTOTT KÖLESKÁSA
Hozzávalók 10-12 főre:
1 kg hántolt köles, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg füstölt szalonna, 25 dkg házi sonka, vagy bacon szalonna, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika

Elkészítése:
Felhevített bográcsban zsírjára pirítjuk a füstölt szalonna csíkokat. Amikor megüvegesedett, beleborítjuk a sonkát (bacont), és tovább sütjük. Néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát. Amikor az egész egyenletesen összepárolódott, az előzőleg átmosott, kiszárított kölest is belekeverjük. Ezzel további 8-10 percig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Ekkor fűszerezzük 3 evőkanál őrölt feketeborssal, 4 teáskanál sóval, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikával.
Amikor a leve elfő, akkor apránként pótoljuk, és a bográcsot rázogatva készre főzzük.
Ekkor már jól összeáll a bográcsban.
A köleskását tálcára borítva kínáljuk.

GALUSKA RESZELT BURGONYÁBÓL, KÁSÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg árpakása, 8 dkg szalonna, vagy helyette esetleg tejföl és olvasztott vaj, 1 fej vöröshagyma, só

Elkészítése:
A burgonyát megreszeljük, levét kinyomjuk. Hozzáadjuk az árpakását és a sót, összedolgozzuk. Galuskákat szaggatunk belőle. 30 percig sós vízben főzzük. Tálalásnál hagymával pirított szalonnával megszórjuk, vagy olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük.
A főtt galuskát szeletekre vághatjuk, és zsírban megpiríthatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.