Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSA LEXIKON 12.

2020.03.17

KÁSA LEXIKON

 

LITVÁN KACSALEVES
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem-gyökér, 1/2 zellergumó, 5 nagyobb vargánya, 15 dkg gyöngykása, 2 db savanyú alma, 1 citrom leve, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejföl, 1/2 teáskanál kömény, 1 csokor zöld kapor, 1 közepes nagyságú kacsa

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a kacsát, daraboljuk föl, fölösleges zsiradékát szedjük le, majd forró vízbe tegyük főni.
Adjuk hozzá a répát, zellert, gyökeret és később az almát.
Mielőtt minden megpuhulna, szórjunk bele köményt.
Külön edényben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és gombát, majd savanyítsuk citromlével.
Főzzük meg a gyöngykását nagyon puhára, keverjük ki vajjal pürészerűvé, adjuk hozzá a tejfölt, majd a hagymás gombával együtt keverjük a húslevesbe és melegítsük össze, de ne forraljuk.
Végül hintsük meg levesünket apróra vágott zöld kaporral.

LUDASKÁSA
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg árpagyöngy, 1 libaaprólék, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj. 1 kávéskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 1 kávéskanál majoránna, 2 evőkanál ételízesítő, bő olaj a hagyma sütéséhez, 2 evőkanál liszt

Előkészítés:
Az árpagyöngyöt a főzés előtt kb. 1 órával hideg vízbe beáztatjuk.
A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk.
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.

Elkészítése:
A 2 evőkanál olajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a Delikát ételízesítőt.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk.
Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb. 45 percig lassú tűzön készre főzzük.
Serpenyőben bő olajat forrósítunk.
A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük.
A ludaskását egy nagy előmelegített tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.
Árpagyöngy helyet készíthető rizzsel is, csak akkor a húst és zöldséget kb. 1 óra hosszat főzzük, majd utána tesszük hozzá a rizst, amivel még kb. 25 percig pároljuk.

MAGYAROS KÖLESKÁSA
Idő: 20 perc
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 3 dl (kb. 24 dkg) köles, 1 teáskanálnyi pirospaprika, Kb. 6-7 dl víz, só, fél teáskanálnyi őrölt bors

Elkészítése:
Felhevítjük az olajat, és rádobjuk a kölest.
Kicsit megpirítjuk, pirospaprikát hintünk rá, és elkeverjük.
Azonnal ráöntjük az időközben felforralt vizet, és ízesítjük sóval, borssal.
Lefedve felforraljuk, majd mérsékelt lángon puhára pároljuk.
Kiváló köret a sovány, rostonsült (de nem száraz) húsokhoz, halakhoz, vagy akár gyümölcshöz is fogyasztható
Az ízesítés ízlés szerint történhet:
Majoránnával, finomra vágott vöröshagymával, és fokhagymával is.

MÁK-KÁSA
Elkészítése:
5 deka vajat habosra keverünk 4 tojássárgájával és 7 deka vaníliás cukorral. 5 deka darált fehér mandulát, 7 deka tejben áztatott, kifacsart zsemlyét és 2 deci finomra darált mákot keverünk hozzá s utoljára 3 tojásfehérjének a habját.
Gőzben főzzük 3/4 órát és borsodóval adjuk asztalra.

ÖREGLEBBENCCSEL FORDÍTOTT KÁSA
Hozzávalók személyenként:
fél marék száraz lebbencstészta, fél marék hántolt köles, 1 krumpli vékony félkarikákra vágva, 10 dkg füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, 1 félig csípős zöldpaprika karikázva és 4 személyre 1 jó nagy fej vöröshagyma megtisztítva, de egészben hagyva.
(Ízlés szerint néhány gerezd fokhagyma is mehet bele, és őrölt pirospaprika is, de ez nem feltétlenül szükséges.)

Elkészítése:
Úgy tesszük oda kezdetben, mintha öreglebbencset készítenénk.
A hagyma, később és egészben kerül bele.
Amikor a lebbencset majdnem megpirítottuk, már közepesen barna, hozzátesszük a kölest, és néhányszor a lebbenccsel együtt a forró szalonnazsírban átkavarjuk.
A burgonyát hozzáadjuk, ezután felöntjük langyos vízzel, és úgy főzzük tovább, mint az öreglebbencset.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.