Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSA LEXIKON 13

2020.06.14

KÁSA LEXIKON

ÖRMÉNY RIZSKÁSALEVES
Hozzávalók:
15 dkg gomba, 1 ek rizs személyenként, 2 ek liszt, kevés olaj, lestyán, petrezselyemzöldje, churut (ld. korábbi fejezetben), só, bors

Elkészítése:
Zöldséglevest készítünk, és laskára vágott gombát teszünk bele, majd személyenként egy evőkanál rizst.
Híg, olajos rántással felengedjük, lestyánnal és petrezselyemzöldjével ízesítjük, majd churuttal savanyítjuk.
Böjti leves, ezért a churutba nem keverünk tejfölt.

PÁROLT HAJDINAKÁSA
Hozzávalók: f
él kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk.
A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne.
Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró, sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi.
Lefödve puhára pároljuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk.
A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk.
Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztották.
Tálaláskor az egészben hagyott vöröshagymát távolítsuk el.

PÖRKÖLT-MANDULA KÁSA
Elkészítése:
Fél font mandulát gorombára törünk, és sütőben megpirítunk.
Fél font törött cukrot víz nélkül sárgára pirítunk, s ha egészen elolvadt, hozzákeverjük a mandulát, jól elvegyítve, vajjal megkent lapra, vagy tányérra tesszük, s ha megkeményedett, finomra törjük. 8 tojás keményre vert habjához keverjük, formába töltve 1 óra hosszat gőzben főzzük.
A 8 tojássárgáját 8 kanál cukorral elkeverjük, egy csésze erős feketekávét öntünk hozzá, s habverővel felfőzzük.
A kiborított kását leöntjük vele, s asztalra adhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.