Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSA RECEPTEK 10.

2019.11.26

KÁSA LEXIKON

KÖLESKÁSA
Hozzávalói:
25 dkg köles, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, só, bors, étolaj a sütéshez

Elkészítése:
A köleskását jól megmossuk, kevés olajon megpirítjuk és felöntjük 0.5 liter vízzel.
Ezután fűszerezzük, és puhára pároljuk.
Ha kell, pótoljuk a vizet.

KÖLESKÁSA
Hozzávalók:
35 dkg köleskása, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a felhevített zsírban kissé megforgatjuk.
Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, a megmosott és lecsurgatott köleskását. Kissé pirítjuk és forró, sós vízzel vagy füstölt hús levével, akkor nem sózzuk, fölengedjük úgy, hogy a lé éppen ellepje. Fedővel letakarva, sütőben vagy gyenge tűzön pároljuk.
Pörköltekhez adjuk.
Tálalás előtt kevés pörkölt lével meglocsoljuk.
Egyik legrégibb köret.

KÖLESKÁSAGOMBÓC
Hozzávalók:
Fél liter tej, 1 kisebb bögre köleskása, fél vaj, 3 tojás, csipetnyi só

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, és folytonos keverés mellett a kását belefőzzük.
Nem kell egészen megfőzni.
A tűzről levesszük, tálra tesszük és kihűtjük.
A vajat a tojássárgákkal kikeverjük, megsózzuk és hozzáadjuk a kásához.
A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a kásához keverjük.
Kis gombócokat formálunk belőle, és tejlevesben vagy egyéb levesben kifőzzük.

KÖLESKÁSAPRÓSZA
Hozzávalók:
1 bögre köleskása, fél liter tej, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, tojásnyi vaj, tojásnyi zsír, csipet só

Elkészítése:
A köleskását forró tejjel leforrázzuk.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vajjal kikevert tojássárgáját, jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan hozzáadjuk. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét kevés zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk.
Forró sütőben megsütjük.
Nagy kockára fölvágva, és cukorral meghintve tálaljuk.
A köleskásából készített prószát általában édesen fogyasztották.
Régen gyakran, ma már csak ritkán készítik.

KUKORICAKÁSA
Hozzávalók:
másfél bögre kukoricakása, 1 liter víz, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, félmaréknyi tepertő, só

Elkészítése:
A vizet forrni tesszük, ha forr, megsózzuk, és a kását beleengedjük, és folytonos keverés mellett puhára főzzük.
Zsírozott lapos tálra vagy tányérokra öntjük, jól megmelegített zsíros tepertővel megszórjuk, és fogyasztható. Készíthető a kukoricakása pirított vöröshagymás zsírral, fokhagymás zsírral vagy pirított füstölt szalonnakockával is.

KUKORICAKÁSA PIRÍTOTT HAGYMÁVAL
Hozzávalók:
2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl étolaj, 50 dkg kukoricakása, só, 1 babérlevél, csipetnyi őrölt feketebors, teáskanálnyi őrölt pirospaprika

Elkészítése:
A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk.
A kukoricakását többször átmossuk, leszűrjük, lábosba tesszük, és felöntjük egy liter vízzel.
Megsózzuk, beledobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, és feltesszük főni.
A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajban megpároljuk. Kevés fűszerpaprikával elkeverjük, és félretesszük.
A kását őrölt borssal ízesítjük.
A babérlevelet és a fokhagymát kiszedjük belőle, megkóstoljuk, és ha kell, ízesítjük, vagy még egy kicsit főzzük, hogy teljesen puha legyen.
Tálalásnál párolt hagymát teszünk a tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.