Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSA RECEPTEK 11.

2020.01.25

KÁSA LEXIKON

KUKORICAKÁSÁVAL TÖLTÖTT TÖLTIKE
Hozzávalók:
1 kg nagy szemű kukoricakása, fél kg füstölt szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 1 dkg bors, pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém, 1 db zöldpaprika, ízlés szerint só, olaj

Elkészítése:
A tormaleveleket erezzük, megmossuk.
A leveleket forró vízbe tesszük, kicsit megforgatjuk, kiszedjük.
Ecetes, sós vízben két órán át áztatjuk, majd lemossuk.
A töltelékhez a kukoricakását előző este forró vízben beáztatjuk.
A sonkát és a szalonnát apró kockákra vágjuk.
A hagymát is felaprítjuk, és olajon megdinszteljük.
A kásával összekeverjük, fűszerezzük és megtöltjük vele a leveleket.
Főzéskor paradicsommal ízesítjük.
Tölthetjük káposzta levélbe, karalábé levélbe, szőlőlevélbe, savanyú káposztába.

LAKODALMAS KÁSA
Hozzávalók:
3 kg libacomb, 0,5 kg csirkemáj, 15 dkg libazsír, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg gyökér, 20 dkg zeller, 2 fej vöröshagyma, 60 dkg rizs, 20 dkg gomba, só, bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A combokat kicsontozzuk, a húst kis kockákra vágjuk.
A csontokat vízzel egy órát főzzük és leszűrjük.
Libazsíron pirítgatjuk az apróra vágott hagymát, a kockázott répát, gyökeret és a libahúst.
Sóval, borssal fűszerezzük, majd egy kevés csontlevet aláöntve fedő alatt félpuhára pároljuk.
Eztán kerül bele a rizs, a cikkekre vágott gomba, és a durvára összevágott petrezselyem.
Annyi csontlével öntsük fel, hogy bőven ellepje, felforraljuk, és sütőben puhára pároljuk (lefedve).
Tálaláskor a kása tetejére tesszük az egészben hagyott sült csirkemájakat.

LAKODALMAS LUDASKÁSA
Elkészítése:
Egy kiló libaaprólékot feldarabolunk és kevés zsíron pirított, apróra vágott hagymán a fűszerekkel, sóval párolunk.
Ha félig kész, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, a hasábokra vágott zöldségeket, a rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd tovább pároljuk.
Amikor a hús háromnegyed részig megpuhult, felengedjük 6 dl vízzel, felfőzzük, utána ízesítjük.
Ha forr, hozzáadjuk a zsíron felforrósított rizst, és lefedve, sütőbe téve készre pároljuk az egészben hagyott libamájjal, amelyet a tálaláskor felszeletelünk, és a tetejére helyezünk.

LUDASKÁSA
Hozzávalók:
1,5 kg liba, vagy kacsahús, 1 nagyobb fej vöröshagyma, majoránna, őrölt feketebors, só, 2 gerezd fokhagyma, 1zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 csokornyi petrezselyemzöld, fél dl étolaj, 50 dkg rizs

Elkészítése:
A húst megtisztítjuk, és feldaraboljuk, majd egy nagyobb lábosba borítjuk.
Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Ízesítjük teáskanálnyi sóval, borssal, és bőségesen megszórjuk majoránnával.
Darabolunk bele néhány szelet csípős zöldpaprikát, egy paradicsomot, és egy csokornyi petrezselyem zöldet.
Öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és hústól függően kb. másfél óráig főzzük.
Fél dl étolajon megpirítjuk az átmosott, lecsepegtetett rizst, majd felöntjük vízzel.
Ebbe is teszünk egy csokor apróra vágott petrezselymet, ízesítjük sóval, és félpuhára pároljuk.
Ebben az állapotban borítjuk a hús mellé, és az egészet készre főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.