Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁSÁS RECEPTEK 9.

2019.06.06

KÁSA LEXIKON

KÁSALEVES
Hozzávalók:
40 dkg füstölt oldalas, 2 szál sárgarépa, 50 dkg köleskása, só, ecet, 1 liter tej, 1 tojás, 2 ek liszt

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott húst bő egy liter friss vízben félig megfőzzük. A megtisztított, karikára vágott sárgarépát meg az átválogatott, megmosott kölest beledobjuk, és addig főzzük, amíg mind a hús, mind a zöldség megpuhul. Ha kell, utána sózzuk - vigyázva, mert a füstölt hús is sós - és enyhén megecetezzük.
Végül, a lisztet meg a tojást a tejben simára keverjük, és a levest behabarjuk vele.

KÁSA TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Elkészítése:
4 tojásfehérjét 28 deka vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk. 5 tojás keményre vert habját hozzá keverjük, vajjal jól kikent, liszt és cukorral behintett formába töltjük, s 1 óra hosszat gőzben főzzük.
Kiborítva karamell, vagy tejsodót adunk hozzá.

KÁSÁS KÁPOSZTA
Hozzávalók 10 főre:
1 füstölt, hátsó csülök, 1,5 kg füstölt sertéscomb (sonka), 50 dkg hántolt árpa, 3 kg savanyú káposzta, 3 babérlevél, őrölt bors, só. A rántáshoz 2 fakanál sertészsír, 10 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítése:
A füstölt húsokat 2 órán át előfőzzük, majd lehűtjük és felkockázzuk. A káposztát felöntjük vízzel. Amikor már egy kicsit ázott, kicsavarjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje a káposztát, rádobjuk a babérleveleket, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Ezután a tetején szétterítjük az árpagyöngyöt, de nem kell összekeverni!
Addig főzzük, míg megpuhul.
A zsírral és a liszttel aranyló barna rántást készítünk, a tűzről félrehúzva belekeverjük a paprikát, és azonnal felöntjük 2 dl vízzel.
Összefőzzük, és a kásás káposztát berántjuk vele.
Hozzáadjuk a felkockázott húsokat, majd őrölt borssal, és ha szükséges, sóval ízesítjük.

KUKORICAKÁSA
Hozzávalók:
50 dkg kukoricakása, 1 babérlevél, 1 egész fűszerpaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 fakanál zsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika

Elkészítése:
Egy liter vizet felforralunk a babérlevéllel, egész paprikával, és sóval. Belekeverjük a kukoricakását, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Amennyiben szükséges, idő közben az elfőtt levet pótoljuk. Amikor puhára főtt, 2 gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk, és forró zsírban átsütünk.
Összekeverjük az őrölt paprikával, és az egészet a kásához öntjük.
Alaposan elkeverjük, és tálaljuk.

KÁVÉ KÁSA
Elkészítése:
Felolvasztunk 8 deka vajat, s hozzá keverünk 4 kanál lisztet. Ha habzik, lassan hozzáöntünk 1 csésze erős feketekávé és 5 deci tejből álló vegyüléket, s evvel felfőzzük, folytonosan keverve, hogy csomós ne legyen, s azután kihűlés végett félretesszük. 12 deka cukrot, 1 egész tojást, 5 tojássárgáját egymásután keverünk hozzá és 3 tojás kemény habját.
Jól kikent és behintett formába töltjük, s 1 óra hosszat gőzben főzzük. Kibontjuk, és ***tejsodóval adjuk asztalra.
***Tejsodó
Hozzávalók:
2 és fél deci tej, 6 deka cukor, 2 egész tojás, 1 kis vanília.

Elkészítés:
A hozzávalókat habverővel hidegen keverjük össze egy habüstben, majd tűzre tesszük és állandó kevergetéssel sűrű krémmé főzzük.

KOLBÁSZOS KÁSA
Hozzávalók:
40 dkg kukoricakása, 2 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt kolbász, 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:
Lábosban kétliternyi vizet forralunk. Beleborítjuk a sót, és apránként a kukoricakását. Folytonosan kevergetve fél óra alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve félretesszük hűlni.
A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágjuk, és olvasztott zsírban átsütjük.
Azt is kihűtjük.
Olajjal kikent őzgerincforma aljába feléig kását halmozunk, hosszában rárakjuk a kolbász darabokat, és az egészet befedjük a maradék kásával.
Olajos kézzel átsimítjuk a tetejét, és teljesen kihűtjük.
Tálcára borítjuk, és felszeleteljük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÁSA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.