Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 1

2019.06.09

KEMENCÉS ÉTELEK

ALMÁS ÉS KÁPOSZTÁS RÉTES KEMENCÉBEN
Hozzávalók 8-8 szelethez:
2 csomag réteslap (4 lapos)
A sütéshez: olaj
A káposztatöltelékhez:
1 kg fejes káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, fél mokkáskanál őrölt bors, só, zsemlemorzsa
Az almatöltelékhez:
1 kg alma, 4 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, vagy zabkorpa, 2 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A káposzta foltos, külső leveleit lefejtjük, torzsáját kimetsszük, és a fejet megreszeljük.
A megtisztított hagymát finomra vágjuk.
Egy nagy lábasban a cukrot az olajon karamellizáljuk, majd a hagymát meg a káposztát aranysárgára pirítjuk benne. Kissé megborsozzuk, megsózzuk és kis lángon, kevergetve 6-8 percig pároljuk, majd a tűzről lehúzva kihűtjük. Ez alatt az almát megmossuk, héjastól durvára reszeljük, és 10 percig állni hagyjuk. Utána kinyomkodjuk (a friss gyümölcslevet igyuk meg), majd a cukorral meg a morzsával összekeverjük, a fahéjjal fűszerezzük. 4 réteslapot egy nedves konyharuhán egymásra rakunk, közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük.
A káposztát egy csíkban a felénk eső szélére halmozzuk, fölcsavarjuk, majd kiolajozott tepsire rakjuk.
Az almás rétest ugyanígy készítjük el, végül, mindkettő tetejét olajjal vékonyan megkenjük, majd közepesen forró kemencében mintegy 25 percig sütjük.
Elkészítési idő:
1 óra 20 perc

ALMATORTA BARACKÍZZEL
A tésztához:
12,5 dkg margarin, 18 dkg (3 dl) liszt, 6,5 dkg (1 dl) Graham-liszt
A töltelékhez:
75 dkg alma, 1 dl citromlé, 10 dkg (1 dl) cukor, 5 dkg olvasztott margarin
A forma kikenéséhez:
margarin
A tetejére:
15-20 dkg házi barackíz

Elkészítése:
A margarint a kétféle liszttel elmorzsoljuk és körülbelül 0,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Hűtőben letakarva fél órát pihentetjük. Ez alatt az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Húsát kisujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbámuljon. Egy 26 centi átmérőjű lapos tortaformát enyhén kivajazunk, és a tésztával kibéleljük. Az almacikkekkel kirakjuk úgy, hogy félig takarják egymást. A cukorral megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és előmelegített kemencében, a közepesnél nagyobb lánggal 35 percig sütjük.
A baracklekvárt, ha túl sűrű lenne, egy kevés forró vízzel hígítjuk, majd a még meleg tortára kenjük.
Elkészítési idő:
1 óra 20 perc

BAKONY-FELVIDÉKI KEMENCÉS DISZNÓCSÜLÖK
Hozzávalók:
2 db csülök, 80 dkg krumpli, 2-3 darab paprika, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 fej vöröshagyma, 4 ek olaj, só, bors

Elkészítése:
A csülkök bőrét kockásra bevagdossuk, megsózzuk, és egy tepsibe tesszük őket. Felforrósított olajjal leöntjük, kevés vizet adunk alá és előmelegített sütőbe tesszük. Letakarva sütjük addig, míg majdnem puha lesz, ekkor köré szórjuk a cikkekre vágott krumplit, a darabolt paprikát, a hasábokra szelt gyökereket és a negyedelt hagymát.
Borssal meghintjük és tovább sütjük, most már lefedés nélkül, míg minden meg nem puhul.

BARACKÍZES ALMATORTA
Hozzávalók 10 szelethez:
A tésztához: 12,5 dkg margarin, 18 dkg (3 dl) liszt, 6,5 dkg (1 dl Graham-liszt, a töltelékhez: 75 dkg alma, 1 dl citromlé, 10 dkg (1 dl) cukor, 5 dkg olvasztott margarin
A forma kikenéséhez: margarin, a tetejére:
15-20 dkg házi barackíz

Elkészítése:
A margarint a kétféle liszttel elmorzsoljuk és körülbelül 0,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Hűtőben letakarva fél órát pihentetjük.
Ez alatt az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk.
Húsát kisujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Egy 26 centi átmérőjű lapos tortaformát enyhén kivajazunk, és a tésztával kibéleljük. Az almacikkekkel kirakjuk így, hogy félig takarják egymást. A cukorral megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és előmelegített kemencében, a közepesnél nagyobb lánggal 35 percig sütjük.
A baracklekvárt, ha túl sűrű lenne, egy kevés forró vízzel hígítjuk, majd a még meleg tortára kenjük. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.