Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 4.

2019.10.06

KEMENCÉS RECEPTEK

FÁCÁN ANGOLOSAN.
Elkészítése:
Hasítsd fel a szépen megtisztított fácánnak hátát, szedd ki csontjait, 's töltsd meg olyan töltelékkel minővel a kappant vagy csirkét szoktad megtölteni; a vágást bevárván add - meg neki előbbi formáját, azután takard be szalonna, sonka és citromhéj szeletekkel, tégy ezekre papirost, kösd be 's tedd zsírral vagy írós vajjal megkent serpenyőbe, és süsd meg vagy kemencében, vagy párló edényben két tűz között.

E' közben olvassz fel egy lábasban darabka írósvajat vagy lúdzsírt, adj bele sonkát, székfüvet, apróra vágott csiperkegombát, babérlevelet, kevés lisztet, barna levet ’s egy citromnak nedvét, forrald fel, szedd le zsírját és öntsd a' tálba helyezett fácánra.

FEJES KÁPOSZTA SZALONNÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg fehér fejes káposzta, 20 dkg füstölt szalonna, 3 db hagyma, só

Elkészítése:
A káposztát megmossuk, sós vízben felfőzzük, lecsöpögtetjük, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A szalonnát, és a megtisztított hagymát felszeleteljük, és a káposztával rétegezve a római tálba tesszük úgy, hogy minden réteget megsózunk.
Vizet öntünk hozzá, a tálat lefedjük, és hideg kemencébe rakjuk.
Megsütjük.

FENÉKEN SÜLT PEREC
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 db tojás+2 tojás sárgája, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 
2 ek cukor,1 kk só, 6 dkg zsír

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl cukros tejbe fölfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, maradék tejet, sót, zsírt, majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 6 felé osztjuk. Kézzel megsodorva kört formálunk belőlük.
Régen kemencébe sütötték, ha ez nincs, tepsiben sütjük. A
tepsi alját nem kenjük meg semmiféle zsiradékkal.
A tetejét tojássárgájával megkenjük, ha megsült, a tetejét cukros vízzel megmosdatjuk.

FOKHAGYMÁS HARCSA
Varászlói recept
Elkészítése: Gresa Gyuláné egy kétkilós harcsa hátát ujjnyi távolságra bevagdalja.
A vágásokat zúzott fokhagymával, sóval dörzsöli be, s megtűzdeli szalonnával.
Langyos vajjal megöntözve meleg sütőben vagy kemencében ropogósra süti.

FRANCIA PARASZTHAGYMA
Hozzávalók:
8 közepes nagyságú vöröshagyma, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A hagymák bajuszát levágjuk, és a legkülső, szennyezett, sérült héját lebontjuk, de néhány sárga hártya azért rajta maradjon.
A sütőlemezre egymás mellé ültetjük, és a forró sütőben 50-60 percig sütjük,

(Eredetileg kemencében sütötték.)

Ezután tiszta ruhával bélelt tálba rakjuk, mint a sült burgonyát, és a tányéron hámozzuk meg.
A közepét kissé széthajtva, a mélyedésbe egy darabka vajat teszünk, ami ott szépen elolvad, és megsózzuk.

FÜSTÖLT-CSÜLKÖS BABLEVES
Régi étel receptje, amit kint, a határba főztek vaskraszlóba, háromlábon, vagy otthon cserépfazékba, a kemencébe.
Hozzávalók:
1/2 kg nagy szemű tarkabab, 1 db füstölt csülök, 25 dkg zöldség, 25 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 db hívelös paprika, só

Elkészítése:
Este leáztatták a babot, hogy megdagadjon és hamarabb megfőljön.
A csülköt is langyos vízbe leáztatták, majd reggel liszttel jól bedörzsölték, hogy a füst lejöjjön róla, meleg vízben, 2-3 lében jól megmosták. A babot beletették a vaslábasba, rávágták a vöröshagymát, a fokhagymát egészbe, zöldséget, sárgarépát, csülköt és a hívelös paprikát.
Itthon egy kis lábosba egy vékony rántást elkészítettek:

egy kevés zsírt, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, ezt vízzel összeforralták.

A mezőre korsóba vittek vizet, az elkészített anyagokra a vaslábasba annyi vizet öntöttek, hogy jól ellepje, rátették a háromlábra és alágyújtottak, meg- megrakták a tüzet, közbe dolgoztak és délre megfőtt az ebéd.
A csülökből kifőtt só gyakran elegendő volt, előfordult, hogy nem is kellett bele tenni.
Nem tésztával ették, hanem kenyérrel.
A régi öregeknek nem volt koleszterinjük, pedig sok füstölt húst ette.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.