Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 5.

2019.12.01

KEMENCÉS RECEPTEK

FÜSTÖLT OLDALAS ÉS KOLBÁSZ SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL SÜTVE
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg füstölt oldalas, 40 dkg füstölt kolbász, 0,5 kg savanyú káposzta

Elkészítése:
A füstölt oldalast hideg vízben 1-2 óráig áztatjuk. A füstölt kolbászt 10-15 cm-es darabokba vágjuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, és egy tepsit félmagasságig terítünk vele. Rátesszük a kolbászokat és az oldalast, és egy kevés víz hozzáadásával sütőben megsütjük.
Régebben kemencében sült vöröshagymát karikáztak rá, és vastag, sós fehérszalonnaszeletekkel borították be a tepsit.

GOMBÁS SÜLT
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg főtt marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 pohár fehérbor, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk. A zsírjában megpároljuk az összevágott hagymát, a gombát, végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Csíkokra vágjuk a főtt húst, és hagymás gombával váltakozva kivajazott tűzálló tálba lerakjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a bort, a tetejét megszórjuk kevés morzsával, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Eredetileg kemencében, faszénparázson sütötték ezt az ételt, mert az adta meg a jellegzetes ízét. Így, sütőben elkészítve is kitűnő, gyors egytálétel.

GUDUC KALÁCS
Elkészítése:
Először kovászt készítünk 3 dkg élesztővel, liszttel, cukorral. Amikor megkelt, hozzáadunk 2 icce lisztet, fél liter tejet, két kávéskanál sót, hogy jó gyúrható legyen. 15 dekányi kacsazsír is kell bele, de zsír helyett vajjal is készíthetjük. Egy órányi ideig dagasztjuk, majd utána 1 órahosszáig kelni hagyjuk, majd kiszaggatjuk. Kiscipó nagyságúra csomózzuk, s mint a fonatost kinyújtjuk, a két végét összehajtjuk, utána feltekerjük.
Egy órányi ideig még állni hagyjuk.
Sütés előtt tojássárgájával bekenjük, és kemencébe tesszük.

HALTEKERCSEK PÓRÉHAGYMÁN
Hozzávalók:
80 dkg vörös-sügér, 60 dkg póréhagyma, 8 szelet zsíros sonka, 1 ek margarin, citromlé, mustár, bors, só

Elkészítése:
A filét megmossuk, leszárítjuk, citromlével meglocsoljuk, és fél órán keresztül állni hagyjuk.
Megszórjuk sóval, majd 2 szelet sonka közé egy szelet filét rakunk, megkenjük mustárral, meghintjük borssal, feltekerjük. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, feldaraboljuk, majd a vizezett római tálba helyezzük, fűszerezzük, és végül ráhelyezzük a haltekercseket, és a margarint.
A tálat a fedelével lezárjuk, és hideg kemencébe rakjuk.

HŐKÖN PEREC
Hozzávalók kb. 15-20 főre:
egy liter tej, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, három kg finomliszt, 3 evőkanál só, 3 tojás, három dl aludttej, 2 púpos evőkanál sertészsír
A tetejére 2 tojás, só

Elkészítése:
Három dl langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt.
Amikor megkelt, a liszthez öntjük, majd a többi tejjel, tojásokkal, és aludttejjel megdagasztjuk.
Ha szükséges, a folyadékot langyos vízzel pótoljuk. A sertészsírt megolvasztjuk, és langyosan a masszába dolgozzuk.
Lágy, rugalmas tésztát készítünk.
Alapos kidolgozás után a tetejét liszttel megszórjuk, abrosszal letakarjuk, és meleg helyen, legalább ¾ órát kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 10-11 kisebb darabra vágjuk, és mindegyiket cipóvá alakítjuk.
Ezeket egyenként kettévágjuk, hosszú rúddá sodorjuk, és összefonjuk.
Kör alakot formázunk belőle, és lisztezett deszkára félretesszük. Amikor az összes tésztát kidolgoztuk, a perecek tetejét felvert tojással átkenjük, és sóval megszórjuk.
Előfűtött kemencében, vagy sütőben szép világosbarnára sütjük.
Abrosszal kibélelt kosárba szedjük, tetejüket sós vízzel átmosdatjuk, és a ruhával letakarva egy fél órát állni hagyjuk, hogy kicsit átgyengüljön.

HÚROS RIGÓ SZALMIBAN
Senkit nem biztatnék e recept elkészítésére, már csak azért is, mert a "Húros rigó", az Énekes rigó népi elnevezése. zért ezt a receptet tekintsétek őseink egyik kedvenc "Kemencés ételeinek" egyikének!

Elkészítése:
Kopassz meg nyolc húros rigót, bontsd ki, hasítsd kétfelé, vedd ki minden csontját, verd sulyokkal laposra és süsd. meg egy keveset, vagy pirítsd meg felolvasztott szalonnában.
Belöket összevágván több kappanmáj- vagy pedig egy lúdmájjal, mindenféle ízes zöldséggel, 1/8 font apróra vakart szalonnával, törött fűszerrel és majoránnával együtt, sózd - meg; a' vágottnak felét egy tál fenekére kenvén, a' széthasogatott húros rigókat, melyek mindegyikének felül maradandó felét a' megmaradt vagdalttal bekented, rakd föle, és süsd meg vagy kemencében, vagy alá 's fölé rakott pártüz mellett.
A' húsból kifejtett csontokat törd meg jól mozsárban, 's párold meg kevéske zsírban vagy írós vajban, egy font kockásra vágott borjúhússal, darabka szintén megvagdalt sonkával, fél fej vöröshagyma 's több csiperkegombával együtt. Azután tölts reá egy icce jó erőt adó- és ugyan annyi jó barna levest, hagyd főni egy óráig, és szűrd át tiszta ruhán;
e' lébe keverj azután egy merítő kalán barna mártást, főzd - be illő sűrűségig, végre pedig öntsd a' húros rigókra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.