Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 5

2020.03.28

KEMENCÉS RECEPTEK

KÁPOSZTÁS NAGYGOMBÓC
Hozzávalók:
80 dkg oldalas, 120 dkg vecsési savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 35 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 pohár tej, só, bors, szemes bors

Elkészítése:
Egy 12 l-es lábasban az apróra vágott szalonnát, kiolvasztjuk, a zsíron a két csontra vágott oldalast félig megsütjük.
Kivesszük a sült oldalast, majd a zsírra szórjuk a kicsavart káposztát.
Közben a lisztet összegyúrjuk a langyos tejben futtatott élesztővel, kelni hagyjuk, majd ökölnyi gombócokat készítünk, ezeket a nyers káposztára helyezzük.
A gombócok köré tesszük a félig sütött oldalas szeleteket, az edényt lefedjük, és 25-30 percig közepes lángon hagyjuk.
Az étel akkor jó, ha a káposzta kicsit lesül, a gombócok szépen feldagadnak, és egy kis kérget kapnak.
Ez az étel ritkán sikerül elsőre, ugyanis régen kemencében készítették el.
A szerkesztő megjegyzése: Diétázóknak nem kimondottan javasolt e remek fogás.

KARFIOLFELFÚJT SONKÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg spagetti, 15 dkg sonka, 3 dkg parmezán sajt, 1 kg karfiol, 4 db tojás, 1/2 l tej, reszelt szerecsendió, bors, só

Elkészítése:
A karfiolt letisztítjuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük, és rózsáira szedjük.
A spagettit darabokra törve megfőzzük.
A sonkát kockára vágjuk.
A három hozzávalót rétegezve vizezett római tálba rakjuk.
A tejet a felvert tojással, és a fűszerekkel elkeverjük, és a karfiolra öntjük.
Megszórjuk a sajttal, a tálat a fedelével lezárjuk, és hideg kemencébe helyezzük.

KÁSÁS BÉLES
Elkészítése:
1 liter liszt, 2 tojássárgája, kanálnyi porcukor kell hozzá.
Ezeket sós-tejes vízzel jó puhára gyúrjuk.
Cipókra formáljuk, majd negyedóráig pihentetni hagyjuk.
Azután kihúzzuk, megzsírozzuk, s cukrozott, főtt köleskásával megtöltjük úgy, hogy a kihúzott tésztából 15 cm széles, 60 cm hosszú csíkokat vágunk, majd a közepébe tesszük a kását.
A két szélét visszahajtjuk, aztán a tésztát két végénél, de ellentétes irányban csigavonalszerűen felcsavarjuk.
Tepsibe téve kemencében kisütjük.
Ezzel a tésztával kínálták meg Szováton az újévet köszöntő gyermeket századunk első negyedében.

KELKÁPOSZTA KARAJJAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 4 db borda, 2 db hagyma, 2 db borsos kolbász, só

Elkészítése:
A kelkáposztát megmossuk, hirtelen felfőzzük, lecsöpögtetjük, és felszeleteljük.
A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és a káposztával felváltva a vizezett római tálba rakjuk.
Minden réteget megsózunk!
Vízzel fölöntjük.
Egy óra sütés után rárakjuk a pácolt bordát, és a borsos kolbászt, kevés káposztával letakarjuk, ha szükséges vizet öntünk hozzá, és készre főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.