Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 6.

2020.02.15

KEMENCÉS RECEPTEK

KACSAMÁJAS LASKA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg liszt, 4 tojás, só, 50 dkg kacsaszalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, kevés liszt, egy nagyobb kacsamáj, 2 dl étolaj, paradicsom, paprika

Elkészítése:
Egy kg lisztből 1 evőkanál sóval, 4 tojással és kevés vízzel levestésztát gyúrunk.
Akkor lesz jó, ha már a kézre nem tapad a massza.
Ekkor kétfelé vágjuk, és mindkét cipót lisztezett gyúródeszkán jól átdolgozzuk, majd vékonyra kisodorjuk.
Tepsi hátára nagyobb darabokat vágunk belőle.
A legjobb, ha kemencében sütjük aranybarnára, de sütőben is elkészíthetjük.
10-15 perc alatt elkészül.
Ebből a tésztamennyiségből több alkalommal is készíthetünk laskát, ha csak négy személyre főzünk, akkor ennek a negyede is elég, a többit később felhasználhatjuk.
A kisült tésztát tálba öntjük, kisebb darabokra tördeljük, egy fazéknyi forró vízzel leöntjük, lefedjük, és a gőzben hagyjuk átpuhulni.
A kacsaszalonnát kevés vízzel addig olvasztjuk, míg szép töpörtyűkké sülnek.
Ekkor a töpörtyűt kiszedjük, a zsírba beletesszük a kacsamájat, és körülbelül1 óra alatt mindkét oldalán átpároljuk, hogy a külseje szép barna legyen, belül pedig átsüljön, de ne legyen száraz.
A vöröshagymákat karikákra szeljük, kevés liszttel meghintjük, és forró étolajban átsütjük.
A kacsamájat felszeleteljük. A megpuhult laskát összekeverjük kacsazsírral.
Tálaláskor alulra kerül a töpörtyűs laska, tetejére kacsamáj szeleteket teszünk, oldalát sült tepertővel és hagymakarikákkal beborítjuk, tetszés szerint paradicsommal és zöldpaprikával díszítjük.

KÁPOSZTÁS GÖNGYÖLT HÚS
Régebben öntöttvas lábasban, de most már cserépedényben készítik. Hozzávalók:
8 db nagy szelet sertéscomb, 8-12 szelet Eidami sajt, 2-3 fej vöröshagyma, 25-30 dkg tarkabab, 1-2 kiskanál ételízesítő, annyi szelet füstölt szalonna, amivel az edényt kibéleljük és beborítjuk, 1-1,5 kg savanyított káposzta. ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítése:
Az edény alját kibélelik a csíkokra vágott házi, füstölt szalonnával.
Erre ráterítik a savanyú káposzta felét.
A hússzeleteket a kés fokával kiveregetik, enyhén sózzák, borsozzák, majd a sajtszeletekkel beterítik.
Az ételízesítős vízben előfőzött babot, az apróra vágott, dinsztelt hagymára dobják, s pár percig együtt pirítják, miközben borsozzák, és enyhén sózzák.
Mikor meghűlt, nagylyukú darálón ledarálják és a sajtot ezzel a masszával egyenletesen elosztva, hogy minden szeletre jusson, rákenik.
Az így előkészített töltött húsokat felgöngyölik és szorosan egymásmellé rakva, a káposztára teszik.
Tetejére a maradék káposzta, s arra pedig, a szalonnaborítás kerül.
A lábost lefedve kemencében, de ma már csak sütőbe teszik és 80-100 percig, lassú lángon párolják.
Tálaláskor zsírban sült, törtburgonya mellé teszik a párolt káposztát, és egy-egy göngyölt húst. Igen tartalmas és laktató, egytál étel.

KÁPOSZTÁS LASKA
Elkészítése:
Szívesen készítenek gyors és laktató ételeket a szabási asszonyok. Rozina Zoltánné szerint a káposztás laskához házi gyúrt tésztát kell a kikent tepsibe teríteni, arra ujjnyi vastagon teszik a zsírban párolt sós-borsos fehér káposztát, s gazdagon meglocsolják tejföllel.
Erre újabb réteg tésztát tesznek, azt is megtejfölözik.
Villával megszurkálják, és sütőben vagy kemencében pirosra sütik.
Kockákra vágva ital mellé vagy könnyű fogásként ebédre, vacsorára tálalják.

KÁPOSZTÁS MARHACSÍKOK LEPÉNYBEN
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma, 80 dkg fejes káposzta, 40 dkg marhahús, 1,5-2 dl olívaolaj, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, őrölt bors, kevés só, 20 dkg árpagyöngy, lepény

Elkészítése:
A hagymát és a káposztát nagyobb kockákra vágjuk.
A húst, mely a nemesebb részekből, lapocka, hátszín legyen, vékony csíkokra vágjuk.
A gerslit enyhén sós vízben megpároljuk, majd ízesítjük majoránnával, őrölt borssal, vöröshagymával és sóval.
Egy wokszerű rozsdamentes lapon, melyet alulról gázzal fűtünk, az olajat felhevítjük, beledobjuk a hagymát, és roppanósra pároljuk, beletesszük az olajban előpácolt, csíkozott marhahúst, és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a nagyra kockázott fehér fejes káposztát, majd kerti füvekkel bőven megszórva tovább dinszteljük.
Végül belekerül az ízesített, párolt gersli és készre pároljuk.
Tálalása:
Kenyértésztát készítünk és abból 3-4 cm vastagságú négyszögletes lepényt, sütünk kemencében.
Mikor kész, hosszabbik oldaláról megnyitjuk és a fenti, káposztás, gerslis marhahússal kiadósan megtöltjük.
Azonmód kézben fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.