Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KEMENCÉS RECEPTEK 8

2020.05.06

KEMENCÉS RECEPTEK

DÜBBENCS
Nagyon finom, ízletes tészta!
Kenyértésztából készítik.
Elkészítése:
Levágnak belőle egy darabot, 2-4 fele vágják, kicipózzák, és vékonyra nyújtják.
Bekenik zsírral a tetejét, és kis féltenyérnyi nagyságúra összehajtják.
A sarkakat a közép felé hajtják.
Kizsírozott tepsibe helyezik, s hagyják kelni.
Amikor már jól megkelt, meleg kemencében pirosra sütik.
Kenyérsütéskor a legtöbb dunántúli háznál készítenek dübbencset.

EMU KEMENCÉBEN SÜTVE,
GESZTENYE-SPAGETTIVEL ÉS VÖRÖS LENCSÉVEL

Hozzávalók:
40 dkg emucomb, borókabogyó, kakukkfű, olaj a pácoláshoz, só, 1 evőkanál olaj, 10 dkg vegyes zöldség, 5 dkg hagyma, 1 csésze vörösbor, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 10 dkg gomba (gyapjas tintagomba, nameko)

Elkészítése:
Az emucombot a fűszerekkel megszórva, olajjal megkenve 1-2 napig pácoljuk.
A húst sózzuk, és olajon megpirítjuk minden oldalát.
Kivesszük az edényből, és a maradék olajon lepirítjuk az apróra vágott zöldségeket és a hagymát.
Vörösborral felöntjük, visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
Sóval ízesítjük, a szaftját, ha szükséges, vízzel pótoljuk.
Amikor a hús megpuhul, kivesszük egy másik lábosba, és rászűrjük a keményítővel mártás sűrűre megkötött szaftját.
A húst csak a tálalás előtt szeleteljük fel.
Gyapjas tintagombát és nameko gombát párolhatunk még a szaftjában.

A gesztenye-spagetti
Hozzávalói:
15 dkg liszt, 5 dkg gesztenyeliszt, 6 tojás, só.

Elkészítése:
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk.
A tésztanyújtó gépen többször átengedjük, meglisztezzük, majd a spagettivágó részén engedjük át.
A friss gesztenyespagettit sós, forrásban lévő, vízben 5 percig főzzük.
A kifőtt tésztát leszűrjük, leöblítjük és 5 dkg olvasztott vajon átforgatjuk.
Sült gesztenyeszemekkel körberakjuk a forró spagettit.

 

A vörös lencse hozzávalói:
Hozzávalók:
1 csésze vörös lencse, 3 evőkanál olívaolaj, 100 gramm póréhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál mustár.

Elkészítése:
A vörös lencsét megmossuk, beáztatjuk egy órára.
Serpenyőben, az olajon lepirítjuk a felaprított pórét.
A lencséről leöntjük az áztatóvizet, és 4-5 percig pirítjuk a póréhagymán.
Sóval, borssal és mustárral ízesítjük.
Forró tányérokra elosztjuk a vörös lencsét, és a tetejére tálaljuk az emuszeleteket.

(Amennyiben tintagombát használunk fel, az alkoholfogyasztást kerüljük! Helyette laskagombát is lehet az ételbe tenni)

FÁCÁN ANGOLOSAN.
Elkészítése:
Hasítsd fel a szépen megtisztított fácánnak hátát, szedd ki csontjait, 's töltsd meg olyan töltelékkel minővel a kappant vagy csirkét szoktad megtölteni;
a vágást bevárván add - meg neki előbbi formáját, azután takard be szalonna, sonka és citromhéj szeletekkel, tégy ezekre papirost, kösd be 's tedd zsírral vagy írós vajjal megkent serpenyőbe, és süsd meg vagy kemencében, vagy párló edényben két tűz között.
E' közben olvassz fel egy lábasban darabka írósvajat vagy lúdzsírt, adj bele sonkát, székfüvet, apróra vágott csiperkegombát, babérlevelet, kevés lisztet, barna levet ’s egy citromnak nedvét, forrald fel, szedd le zsírját és öntsd a' tálba helyezett fácánra.

FEJES KÁPOSZTA SZALONNÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg fehér fejes káposzta, 20 dkg füstölt szalonna, 3 db hagyma, só

Elkészítése:
A káposztát megmossuk, sós vízben felfőzzük, lecsöpögtetjük, és 1 cm széles csíkokra vágjuk.
A szalonnát, és a megtisztított hagymát felszeleteljük, és a káposztával rétegezve a római tálba tesszük úgy, hogy minden réteget megsózunk.
Vizet öntünk hozzá, a tálat lefedjük, és hideg kemencébe rakjuk.
Megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.