Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYERES RECEPTEK 3.

2019.08.14

KEMENCÉS RECEPTEK

Burgonyás-köményes kenyér
(kb. 90 dkg)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 50 dkg hámozott, áttört, főtt burgonya, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 1 1/2-2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál kömény-mag, 1 csapott teáskanál só, olaj a tepsi kenéséhez.

A kenyér összes alkotórészét a sütés előtt a kellemes hőmérsékletű konyhába készítjük.
Nagy bögrébe 1 dl meglangyosított tejet öntünk, és belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, valamint a cukrot, majd a bögrét egy papírszalvétával befedjük, és az élesztőt addig kelesztjük, amíg a bögre tetejére fel nem "fut".
Mély tálba szitáljuk a lisztet.
A közepébe öntjük a felfutott élesztőt és az olajat, ezután pedig beletesszük a még melegen áttört burgonyát, a sót, valamint a köménymagot, majd összedolgozzuk.
Apránként annyi tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg lyukacsos-hólyagos nem lesz.
(Háztartási robotgéppel 8-10 perc alatt tökéletesen ki lehet dolgozni.)
Lisztezett deszkán, két darabra vágjuk, hosszúkás zsúrkenyér, formára alakítjuk, majd kikent sütőlemezre rakjuk.
Egy órán keresztül hagyjuk kelni, végül a tetejét vízzel lekenve, előmelegített, közepesen forró sütőben szép pirosra sütjük.
A forró kenyereket a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Burgonyás kukoricakenyér
Hozzávalók:
50 g burgonya, 150 g kukoricaliszt, 1 ek. tej, 10 g élesztő 1 mk. só, 1 púpozott mk. cukor

A megtisztított burgonyát forró vízben feltéve puhára főzzük, majd áttörjük, és hűlni hagyjuk.
Amikor már kihűlt, hozzáadjuk a megszitált kukoricalisztet, a sót, valamint a cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt.
Ezután alaposan összedolgozzuk, a dagasztás közben annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy a tészta a kelt tésztáknál megszokott puhaságú legyen.
A jól kidolgozott tésztát letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk.
Amikor már jól megkelt, lisztezett gyúródeszkán tetszés szerint formázzuk.
(hosszúkás, gömbölyű)
Majd a zsírozott sütőlemezre téve vízzel lekenjük a tetejét.
Ezután ismét langyos helyen kelni hagyjuk, és a megkelt kenyeret előmelegített sütőben, a közepesnél gyengébb hőmérsékleten pirosra sütjük.
A kisült kenyeret letakarva tároljuk.
Az elkészítéshez szükséges idő 2 1/2 -3 óra.

Búzacsírás kenyér
Hozzávalók kb. 1 kg kenyérhez:
5 dkg búzacsíra (pörkölt), 15 dkg Italo-Mix koncentrátum, 5 dkg Hatgabonás koncentrátum, 45 dkg sima liszt BL55, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, 4 dl víz Gyors programmal (2:20) közepes színnel süssük!
Különleges ízű finom kenyeret kapunk.
Az edényt tele tölti a kenyér.

Búzakenyér
Hozzávalók:
2 kg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 2 dkg só, langyos víz

Elkészítés:
A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk.
Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe.
Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük.
Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük, és a megkelt élesztővel összekeverjük.
Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk.
Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz.
Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.

Búzakenyér szász módra
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1.5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg élesztő, egy tojássárgája

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük.
A lisztet átszitáljuk, és meleg helyre tesszük.
A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre.
Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt, és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen:
Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át, kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, és 30 percig pihentetjük.
A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.

Datolyás teakenyér
Hozzávalók (12 szelethez):
12,5 + 2 dkg vaj, 2 citrom, 25 dkg finomliszt, 17 dkg porcukor, 12,5 dkg datolya, 3 tojás, 1,8 dl tej, tetejére: 5 ek. frissen préselt citromlé

Egy püspökkenyérformát 2 dkg vajjal kikenünk.
A vajat apró darabokra vágjuk, a citromokat jól megmossuk, és sárga héjukat lereszeljük, vigyázva, nehogy a fehér bundájuk belekerüljön.
Ezt reszelés után egyébként is lehámozzuk és eldobjuk.
Utána a citromokat kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágjuk, és a gyümölcshúst kiemeljük.
Ezt kockára daraboljuk - és ha van benne mag, azt eltávolítjuk.
A lisztet 14 dkg porcukorral összekeverjük, majd a vajat hozzáadjuk, és kézzel elmorzsoljuk.
Akkor jó, ha zsemlemorzsához hasonló állagú lesz.
A reszelt citromhéjat, a feldarabolt gyümölcshúst, meg a kissé felaprított datolyát beledolgozzuk, végül a simára vert tojást és a tejet is hozzáadjuk.
A formába töltjük, elsimítjuk, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 1-1 óra 15 percen át sütjük.
10 percnyi pihentetés után rácsra borítjuk.
A citromlevet a maradék cukorral jól összekeverjük, majd a még meleg sütemény tetejére locsoljuk.
Így hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Dán rozskenyér
Hozzávalók (3 kenyérhez):
kb. 9 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 l (kb. 60 dkg) rozsliszt, 1 l (kb. 60) dkg finom- vagy kenyérliszt, 1.5 dl sör, 1 ek. só
A formák kikenéséhez:
vaj

Elkészítés:
1 dl vizet 1 dkg élesztővel meg 3 ek. rozsliszttel összegyúrunk, majd letakarva, szoba hőmérsékleten, egy éjszakán át, pihentetjük.
Másnap a maradék langyos vízzel és élesztővel, a kétféle liszttel, meg a sörrel, megsózva 6-8 percig dagasztjuk, majd letakar-va kb. 40 percig pihentetjük.
Három, 1.5 l-es püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük.
Letakarjuk, meleg helyen, 2 órán át, állni hagyjuk.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 1 órán át, sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem, a tüzet mérsékelve tovább sütjük.
Elkészítési idő: 4 óra + pihentetés

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK - KENYÉRRECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.