Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYERES RECEPTEK 5

2020.04.03

KEMENCÉS RECEPTEK

Finn cipócskák
Hozzávalók (24 darabhoz):
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt, 4 dl (17-18 dkg) zabpehely, 1 kiskanál só, 7 dl víz, 3 evőkanál méz, 5 dkg élesztő, 8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi kikenéséhez:
olaj

Elkészítés:
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban lévő vízbe szórjuk.
A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg szoba hőmérsékletűre hűl.
A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk.
Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük.
Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerre formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk.
Zsemle formajura gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 15 percig sütjük.
Elkészítési idő: 3 óra
Egy cipócska: 602 kJ/144 kcal

Fokhagymás kenyér
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 dl tej, l.5 dl víz, cukor, 2 tojás, 10 dkg napraforgóolaj, 3 dkg áttört fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál majoránna (elhagyható), 1 mokkáskanál só

Elkészítés:
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral és kis mennyiségű liszttel kovászt készítünk, 15-20 percig kelesztjük.
Közben a tojásokat a meglangyosított vajjal, az olajjal, a sóval és S dkg liszttel jól elkeverjük.
Ezután összedolgozzuk a megmaradt liszttel, a többi vízzel és a megkelt kovásszal.
Ha befejeztük a dagasztást, a tésztát konyharuhával letakarjuk és 60 percig kelesztjük, azután hozzáadjuk az áttört, pépesített fokhagymát, a fűszereket, óvatosan átgyúrjuk és kivajazott, keskeny, magas tepsibe helyezzük.
A tészta tetejét tejjel bekenjük és széles pengéjű késsel bevagdossuk.
Előmelegített, 220 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük.

Francia kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 dkg olaj, 3 dkg méz, 1 dkg só

Elkészítés:
30 dkg langyos, átszitált liszthez adjuk az élesztőt, az olajat és a mézet.
Jól összekeverjük és hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű kovászt kapjunk.
Az így elkészült kovászt félretesszük, és 1 órán át kelni hagyjuk.
Ez után adjuk hozzá a megmaradt lisztet és annyi langyos vizet, hogy jól formálható lágy tésztánk legyen.
A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és nem ragad a kezünkhöz.
20-30 percig pihentetjük, majd kiolajozott és lisztezett tepsibe téve tovább pihentetjük 15-20 percig.
Ez után előmelegített, 220 °C-os forró sütőben 40-50 percig sütjük.

Francia farmerkenyér
Hozzávalók (2 darabhoz):
3 dl víz, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt, 1 ek. olaj, 2 kk. só
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi kikenéséhez:
olaj

Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és simára keverjük.
A tejföllel, a liszttel, az olajjal meg a sóval 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Belisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk, könnyéden átgyúrva hosszúkás cipókká formáljuk, és kiolajozott tepsire fektetjük.
További 30 percig kelesztjük, éles késsel hosszában bevágjuk, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200°C ) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
10 dkg: 1572 kJ/376 kcal

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK - KENYERES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.