Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYERES RECEPTEK 6.

2020.05.06

KEMENCÉS RECEPTEK

Fűszeres kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 2 dkg só, kb. 2-3 dl tejes víz 1:1 arányban, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 kávéskanál bazsalikom

Elkészítése:
Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük.
A lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt szerecsendiót, az őrölt bazsalikomot, a 4 egész tojást és az olvasztott vajat belekeverjük.
Ez után a megkelt élesztővel és a szükséges mennyiségű tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk.
Ha kész, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk.
Lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percre langyos helyre tesszük.
Ez után megkenjük olajjal, majd előmelegített sütőben 1 órán keresztül lassú tűzön sütjük.
Különleges, kellemes ízű kenyér.

Fűszeres rozsos kenyér
Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt, 50 dkg búzaliszt, 5 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 dl napraforgóolaj, 3-4 dl tej, 4 dkg só, 5 dkg vöröshagyma, 1 mokkáskanál petrezselyem, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál koriander

Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk.
45-50 percig meleg helyen kelesztjük.
Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk.
Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel.
Ezután a fűszeres tésztából rudat formálunk.
A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek).
Az így elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük.
Ez idő letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.

Görög olívás kenyér
Hozzávalók (2 cipóhoz):
5 dkg élesztő, 5 dl langyos víz, 2 kk. só, 1 dl olívaolaj, 2 tojás, 1.7 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt, 30-40 db olívabogyó (mag nélkül: 10-12 dkg, maggal 15-20 dkg) kb. 20 dkg feta sajt

a nyújtáshoz:
liszt

a tepsi kikenéséhez:
vaj

Elkészítés:
Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, megsózzuk. az olívaolajat meg a tojásokat hozzáadjuk, majd a liszttel tésztává dagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva 30 percen át kelesztjük. az olívabogyót, ha kell, kimagozzuk, esetleg kockákra vágjuk.
A sajtot kis kockákra aprítjuk.
A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük.
Egyenként kb. 50 cm hosszú téglalappá nyújtjuk, és az olívabogyót, meg a sajtot a közepére halmozzuk.
Fölhajtjuk, kicsit meghengergetjük, hogy csinos formája legyen, majd gyűrű alakúra formázva, kivajazott tepsibe fektetjük (savarin formába is tehetjük).
Meleg helyen letakarva 40 percen át kelesztjük, majd sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
10 dkg: 1413 kJ/338 kcal

Graham-kenyér
Hozzávalók
1 kg Graham-liszt, 30 dkg fehér liszt, 4 dkg élesztő, 10 dkg napraforgóolaj, kb. mokkáskanál őrölt kömény (ízlés szerint), 2 dkg só, 1.2 l víz

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük.
Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk.
Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást.
Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát.
Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen.
Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy.
Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk.
15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük.
A sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK - KENYERES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.