Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYERES RECEPTEK 7

2020.06.09

KEMENCÉS RECEPTEK

Graham-kenyér burgonyával
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 50 dkg Graham-liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg burgonyapehely vagy 25 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 3-4 dl tej, tojássárgája, a tetejére lenmag

Elkészítés:
A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és beleöntjük a langyos vízben feloldott élesztőt, majd letakarjuk és 60 percig kelni hagyjuk.
Ha jó a kovász, akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel jól összedolgozzuk.
Ezután a tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk.
Ez idő (eltelte után átgyúrjuk, négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belőle, kizsírozott tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával bekenjük, lenmaggal megszórjuk.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük.

Graham-kenyér búzacsírával
Hozzávalók:
1 kg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabpehely, 1 dkg élesztő, 1 dkg só, 1 l langyos víz, 1 evőkanál lenmag, 5 dkg napraforgóolaj, 1 dkg méz

Elkészítés:
Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük.
A zabpelyhet kávédarálón megőröljük.
Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük.
Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat.
Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük.
Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig.
Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára :
kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Húsvéti sonkás-kenyér
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 3-4 dl tej, kevés só

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
A sütés ideje 60 perc.
Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk.
Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve.
Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad.
Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK - KENYERES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.