KENYÉRRECEPTEK 2.

Barna kenyér reggelire
Hozzávalók:
1 3/4 csésze (1 1/2 csésze) teljes kiőrlésű liszt, 1 tk szódavíz, 1 tk gyömbér-por, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk szegfűbors. 1 csipet só, 1 csésze (3/4 csésze) zsírszegény tej, 1/4 csésze + 1 ek (3 ek) méz, 1/4 csésze (3 ek) melasz, 1/2 csésze (6 ek) mazsola, 1 ek (2 ek) narancslekvár
A felsorolt sorrendben helyezd az összetevőket a sütőedénybe, válaszd az "édes kenyér" vagy gyors programot. Mivel nem élesztővel készül, nem igazán emelkedik magasra. Lehet, hogy a közepe nem sül át rendesen, de a többi része jó lesz.
A kisebb mennyiségű kenyér rendesen átsül.

Borsos (sörkorcsolya) kenyér
Hozzávalók kb. 1 kg kenyérhez:
20 dkg Hatgabonás koncentrátum, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 dkg sima liszt BL 55, 0,5 dl tej, 4 dl víz, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 2 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
Közepes színnel, gyors programon (2:20) süssük.
Finom zamatú tartalmas barna kenyér lesz.

Burgonyás kenyér 1.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya. 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.
(Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne reped-jen szét.)
A puhára főzött burgonyát, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük, és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.
Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk (9. ábra) és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér 2.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg rozsliszt, 2 dkg élesztő, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg főtt áttört burgonya, 4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük, és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen, 1 órán át, kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk.
Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben, 50-60 percig sütjük.

Burgonyás kenyér 3.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt, 50 dkg főtt, áttört burgonya, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 2 szem kockacukor, kevés só, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk, és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzá-adjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát — ízlés szerint — formázzuk, zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át, kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk.
Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezhetjük.

Burgonyás kenyér 4.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 1-2 ek. olaj, 1 ek. cukor, 1 ek. tejpor
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük, és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és össze-dolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olajat. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával leta-karjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, olajozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.
Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér 5.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg rozsliszt, 2 dkg élesztő, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg áttört burgonya, 4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük, és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk.
Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Burgonyás kenyér 6.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt, 50 dkg áttört burgonya, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 2 szem kockacukor, kevés só, 2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk, és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzá-adjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát ízlés szerint forrázzuk, olajozzuk, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át, kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük.
Közben néhányszor vízzel bepermetezzük.

Burgonyás kenyér 7.
Hozzávalók:
450 ml víz vagy tej, 4 evőkanál margarin, 1 db tojás, 10 dkg főtt áttört burgonya, 2 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 800 g liszt, 1,5 cs. szárított élesztő
Elkészítés:
Ha sütőben akarod sütni a kenyeret, olyan adagokat adok meg, amennyiből készen 1 kg-os kenyér lesz.
Ezek az elektromos kenyérsütő receptjei, de természetesen sütőben is megsüthetők.


KEMENCÉS RECEPTEK - KENYÉRRECEPTEK


