Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEPSIBEN KÉSZÜLNEK 1

2020.07.17

KEMENCÉS RECEPTEK

A HOLLAND NAGYI TEPSIS KÁPOSZTÁJA
Hozzávalók:
75 dkg savanyú káposzta, 1,5 kg krumpli, 25 dkg vékonyra szelt húsos szalonna hirtelen kisütve, só, bors, szerecsendió, 5 dkg vaj vagy margarin, tej, 1 tojás, 25 dkg füstölt főzőkolbász

Elkészítése:
A savanyú káposztát 10 percig főzzük kevés vízben.
A krumplit megfőzzük, majd a tejjel, vajjal, tojással, fűszerekkel kenhető állagú pürét készítünk belőle.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a káposzta harmadát, rátesszük a szalonnaszeleteket, majd a krumpli harmadát, erre a kolbászkarikák felét, majd megismételjük még kétszer, a tetejére krumplipüré kerül.
Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gázsütő 4. fokozaton) körülbelül fél óráig sütjük.
Ha gyorsan barnulna, fóliával fedjük be.

ÁTSÜTÖTT TEPSIS BURGONYA
Elkészítése:
Átsütött tepsis burgonyához a héjában főtt meghámozott és negyedekbe vágott vagy felszeletelt burgonyát jól kizsírozott tepsiben átsütjük, és köménymaggal megszórjuk.

BÉLSZÍNJAVA TEPSIS BURGONYÁVAL, RÉPA-ROLÁDDAL
Hozzávalók 6 személyre:
12 nagyobb, lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 15 dkg vaj, 50 dkg sárgarépa, 2 tojás, 1 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő, 2 ek zsemlemorzsa, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 90 dkg marhabélszín, füstölt szalonna, 4 ek olaj, 2 dundi újhagyma, pár csepp citromlé

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk.
Egyik oldalából egy vékony szeletet levágunk, hogy a szemek biztosan megálljanak.
Vágódeszkára téve, a tetejüket néhány helyen, kb. egy centinként bevágjuk.
Tepsire rakosgatjuk, sózzuk.
A vajat megolvasztjuk, és a felét a burgonyára locsoljuk.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 1 órán át sütjük. Ez alatt a sárgarépát megtisztítjuk, enyhén sós vízben, lefedve 20 percig főzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd tálba reszeljük. A tojások sárgáját, a tejfölt, a keményítőt és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük.
A húst lehártyázzuk, és hat (egyenként kb. 3 cm vastag) szeletre vágjuk, megsózzuk.
1-1 szelet szalonnával az oldalát körbetekerjük, cérnával megkötjük.
Forró olajban oldalanként 1-1 percig elősütjük.
Kivajazott tepsibe tesszük, egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
A szabadon maradó helyre a sárgarépás masszából habzsák segítségével 12 rudat nyomunk.
A burgonya fölé toljuk a sütőben, és a húst 12-15 percig sütjük.
Ha közben a burgonya elkészülne, vegyük ki a sütőből.
Közben a zöldhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a maradék vajon üvegesre pirítjuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk.
Tálaláskor a húsról a cérnát lefejtjük.
Minden tányérra 1-1 pecsenyét teszünk, a sült burgonyát és a répa roládokat köré halmozzuk.
Végül a megfuttatott újhagymát a bélszínre szórva kínáljuk.

CSONGRÁDI TEPSIS CSIRKE 01.
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1,30 kg),1 kg burgonya,4 kemény tojás,2 dl tejföl,100 gr füstölt szalonna,4-4 paradicsom és paprika, só

A bundázáshoz liszt, tojás
Sütéshez olaj

Elkészítése:
A csirkét nyolcfelé vágjuk és besózzuk.
A darabokat lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd bő forró olajban kisütjük.
A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk.
Hasonlóan karikákra vágjuk a tojásokat, paradicsomot, paprikát.
5 dkg apróra vágott szalonnát ropogósra sütünk, zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat, majd egy réteg burgonyakarikával kibéleljük.
A zöldpaprika-paradicsom szeletekkel befedjük, és a tejföl felével meglocsoljuk.
Ezután a megsütött csirkedarabokat sorban rárakjuk, majd befedjük tojáskarikákkal és a maradék paradicsom-paprika szeletekkel.
A tetejére fektetjük a maradék szalonnaszeleteket, befedjük a megmaradt burgonyával és tejföllel leöntjük.
Szép pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KEMENCÉS RECEPTEK - TEPSIS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.