Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAKÖRETEK 1.

2020.07.15

KÖRETEK

BURGONYAKÖRETEK:

Sós burgonya, petrezselyemmel megszórva:
- Főtt marhahús, pörkölt és tokányfélék.

Vajas burgonya, kockára vagy hasábba vágott főtt burgonya, forró vajjal leöntve:
- halételekhez

Burgonya püré, tejjel, vajjal simára keverve:
- meleg sonkához, füstölt és pácolt nyelv, angolosan sült húsok, borjú és vagdalt húsok.

Resztelt burgonya:
pirított májhoz, tokányhoz, pörköltek és főtt marhahús

Héjában főtt burgonya:
- szelet húsok és egyéb köretek alapanyaga

Vele sült burgonya:
- szárnyasok, kacsa, liba.

Rakott burgonya, besameles:
- sertésbordához, párolt rostélyos, marhasült.

Töltött burgonya, fűszeres tojás sárgával:
- borjú és szárnyas sültek, csirke, pulyka.

Hasábburgonya:
- bármilyen sültek mellé.

Amerikai burgonya
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 10 dkg császárszalonna, só, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágva egy-egy szelet császárszalonnát helyezünk rá.
Sózzuk, borsozzuk, és sütőben puhára sütjük.

Angolos burgonya
Hozzávalók:
1 kg apró szemű burgonya, só, 5 dkg vaj.

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben megfőzzük.
Ezután leszűrjük, a krumplit forró tálra tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük.
Lehet a tetejére összevagdalt petrezselyemzöldet is hinteni.

Bostoni burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés pirospaprika.

Elkészítése:
A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal, habverővel jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük.
A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.

Borított burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 közepes fej hagyma, 7 dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só, bors, zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk.
A vajat felforrósítjuk, és a hagymát világosra pirítjuk benne, hozzáadjuk a burgonyát, és állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. 6 fém vagy hőálló üveg) formát kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, a burgonyát jól belenyomkodjuk és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Formából kiborítva húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Burgonyafánk
Hozzávalók:
fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze liszt, só, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással, zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.