Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAKÖRETEK 2

2020.07.21

KÖRETEK

Burgonya flán
Hozzávalók négy személyre:
8 kicsi burgonya, 2 evőkanál tejföl, 6 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál petrezselyem vagy metélőhagyma.

Elkészítése:
A burgonyákat vizesen alufóliába csomagoljuk, 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, forrón meghámozzuk, áttörjük.
Melegen tartjuk.
Négy darab másfél decis kerek formát kivajazunk, lehűtünk.
A vajat a burgonyába keverjük, és a tojásokat egyenként beledolgozzuk.
Fűszerezzük, zöld-fűszerrel ízesítjük, majd a forró tejföllel kikeverjük.
A megtöltött formák tetejére alulról megvajazott alufóliát teszünk.
Vízzel töltött tepsiben 20 percig sütjük.

Burgonyagolyók
Hozzávalók:
1/2 kg főtt, áttört burgonya, 10 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, só, reszelt szerecsendió, bors.

Elkészítése:
A burgonyát a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és kis golyókat formázunk belőle.
Zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük.

Burgonyagombóc
Hozzávalók:
Áttört burgonya 0.5 kg, liszt 14 dkg, zsemlekocka 14 dkg, zsír 5 dkg, tojás 2 db, só 1 késh.

Elkészítése:
Veszünk fél kg áttört főtt burgonyát, adunk hozzá 14 dkg lisztet, sót, zsemlekockát, amit előtte zsírban megpirítunk, két tojást, ezeket összegyúrjuk, és gombócokat készítünk belőle, forró vízben kifőzzük, s lehetőleg rögtön tálaljuk.

Burgonyagombóc más módon
Hozzávalók:
Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek liszt 2 ek zsír 25 dkg, só 1 késh.

Elkészítése:
Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, és a lisztet.
Ezeket összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban kisütjük.

Burgonya héjában
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya

Elkészítése:
A burgonyát jól megmossuk, lábasba tesszük, forró vízzel leöntjük, és puhára főzzük.

Burgonyakrokett
Hozzávalók:
30 deka főtt burgonya, 4 deka grízes liszt, 2 tojás, egy kis reszelt szerecsendió, só, 10 deka zsömlemorzsa.

Elkészítése:
A főtt és szitán áttört burgonyát, két tojássárgáját, csipetnyi sót, reszelt szerecsendiót összekeverjük, és liszttel meghintett deszkán henger alakú rövid rudakra formázzuk, lisztbe, felütött tojásba, és zsömlemorzsába mártva bundázzuk, majd bőséges forró zsírban kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.