Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAKÖRETEK 4.

2019.03.24

KÖRETEK

Burgonyapüré 4.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és lábosba rakjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az egész egynemű, pépes nem lesz. Habverővel kissé felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón tálaljuk.

Burgonyapüré 5.
Hozzávalók:
kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír, só.

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük. Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk.

Burgonyás knédli forró krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsírszalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél kanálnyi só, pirított zsemlekockák

Elkészítése:
: A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

Citromkrémes sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 3 dl tejszín, 2 citrom, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, 1 babérlevél, só, 1 evőkanál vaj.

Elkészítése:
Hámozás után a burgonyát - a gumók nagyságától függően - hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk, és sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejszínhez keverjük a fűszereket; egy citrom levét és reszelt héját. Egy tűzálló tálat kivajazunk, elrendezzük benne a krumpli-hasábokat, ráterítjük az egészen vékony karikákra szeletelt citromot, ráöntjük a fűszeres tejszínt és kb. 30 perc alatt megsütjük. Kímélő körítésként bors és vaj nélkül is készíthetjük. Zsiradék nélkül sütött, vagy párolt húsokhoz adhatjuk.

Cukkinis burgonyaérmék
Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 2 méretes krumpli, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, olaj

Elkészítése:
A cukkinit és a krumplit hámozzuk, majd durvára reszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, a felaprított petrezselymet is közé keverjük. A tojásokat felverjük, a liszttel összekeverve sűrű tésztát készítünk, majd a cukkinis keveréket is beleforgatjuk. Félórányi pihentetés után tenyérnyi pogácsákat formálunk belőle, s forró olajban ropogósra sütjük.

Burgonyás tarhonya
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1 fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1 késhegynyi.

Elkészítése:
Főzünk paprikás burgonyát csak több lével, és ha félig megfőtt a burgonya, teszünk bele pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész zöldpaprikát.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
KÖRETEK - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.