Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAKÖRETEK 5.

2019.06.16

KÖRETEK

Francia burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük.
Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult.

Gombával töltött burgonya
Hozzávalók:
8 közepes burgonya, 25 dkg gomba, 1 vöröshagyma, olaj, só, bors, csokor petrezselyem, 1 tojás, 2-3 ek. zsemlemorzsa, fél liter zöldségleves

Elkészítése:
A tisztított burgonyákat kettévágjuk, és belsejüket kivájjuk.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, a felszeletelt gombát rádobjuk, sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk a kivájt burgonyaforgácsokat és az aprított petrezselymet.
Puhára főzzük, langyosra hűtjük, s belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát.
A fél krumplik egyikébe töltjük, a kalapját rátesszük, s cérnával átkötjük.
Kevés forró olajon a krumpli-csomagokat megsütjük, majd a levessel óvatosan felöntve megpároljuk.
A cérnától megszabadítva kínáljuk a sertésbordához.

Gőzben főtt burgonya
Elkészítése:
Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós burgonyát.
A kuktafazék aljára 1,5 deci vizet öntünk, a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát.
Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva nyolc percig gőzöljük.
Készíthetjük lábasban is, akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a burgonyát.
Fedő alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem puhult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha elpárologna.

Habos, sült burgonya
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 7 dkg margarin 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2 dl tejföl, só.

Elkészítése:
5 dkg margarint a tojássárgájával és a tejföllel alaposan kikeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt többségét meg a kemény habba vert tojásfehérjéket.
Beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát, és a maradék 2 dkg margarinnal kikent tálba terítjük.
Tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben aranysárgára pirítjuk.

Hagymakrémes burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, só, őrölt bors.

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük.
Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy. mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel felengedve, megsózzuk, megborsozzuk.
Mártás sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.