Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - BURGONYAPÜRÉK 3.

2018.11.30

KÖRETEK

Burgonyagombóc
Hozzávalók:
áttört burgonya 0.5 kg, liszt 14 dkg, zsemlekocka 14 dkg, zsír 5 dkg, tojás 2 db, só 1 késh.

Elkészítése:
Veszünk fél kg áttört főtt burgonyát, adunk hozzá 14 dkg lisztet, sót, zsemlekockát, amit előtte zsírban megpirítunk, két tojást, ezeket összegyúrjuk, és gombócokat készítünk belőle, forró vízben kifőzzük, s lehetőleg rögtön tálaljuk.

Burgonyagombóc más módon
Hozzávalók:
Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek. liszt 2 ek. zsír 25 dkg, só 1 késh.

Elkészítése:
Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, és a lisztet.
Ezeket összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban kisütjük.

Burgonyakrokett
Hozzávalók:
30 deka főtt burgonya, 4 deka grízes liszt, 2 tojás, egy kis reszelt szerecsendió, só, 10 deka zsömlemorzsa.

Elkészítése:
A főtt és szitán áttört burgonyát, két tojássárgáját, csipetnyi sót, reszelt szerecsendiót összekeverjük, és liszttel meghintett deszkán henger alakú rövid rudakra formázzuk, lisztbe, felütött tojásba, és zsömlemorzsába mártva bundázzuk, majd bőséges forró zsírban kisütjük.

Burgonyalepény
Hozzávalók:
4 nagyobb, nyers burgonya, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 evőkanál olaj, plusz kevés olaj a sütéshez, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.

Elkészítés:
A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat, ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát 10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell lennie.) Teflon- vagy palacsintasütőben nagyon kevés olajat forrósítunk, amelyre evőkanállal adagolva, kis halmokat rakunk. Az evőkanál domború felével azonnal simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket kapunk.
Ha az alsó felük szép pirosra megsült, lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik felüket is megsütjük.
Meleg tálra halmozzuk, és tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Magába, főételként fogyaszthatjuk, de fele mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható.

Burgonyapüré 1.
Hozzávalók:
80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj, só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is használhatunk. Elkészítése:
A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük.
Simára keverjük.
Nem szabad sem túl hígnak, sem túl keménynek lennie.

Burgonyapüré 2.
Hozzávalók:
1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj, tej, só.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}.
Ha a főzővíz nem volt elég sós, utána sózzuk. Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük.

Burgonyapüré 3.
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só 2 késh.

Elkészítése:
Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.
Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép fényt kap.
Formából kiborítva húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAPÜRÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.