Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - GALUSKÁK 1.

2017.03.30

KÖRETEK

Galuska 1.
Hozzávalók:
35 deka liszt, 1 egész tojás, 1 kávéskanálnyi só, 4 deka, folyós zsír vagy vaj, tej vagy víz.

Elkészítése:
A hozzávalókat tálba rakjuk. Szükség-szerinti mennyiségű tejjel, vagy vízzel összekeverjük (de ne dolgozzuk ki). Ekkor galuskákat szaggatunk belőle a forró, lobogó, kissé megsózott vízbe.
Addig főzzük, míg a galuskák feljönnek a víz színére. Ha ilyen módon már kifőttek, szűrőkanállal kiszedjük, olvasztott zsírt vagy tejfölt teszünk rá és összekeverjük.

Galuska 2.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 dl tej, só

Elkészítése:
A tojást a langyos olajjal és a tejjel elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen. Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor közvetlenül befőzés előtt keverjük össze, mert állás közben a tészta keményedik. Nem szabad sokat kevergetni, csak annyira, hogy az anyagok összevegyüljenek. A galuska befőzése többféleképpen történik: forró sós vízbe késsel szaggatjuk, kivizezett nyeles vágódeszkáról vagy vizezett lyukacsos galuskaszaggatóra téve, fakanállal kevergetve, átszaggatjuk a tésztát. Akkor van készen, ha feljött a víz tetejére.
Leszűrve, hideg vízzel leöblítjük, és forró olajba tesszük.
Tálalásig vízfürdőn tartjuk.

Galuska 3.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, másfél-két dl víz, ízlés szerint só.

Elkészítése:
Először is felteszek a tűzre egy jó nagy fazék vizet. Ha már forr, 1 evőkanál sót beleszórok, és 1 teáskanálnyi olajat belecsorgatok. Közben a lisztet mélyebb keverőtálba szórom (ha van időm, át is szitálom). A tojásokat 2 evőkanál olajjal, 1 dl vízzel és a sóval habosra felverem, majd ráöntöm a lisztre. Fakanállal könnyedén összedolgozom, közben annyi vizet öntök még hozzá, hogy ne legyen folyós a tészta, de a fakanalat könnyedén mozgathassam benne. A tésztát vagy a hagyományos módon, deszkáról késsel, vagy pedig lyukacsos kis galuskaszaggatóval a forrásban lévő vízbe beleszaggatom. Kis lángon, kevergetve néhány percig forralom, ügyelve arra, hogy ki ne fusson. Közben egy tűzálló tálba belecsorgatom a megmaradt olajat, és a meleg vízzel leöblített, jól lecsöpögtetett, galuskákat beleöntöm.
Átkeverem, és befedve melegen tartom.
Bármilyen mártásos húsféle mellé nagyon jó, de tálalható csak mártással, például pikáns zöldség-, gomba- vagy sajtmártással, vadas mártással.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
KÖRETEK - A GALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.