Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - GALUSKÁK 3.

2017.04.30

KÖRETEK

Gombás galuska
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál Vegeta.

Elkészítés:
Mély tálban felütjük a tojást, és a vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is, és a szokásos, galuskamasszát keverjük belőle. Félretesszük. A gomba végeit letisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, majd megsózzuk, és azonnal rátesszük a gombaszeleteket. Befedjük, és saját levében puhára pároljuk. Ha már zsírjára sült, elfelezzük, és kissé kihűtjük. Az egyik felét belekeverjük a galuskatésztába. Bő, sós vizet forralunk, amelybe egy teáskanálnyi olajat is öntünk. A galuskát a szokásos módon beleszaggatjuk a vízbe és megfőzzük. (Ha az összes galuska mind feljött a víz tetejére, meg is főtt.) Ezután meleg vízzel leöblítjük, és melegen tartjuk. A megmaradt párolt gombát visszatesszük a tűzre, ráöntünk egy evőkanálnyi liszttel elkevert 2 dl vizet és a tejfölt, valamint a Vegetát.
Kevergetve alaposan kiforraljuk, majd tálba öntjük. A mártásra borítjuk a gombás galuskát.

Gombás olasz galuska
Elkészítése:
Összegyúrunk egy kiló főtt, áttört burgonyát 30 deka liszttel, egy csapott mokkáskanálnyi sóval, egy nyers tojással, meg egy diónyi margarinnal, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Egy centis darabokra vágjuk, és a kis tömzsi hengereket a homorúra fektetett villa fokain végigpörgetjük, amitől kagyló formájúra válnak. Sós vízben kifőzzük, levétől lecsurgatjuk, hideg vízzel leöblítjük, és összekeverjük egy evőkanálnyi meleg olajjal. Közben öt deka vajon vagy margarinon sóval, törött borssal addig párolunk egy fél kiló megtisztított, karikákra vágott gombát, míg saját levét el nem főtte, meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, és felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk. Egy deci tejföllel gazdagítjuk, még egyszer felforraljuk, és a galuskákra öntjük.
Külön tálkában kínálunk hozzá 15 deka reszelt sajtot, hogy ki-ki tányérján hinthesse meg vele a gombás galuskát.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
KÖRETEK - A GALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.