Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÓCOK 1

2020.07.11

KÖRETEK

Bécsi gombóc
Hozzávalók:
3 zsemle, 2 evőkanál olaj, 3 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg búzadara, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl tej, só; 5 dkg zsírban pirított 10 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Kockákra vágjuk, és olajban megpirítjuk a zsemlét, majd összedolgozzuk a főtt, megtisztított, áttört burgonyával, a darával, a liszttel, a tojássárgákkal, a tejjel meg egy mokkáskanál sóval. kis gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük, leöblítjük, majd zsírban pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Burgonyagombóc
Hozzávalók:
Burgonya 4 db, tojás 2 db, vaj 3 dkg, liszt 3 dkg, só késhegynyi.

Elkészítése:
Főtt, áttört burgonyát, vajat, két tojás sárgáját sóval elkeverünk.
Hozzáadunk 3 dkg lisztet, és végül a tojás habját.
Lehet morzsába mártva kisütni, és úgy beadni.

Burgonyagombóc más módon
Hozzávalók:
Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek., liszt 2 ek., zsír 25 dkg, só 1 késh.

Elkészítése:
Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, és a lisztet.
Ezeket összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban kisütjük.

Burgonyaknédli 1.
Hozzávalók:
600 g főtt, áttört burgonya, 150 g darás liszt, 100 g búzadara, 2 tojás, só.

Elkészítése:
A héjában főtt és meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és a liszttel, a búzadarával meg a tojással jól összegyúrjuk.
A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük.
A kifőtt knédliket kivesszük a vízből és felszeleteljük.
Húshoz köretként tálaljuk.

Burgonyaknédli 2.
Hozzávalók:
750 g burgonya, 180 g darás liszt, 80 g búzadara, 2 tojás, só, 1 kávéskanál sütőpor.

Elkészítése:
A héjában főtt, meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a sütőporral meg a tojással.
A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük.
A megfőtt knédliket kiszedjük a vízből, és felszeleteljük.
Párolt húshoz, zöldséghez köretként tálaljuk.

Burgonyás knédli, forró krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsír, szalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél kanálnyi só, (pirított zsemlekockák)

Elkészítése:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát.
Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává.
A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is.
Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával), és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.
Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - GOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.