Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TARHONYÁK 2

2019.04.12

KÖRETEK

Gombás tarhonya 02.
Hozzávalók:
2 kanál libazsír, 40 dkg tarhonya, 1 fej hagyma, 50 dkg gomba, 1 kávéskanál petrezselyem, só, bors, majoránna, 2 evőkanál vaj, 2 csésze erőleves

Elkészítése:
A libazsírban aranysárgára pirítjuk a 40 dkg tarhonyát, hozzáadunk egy fej apróra vágott hagymát, kevés majoránnát és forró erőlevessel (2 db erőleves-kockát 4 dl vízben feloldunk) felengedjük. Sózzuk, pároljuk. Petrezselymes vajban megpároljuk az apróra vágott gombát, belekeverjük a tarhonyába, borsot, petrezselymet adunk hozzá, az előmelegített sütőben, fedő alatt összeérleljük.

Hagymás tarhonya
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagyma zölddel meghintve, salátával kínálom.

Maceszos tarhonya
Hozzávalók:
2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.

Elkészítése:
A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.

Pásztortarhonya (főétel)
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya, 20 dkg tarhonya, 80 dkg pörkölthús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, pirospaprika, só, bors, babérlevél, tárkony.

Elkészítése:
A burgonyát, a húst, zöldpaprikát, hagymát feldaraboljuk. A fazékba soronként rakjuk a burgonyát, húst, nyers tarhonyát, szalonnát, vöröshagymát, zöldpaprikát, majd rászórjuk a fűszereket, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Keverés nélkül, rázogatva puhára főzzük. Az elfőtt vizet mindig csak annyira pótoljuk, hogy éppen ellepje. Ha kész, tetszés szerint hígíthatjuk, de jól forraljuk át.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - A TARHONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.