Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - RIZS- ÉS TÉSZTAKÖRETEK 5.

2018.11.13

KÖRETEK

Rizskrokett
Hozzávalók:
18 dkg rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 3 tojás, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt, liszt, morzsa a panírozáshoz, olaj a kisütéshez, só, bors, szerecsendió.

A hagymát apróra vágva sárgára fonnyasztjuk az olajban. Beletesszük a rizst, és sóval, borssal ízesítve, vízzel feleresztve puhára főzzük. Ha felig kihűlt, hozzáadjuk a 2 tojás-sárgájával és tejföllel elkevert, sóval, szerecsendióval fűszerezett reszelt sajtot. Kicsit állni hagyjuk, majd nedves kézzel gombócokat formálunk belőle, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozva, olajban kisütjük.
(Még finomabb, ha bacon szalonnát apróra vágunk és a hagymával együtt sütve, a rizshez keverjük.)

Sajtos rizs
Hozzávalók:
Rizs 1/2 kg, zsír 10 dkg, gomba 5 dkg, parmezán 5 dkg, bors, só 1-1 késh, petrezselyem 1/2 csomó.

Elkészítése:
A rizst zsírban megpároljuk, feleresztjük vízzel, teszünk bele sót, 5 dkg finomra vágott gombát, késhegynyi borsot, és fél csomó finomra vágott petrezselymet.
Mindezeket puhára pároljuk, de vigyázva, hogy a rizsszemek egészben maradjanak; ha kész, reszelünk bele 5 dkg sajtot.

Sáfrányos rizs
Hozzávalók:
25 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sáfrányos szeklice, késhegynyi törött fehér bors.

Elkészítés:
A rizst átválogatjuk, tésztaszűrőbe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szűrőt vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévő, bő félliternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ez alatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszűrjük. Lábosba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tűzről félrehúzzuk, belekeverjük a Vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tűzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja.
Ezután még 15 percig hagyjuk saját gőzében duzzadni.
Az ily módon készített rizs, pergős, gurulós lesz, nem tapad össze.
Tálalás előtt villával óvatosan átforgatjuk.
Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kitűnő vacsorára.

Zsázsás rizs retekkel
Hozzávalók:
2 tasak gyorsrizs, maréknyi zsázsa*, 1 csomó újhagyma, 6-8 retek, a mártáshoz 4 ek. vörösbor-ecet, 3 ek. olívaolaj, só, bors, 1 kk. mustár, 1-2 gerezd fokhagyma

A rizst megfőzzük, a zsázsát összetépkedjük, a hagymát karikákra, a retket csíkokra vágjuk. A mártáshoz valókat összekeverjük s belepréseljük a fokhagymát is.
Hozzákeverjük a zöldségeket, majd a rizst is.


*Zsázsa: A kerti zsázsa (Lepidium sativum) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj.
A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény: a vetés után 12–14 nappal már fogyasztható.
Népi nevei:
salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - RIZS- ÉS TÉSZTAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.