Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - RIZS- ÉS TÉSZTAKÖRETEK

2017.04.19

KÖRETEK

A rizs
Ez az étel sósan vagy édesen, pecsenyével, fűszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint.

A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem.

A rizs nagyon sokféle lehet, nevüket származási helyükről vagy alakjukról kapták. Általánosan elmondható, hogy a hosszúkás szemű rizsek kevesebb keményítőt tartalmaznak, a főzés során kevésbé tapadnak össze, míg a gömbölyű szeműek több keményítőt tartalmaznak, inkább összetapadnak. A keményítő tartalmat a főzés előtti alapos mosással, illetve áztatással csökkenteni lehet.
Az elkészítési módok igen különbözőek, van, amikor bő vízben főzik és leszűrik, van, hogy elfőzik róla a levet, van, hogy gőzölik. Néha főzés előtt zsiradékon pirítják, máskor átmossák, vagy áztatják. Mindez a rizs fajtájától valamint a kívánt ételtől függ.
A főzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minőségenként változó, általában a hosszú szemű rizs kevesebb, a gömbölyű több vizet igényel. Minden esetben, nagy edényben készítse, mert a rizs eredeti térfogatának kétszeresére, háromszorosára is megduzzad főzés közben.
Az üzletekben ma már sokféle rizs kapható, bátran próbáljon ki újabbakat is, keresse meg melyik receptjéhez melyik illik a legjobban.

Arborio
Nevét a faluról kapta melynek közelében termesztették. Először vajon párolja meg, majd apránként öntse fel forró vízzel. Eredményül egy krémes mártást kap.
Basmati
A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemű. Ha piláfokhoz, rizottókhoz használja, sáfránnyal ízesítse, ha indiai jellegű ételt készít, egy babérlevelet tegyen a főzővizébe.
Fehér gömbölyű rizs
Apró, ovális formájú, sok keményítőt tartalmazó fajta. Főzés során összetapad, ezért kitűnő a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol a rizzsel készült ételnek, tölteléknek meg kell tartania a formáját.
Fekete és fehér sikérrizs
Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítőt tartalmaz. Főzés előtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszertekhez és falatkákhoz használják. A fehér változat fűszeres ételek mellé ajánlott.
Gömbölyű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizsek, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottókhoz, desszertekhez, levesekbe, pástétomokba, töltelékekbe ajánlott. Legjobb vajon előre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal.
Lassabban puhul, mint a fehér rizs.
Hosszú szemű barna rizs
Egészségesebb, mint a fehér rizsek, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátákba, süteményekbe, piláfokhoz, pástétomokba, illetve hirtelen sültek, pörköltek köreteként ajánlott.
Hosszú szemű fehér rizs
A kínaiak ezt kedvelik a legjobban, esős éghajlaton terem a legjobban, ezért eső-rizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha 1-2 kiskanál citromlevet tesz a főzővízhez, még fehérebb rizst kap.
Jázminrizs
Hosszú szemű, illatos rizs, amit többnyire gőzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítője.
Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem egy vízinövény magja, amely az észak-amerikai Nagy-tavak vidékéről származik. Felhasználás előtt alaposan mossa meg. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.

Batthyány rizs
Elkészítése:
A jól megmosott kiválogatott rizst felhevített zsiradékon, kevés apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk. Sózzuk, meghintjük törött borssal és apróra vágott
petrezselyem zölddel. A megpirult rizst felöntjük erőlevessel, majd sütőben 15 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész kiengedjük a párát és elkeverjük kevés nyers vajjal. Befedve melegen tartjuk a tálalásig. Minden szemnek különállónak kell lenni, és érezni kell a friss vaj és a petrezselyem együttes ízét. fenséges!
Általában bélszínhez, vagy angolos vadhúsokhoz adják.

Gombás rizs 1.
Hozzávalók:
20 deka rizs, 10 deka gomba, 3 deka vaj, de lehet zsír is, 1 csomó zöldpetrezselyem, törött bors, só. Elkészítése:
A főtt rizst gombával a következőképpen keverjük el: a 10 deka gombát vékony szeletekre vágjuk, és 3 deka vajban megpirítjuk a zöldpetrezselyemmel, egy kis törött borssal, és sóval, majd összekeverjük a rizzsel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - A RIZS- ÉS TÉSZTAKÖRETEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.