Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - A SZALVÉTAGOMBÓCOK 1.

2017.03.21

KÖRETEK

Cseh gombóc - szalvétagombóc
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 zsemle vagy ennek megfelelő fehér kenyér, 1 kis hagyma, 4 dkg vaj, só. Elkészítése:
A lisztet, a tojást, az élesztőt a tejjel közepes keménységű tésztává dolgozzuk össze. Ha hólyagokat vet, 30 percig pihentetjük, majd hozzákeverjük a hagymás vajon átsütött zsemlekockákat. Lisztezett gyúródeszkán 7 - 8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, és annyi sós vízben, amennyi félig ellepi, 15 - 15 percig főzzük mindkét oldalán, de vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. Ha megfőtt, a vízből kivéve, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Készíthetjük szalvétában is, a fenti gombócmasszát zsírozott szalvétába kötjük, a szalvéta végét fakanál nyelére húzzuk, forrásban lévő vízbe lógatjuk, és 20 percig főzzük. Utána 5 percig pihentetjük a szalvétában, majd kicsomagoljuk, és felszeleteljük.
Szaftos húsok körítése lehet.

Édes szalvétagombóc
Hozzávalók:
4 dl rétesliszt, 4 egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 5 dkg, nagyon finomra darált dió vagy mandula, 3 evőkanál margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.

Elkészítése:
A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tejfölt, a vaníliás cukrot, végül a lisztet. Egy tiszta konyharuhát vastagon bekenek a margarinnal, majd a tésztából hosszúkás cipót formálva belekötöm olyan lazán, levegősen, hogy az, fövés közben kedvére dagadhasson. Annyi sós vizet forralok, hogy a kendőbe kötött tészta kényelmesen beleférjen, és éppen ellepje azt. (Legjobb egy mély tepsit használni erre a célra.) 30 percig főzöm a tésztát, majd lecsöpögtetem és kibontom a ruhából.
Egy centi vastag szeletekre vágom.
Bármilyen édes mártás finom hozzá, én azonban rumos baracklekvárt kínálok mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
KÖRETEK - A SZALVÉTAGOMBÓCOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.