Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZALVÉTAGOMBÓCOK 4.

2019.04.03

KÖRETEK

Szalvétagombóc 03.
(Serviettenknödel - eredeti bécsi recept)
Hozzávalók:
30 dkg szikkadt vizes zsemle, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 30 dkg liszt, 3 db szétválasztott tojás, 2,5 dl tej, só

Elkészítés:
A vajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a kis (kb. 0,5 cm) kockára vágott zsemlét, és aranysárgára pirítjuk, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a tojássárgákkal és sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, majd a zsemlekockát. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
A gombócmasszából egy vastag hurkát formázunk, olajozott alufóliára helyezzük, begöngyöljük, és lassú tűzön, sütőben, vízgőz fölött kb. 25-35 percig pároljuk.
Amikor elkészül, kibontjuk, és nem túl vékony szeletekre vágva, mártással és sült hússal, vagy raguval tálaljuk. Van, aki széles jókedvében 15-20 dkg apróra vágott kolozsvári szalonnát is pirít bele.

Szalvétagombóc 04.
(Serviettenknödel)
Hozzávalók:
300 g zsemle kenyér vagy héj nélküli fehér kenyér, 40 g derített vaj, 300 g liszt, 3 db tojás, 250 ml tej, 60 g olvasztott vaj, só

Elkészítés:
A kockára vágott kenyeret derített vajon aranysárgára pirítjuk, kihűtjük. A lisztet összekeverjük a tojássárgákkal és sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, majd a kenyérkockát. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük. Egy konyharuhát hideg vízzel megnedvesítünk, és a gombócmasszából egy vastag hurkát formázunk, begöngyöljük a nedves szalvétába, sonka-kötéssel átkötjük és egy óra alatt - lassú tűzön, sós vízben - megfőzzük. A szalvétából kivesszük, ujjnyi szeletekre vágjuk, és olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk

Szalvétagombóc 05.
Hozzávalók:
25 dkg szikkadt kenyér, 2 ek liszt, 15 dkg vaj, 6 dkg bacon szalonna, 1,5 dl tej, 3 tojás, só, petrezselyem.

Elkészítése:
Az apróra vágott kenyeret egy tálban összekeverjük a liszttel. 6 dkg vajat felforrósítunk egy serpenyőben, majd az apróra vágott szalonnát aranysárgára pirítjuk benne, és a kenyérkockára öntjük. A tojást a tejjel felverjük, megsózzuk, és a kenyérhez adjuk. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután a masszából egy nagy kerek cipót formázunk, belecsomagoljuk alufóliába és enyhén sós vízben kb. 30 percig főzzük. Kivesszük a fóliából, és cikkekre vágjuk, mint a dinnyét. Tálon elrendezzük, és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Nagyon finom vadas mellé köretnek.

Forrás:
KÖRETEK - SZALVÉTAGOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.