Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - ZÖLDKÖRETEK 4.

2018.11.03

KÖRETEK

Édes-savanyú zöldség
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma, 1 kis uborka, 2 közepes sárgarépa, 20 dkg gomba, 10 dkg zöldbab, 1 marék szójacsíra, (vagy káposzta), 4 ek méz, 4 ek cukor, 1 kk kukoricakeményítő, 1/2 dl borecet, 2 ek vaj, 2.5 dl húsleves, só, késhegynyi currypor.

Elkészítése:
A körethez az uborkát félbehasítjuk, majd fél-karikára vágjuk. A gombát felszeleteljük, a sárgarépát is karikára vágjuk. A hagymát felaprítjuk és a vajon, üvegesre pároljuk. A zöldségeket hozzáadjuk, és a húslevessel, meg 1.5 dl vízzel felengedjük. Szójacsíra helyett akár egy marék nagyon vékonyra szelt káposztát is adhatunk hozzá, és az apróra vágott fokhagymával, a curryporral, a mézzel, a cukorral, az ecettel meg sóval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a zöldség már majdnem puha, de kissé még ropogós.
A kukoricakeményítőt egy kevés vízzel simára dolgozzuk, a zöldséget besűrítjük vele, és egy tálba halmozzuk.

Fényezett sárgarépa
Elkészítése:
Két csomó zsenge sárgarépát megtisztítunk, ha vékonyak a répák, egészben hagyjuk, ha vastagabbak, hosszában félbevágjuk. Vastagon kivajazunk egy tűzálló tálat, egymás mellé fektetjük a répákat, és sóval, reszelt szerecsendióval meghintjük. A tetejére vajdarabkákat morzsolunk, és a tálat alufóliával lefedve, a sütőben, kis lángon, saját levében puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, a répát nagyon kevés porcukorral megszórjuk, és csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a cukor szépen rá nem olvadt, karamellizálódni nem kezd.
Ekkor egy csokor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és azon frissiben tálaljuk bármilyen pecsenyéhez köretként.

Firenzei sárgarépa
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 1 csomag sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, 1, 5 evőkanál olaj

Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Hozzátesszük a tört fokhagymagerezdeket és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Majd beletesszük a mirelit sárgarépakockát. Ízlés szerint megfűszerezzük, és pár percig pirítjuk.
Majd felöntjük 2 liter vízzel, és puhára pároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - ZÖLDKÖRETEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.