Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRETEK - ZÖLDKÖRETEK 5

2019.01.22

KÖRETEK

Francia karalábé
Hozzávalók:
8 fej zsenge karalábé, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, 1 csokor petrezselyemzöld.

A meghámozott, laskára vágott karalábét a forró vajban megforgatjuk, majd egy kevés sóval a saját levében puhára pároljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, és a sütőben megsütjük.

Fűszeres pirított aprótök (Courgettes sautées aux fines herbes)
Hozzávalók:
1 kg (5-6 db) zsenge spárgatök vagy cukkini, 5 dkg vaj, 3 ek. liszt, 2 ek. vágott fűszerzöldség vegyesen (petrezselyem, turbolya, tárkony, snidling), 1 citrom leve, só

Levágjuk a hámozatlan tök (cukkini) végeit, hosszába kettévágjuk, kanállal kivájjuk a magvait, falatnyi kockákra vágjuk, lisztben megforgatjuk. Forró vajban megpirítjuk, előmelegített tálra szedjük, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk vágott fűszerekkel.
Frissen, sült húsokhoz kínáljuk.

Gomba, tojással
Hozzávalók:
Gomba 0.5 kg, zsír 15 dkg, hagyma 1/2 fej, só, bors 1-1 késh., tojás 2 db, petrezselyem 1 kis csomó

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és jól megmossuk, azután eldaraboljuk, feltesszük forró zsírban, keverünk bele sót, borsot, kevés reszelt hagymát, finomra vágott petrezselymet és hagyjuk puhára párolódni.
Tálalás előtt 2 tojást ütünk rá, és avval hagyjuk forrni.

Gombás krokett
Hozzávalók:
2 dl kukoricadara, 1 nagy nyers krumpli, 10 dkg gomba, 1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, prézli, olaj

8 dl vizet kevés sóval felforralunk, majd apránként beleszórjuk a kukoricadarát. Takaréklángon, állandóan kevergetve tejbegríz sűrűségűre főzzük (kb. 3-4 perc). Langyosra hűtjük. Közben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük az apróra darabolt gombát, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezve megpároljuk. Hozzákeverjük a főtt darához, és belekeverjük a reszelt nyers burgonyát. Ízlés szerint tovább fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá, hogy ne legyen lágy a massza.
Vizes kézzel hosszúkás kroketteket formázunk, prézlibe forgatjuk, forró olajban pirosra sütjük.
Salátával, feltétként vagy köretként is tálalhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖERETEK - ZÖLDKÖRETEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.