Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLD KÖRETEK 6

2019.06.23

KÖRETEK

Gombás töltött kellevelek
Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes nagyságú kelkáposztalevél, 20 dkg csiperkegomba, 12 dkg rizs, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 10 dkg füstölt szalonna (bacon), 5 dkg reszelt sajt, 3-4 dkg vaj.

A jól megmosott kelkáposztaleveleket 4-5 percig enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük.
Ebben a főzőlében majdnem puhára pároljuk a rizst.
Az apróra vágott hagymát a vaj felével üvegesre pároljuk, rátesszük az ugyancsak apróra vágott gombát, a finomra metélt petrezselymet, s addig pirítjuk, míg a gomba leve teljesen elfő.
Ha kihűlt, összekeverjük a gombát és a rizst, hozzáadva a tojássárgáját, a paradicsompürét és a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kiterített kelkáposztalevelekre egy-egy kupac tölteléket teszünk, s mint a töltött káposztánál, feltekerjük, a két végüket benyomva.
Vajjal kikent tepsiben vagy tűzálló edényben lerakjuk őket, mindegyiket beborítjuk egy-egy vékony szelet szalonnával, s előmelegített, közepesen forró sütőben addig i sütjük, míg a szalonnaszeletek ropogósak lesznek.
Kiadós egytálétel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.

Hideg töltött paradicsom - másképpen
Hozzávalók:
8 db kemény paradicsom, 20 dkg juhtúró, 5 dkg vaj vagy margarin, késhegynyi hagymakrém, néhány szál petrezselyem, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg parmezán sajt, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál só.

Elkészítése:
A paradicsomok kalapját levágjuk, és alul is levágunk belőlük egy kicsit, hogy megálljanak.
Hegyes kis késsel kivájjuk a belsejüket, és az üres paradicsomokat elrendezzük egy tálon.
A juhtúrót habosra keverjük a vajjal, a curryvel, a mustárral, az egészen finomra vágott petrezselyemmel és a többi ízesítővel, majd megtöltjük vele a paradicsomokat.
A sajtot lereszeljük, majd a paradicsomkalapok nedves oldalát belemártjuk, és úgy helyezzük vissza a már megtöltött paradicsomokra.
Köretként fogyasztjuk nehezebb főételekhez.

Indiai lencse
Hozzávalók 4 személyre: 20-25 dkg lencse, 4-5 dl víz, 2 paradicsom, 1 csípős zöld- paprika, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, 1 evőkanál vaj, vagy olaj.

A megtisztított. váltott vízben többször átmosott lencsét vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük a sóval. borssal. A vajban - vigyázva, hogy meg ne égjen - megpirítjuk a karikára vágott paprikát, miközben, kevés időkülönbséggel, hozzáadjuk a köményt, a koriandert és a kevés pirospaprikát. (Aki szereti, reszelt gyömbért is tehet bele.). A lepirított fűszereket a lencséhez keverjük, öt percig főzzük, beletesszük a felkockázott paradicsomot, és az egészet 2-3 perc alatt készre főzzük.
Önmagában is laktató étel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.

Karfiolköret 1.
Hozzávalók:
Karfiol 0.5 kg, vaj 10 dkg, morzsa 10 dkg, tejföl 1 kanál, só 1 késh.

Elkészítése:
A karfiolt szétszedjük apró rózsákra, megmossuk és feltesszük sós vízben főni, ha puha levét leszűrjük és leöntjük forró vajjal, azután megszórjuk pirított morzsával.
Ha zamatosabbra akarjuk, öntünk rá egy kanál tejfölt.

Karfiolköret 2.
Hozzávalók:
1 kg-os tömör karfiolfej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, (5 dkg reszelt sajt).

A megtisztított karfiolfejet sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetve, torzsájával lefelé kivajazott tűzálló tálra ültetjük.
A tejfölt a tojássárgájával, a reszelt sajttal meg csipetnyi reszelt szerecsendióval simára keverjük, és a karfiolra öntjük.
Rámorzsoljuk a maradék vajat (esetleg meghintjük a sajttal), és a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.

Karotta vagy sárgarépa vajjal
Hozzávalók:
8 deka karotta, 8 deka vaj, 5 deka cukor, egy kis csomó zöldpetrezselyem, só.

A karottát megtisztítjuk, jól megmossuk és összevágjuk.
Ismét megmossuk és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni.
Megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy elég puha legyen, de ne főzzük túl puhára, mert szétesik, gusztustalan lesz.
Ezután leszűrjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a leszűrt és jól lecsurgatott karottát, megsózzuk, cukorral, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és mérsékelt tűzön a vajban megforgatjuk.
(Nem pirítjuk meg.)
Forrón tálaljuk.
Többnyire borjúsülthöz, natúrszelethez, fiatal jércesülthöz vagy párizsi körítésként tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KÖRETEK - ZÖLDKÖRETEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.