Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOGYÓKÚRÁS RECEPTEK, MÁSKÉPPEN

2016.09.26

 

Trücskölt ratyli
Hozzávalók:
Másfél kg nyersratyli, Egy jókora pese (lehetőleg temerkősi), 2 csobolyó gönyészde (ha lehet pöcögösdi), 3 csipet csiháta

Elkészítése roppant egyszerű:
A nyersratylit feltályórát posvásztjuk, míg csurmóst nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csujmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadatba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk sottyadni. Trücskölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyalós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük, mert hamar odakaphat… ahova nem szeretnénk.

Pásztortáska
Hozzávalók:
1-2 adag bátorság, kb.: 400 Ft, 3-4 dl pálinka, miegymás

Elkészítése:
Ha már otthon végképp nincs mit enni, kérjünk kölcsön valakitől úgy 400 forintot, menjünk be a legelső italdiszkont áruházba, és vegyünk 3-4 dl pálinkát. Ha kész, akkor menjünk ki a pusztába, és kerítsünk egy olyan helyet, ahol pásztorok vannak. Lopakodjunk hozzájuk közelebb és színleljünk barátságkötést. Ennek jeléül talán meg is bonthatjuk az első kis üveges pálinkát, majd ha elfogyott, akkor a másikat. Miután a folyós ügyekkel végeztünk, akkor merítsünk 1-2 adag bátorságot és kutasuk ki a pásztorok táskáját. Érdemes korán reggel menni, mert akkor még ott lapul a tarisznyában a reggeli is.
Ha lehet, névjegykártyát ne cseréljünk az ismerkedéskor, mert a későbbiek során ez nem vezethet jóra! Ha van pofájuk és maradt még pálinkájuk, akkor látogassanak meg további néhány pásztorkunyhót.

Lángolt kolbász tűzoltó módra
Hozzávalók:
1 kg kolbász, 1 dl benzin (lehetőleg 98-as), 1 szál gyufa, 1 poroltó, 1 db tűzoltó

Elkészítése:
A kolbászt tegyük olyan biztonságos helyre, ahol nem kap majd tőle semmi lángra Ha ez megvan, akkor öntsük le óvatosan úgy benzinnel, hogy lehetőleg bennünket ne érjen, majd riasszuk a tűzoltókat. Amikor már közelről hallatszik a sziréna hangja, akkor egy határozott mozdulattal gyújtsuk meg az eleséget, és nézzük élvezettel, amint serceg az égő paprikás zsír. Csak akkor hagyjuk, hogy a tűzoltók hozzábabráljanak, amikor már úgy gondoljuk, hogy kellően meg van sülve. Azt előre bocsátjuk, hogy igen költséges étel, mert manapság egy tűzoltósági kivonulás nem filléres játék.

Lángolt kolbász parasztosan
Hozzávalók:
1 kg kolbász, 1 disznóperzselő kézi készülék, 1 szál gyufa (vagy kettő), 1 paraszt

Elkészítése:
A nyers kolbászt egy vaskampó segítségével felakasztjuk valami olyan helyre, hogy ne kapjon lángot semmi. Ezt követően egy, esetleg ha bambák vagyunk kettő szál gyufával meggyújtjuk a disznóperzselő kézi készülék azon végét, ahol a gáz égés céljából kitávozik, majd ha eléri a kellő lángnyelv nagyságát, akkor óvatosan meg-megcsapatjuk vele a kolbászt. A műveletet csak akkor szabad megkezdeni, ha már ott van mellettünk egy paraszt. Onnan lehet megtudni, hogy mikor van kész a kolbász, hogy a parasztnak rendesen csorog a nyála. Ekkor a lángot eloltjuk, és a kissé meleg kolbászt felajánljuk emígyen: Nesze, paraszt!

Sertés pörkölt Kulcsárné módra
Hozzávalók:
54-55 dkg sertéscomb vagy lapocka, vagy bármi, csak sertésből legyen, 1 fej nagyobb, vagy 2 közepes, vagy 3 kisebb vöröshagyma, valamennyi olaj vagy zsír, de ne legyen túl sok, 3-4 dkg őrölt pirospaprika, vagy piros arany, két jó csipet bors, só vagy 1 evőkanálnyi, miegymás

Elkészítése:
Kulcsárné úgy szokta, hogy a hagymát megpróbálja eleinte apróra vagdosni, majd miután bekötözte vérző kezét, már csak nagyobbakra sikerül neki a művelet. Persze mindenek előtt Kulcsárné egy formás kis kaszrojban odarakja a zsiradékot hevíteni. Ha az már füstöl, akkor Kulcsárné kiönti (mert a férje utálja az odaégett olajat vagy zsírt), majd kezdi elölről a műveletet. Amikor harmadjára, negyedjére sikerül neki elkapni a kellő hőfokot, akkor belerakja a hagymát, majd aranyszínűre pirítja. Ha kész, akkor szokta mindig Kulcsárné belerakni a különféle fűszereket. Vigyázat! Nehogy úgy járjanak, mint általában Kulcsárné, hogy a piros arany helyett a férje által rossz helyre visszarakott Technokol Rapidot nyomják bele, mert ebben az esetben is lehet újrakezdeni az egészet - bár ilyenkor már nemigen van kedve Kulcsárnénak újrakezdeni. De ha mégis: a fűszeres zsiradékba tegye bele a húst és öntsön alá kellő mennyiségű vizet, majd átmehet a szomszédba beszélgetni, mint ahogy ezt Kulcsárné szokta. Ha délután háromkor eszébe jut, hogy a pörkölt még mindig a gázon van, akkor siessen haza, nehogy a lakás lángra kapjon. Ebben az esetben már csak annyit tehet, mint Kulcsárné: az odaégett húst kikaparja a kutyának, káromkodik egy nagyot és megbeszéli magában, hogy ma is fogyókúrás napot tart!
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
Meg Kulcsárné is!

 

Tyúkházi Újhúsleves Újasszony Módra
Hozzávalók: 1 db szárnyas (betét), 1 db új tyúk, vagy régi csirke, 1 db mocskos nagy fazék, 5-12 leveskocka (csak tyúkházi újhúsleves kocka jó), 2 emberes sárgarépa, 2 asszonyos petrezselyem, fűszerek kis- és nagy tételben ízlés szerint , hagyma, miegymás, egyebek stb.

Elkészítése:
A mocskos nagy fazékba tegyünk vizet, majd addig melegítsük, amíg az meg nem süti az ujjunkat. Ekkor a lábánál fogva helyezzük bele 4-22 másodpercig a tyúkot, majd fordítsuk meg, hogy ne szálljon a vér a fejébe. Ha nagyon rugdalózna, a bátrabbak elvághatják a művelet előtt a torkát. Mármint a tyúknak. Ha nem akar a toll lejönni rendesen, akkor sincs baj, mert a végén úgyis le kell szűrni a levest. Azért a koppó vizet öntsük ki, és a fazekunkba tiszta vízbe rakjuk bele a tyúkot úgy, ahogy. Nem kell felbontani, mert úgy hamar szétfő, ha minden igaz. A zöldséget folyamatosan tegyük a vízbe. Ha a főzés előtt a tyúkot alaposan megetetjük tengerivel, akkor még a zöldség köretre sem kell, hogy gondunk legyen. Az ízesítést bízzuk nyugodtan a leveskockákra. Azért arra vigyázzunk, hogy a leveskockák ne igyák fel az összes levet. Ha kész, akkor a levet szűrjük le, a húst helyezzük egy nagyobb tálra, és óvatosan tárjuk fel a hasüreget. A csirkebélben megfőtt tengerit nem is muszáj kinyomkodni, azzal bíbelődjön az, aki akar. Mi van még? Ja, a szárnyas betét abban az esetben kell csak, ha a gazdasszonynak időközben baja lenne. Ezt lehetőleg ne főzzük bele a levesbe, mert utána a használat során lehet, szúrna!

Főtt burgonya lé hajléktalanmódra
Hozzávalók:
1-8 db burgonya, 1,5 l víz, csipetnyi só, ízlés szerint fűszerek, 1-8 db hajléktalan,

Elkészítése:
Az általunk megítélt egységnyi burgonyát (nem baj, ha használt is) dobjuk bele egy kevésbé lyukas fazékba, öntsünk alá egy egységnyi vizet, tegyünk bele néhány csipetnyi sót, majd tegyük ki a napra. Amikor a víz forrni kezd, beletehetjük a többi fűszert is. Ha a burgonyát puhának ítéljük meg, akkor vigyük be a fazekat a konyhába (vigyázzon, nehogy megsüsse a kezét) a megfőtt burgonyát szedjük ki óvatosan, majd hagyjuk, hogy a víz magától elhűljön. Ha ez megtörtént, akkor sűrű szűrőn öntsük át. A fent maradt diribdarabokat dobjuk ki, míg a langyos főtt burgonya levét kortyonként fogyasszuk el - két hét alatt. Meglátja, hogy ez az ivólé csodákra képes. Ja, még valami: ez alatt a két hét alatt semmi mást nem szabad fogyasztani, másrészt a megfőtt burgonyát oda kell adni a hajléktalanoknak.
Kérdésként felmerülhet, hogy mi van akkor, ha a burgonya a napon nem fő meg? Bizony hallottam már ilyenről, de nem kell kétségbeesni, mert akkor legfeljebb nyersen kapják meg a burgonyát a hajléktalanok. És mi lesz a levével? Próbálják ki, hátha fővetlenül is kiváló fogyókúrás ital...

Halászlé részeg módra
Hozzávalók:
1 db 8-10 literes bogrács, kb.: 8-10 liter víz, 1 kg apró hal alap-lének, 1 kg nagyobb hal, nem alap-lének, 2 fej emberes hagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 kanál zsír, fűszerek, 1-2 kg kenyér, - és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis Irma, Durbincs sógor stb.)

Elkészítése:
A főzéshez előkészített bográcsot öntsük fel hideg vízzel, majd lassú tüzet rakjunk alá, hogy oda ne kozmáljon. Eközben mi sem tétlenkedjünk, hanem kezdjünk hozzá a bor lassú, de annál élvezetesebb kóstolgatásához. Vigyázat! Egyszerre legfeljebb 1-2 litert fogyasszunk, különben egykönnyen a fejünkbe száll. Ha a víz már forrásban van, akkor vegyünk vissza a lángból, és óvatosan kóstoljuk meg a maradék borocskát. Ha a víz túlságosan forrna, akkor egyszerűen vegyük le, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikorra a bor elfogyott, akkor már úgy sem fogunk emlékezni, hogy mit akartunk főzni, ezért a langyos vízben nyugodtan megmoshatják a lábukat, az apró halat odadobálhatják a kutyának, a kenyeret pedig kenjék meg zsírral, egyenek hozzá hagymát, paprikát, meg paradicsomot. És mi legyen a nagyobb hal sorsa? A kocsmában adják el, vagy cseréljék el vegyes pálinkára.

Pirított napraforgó
Hozzávalók:
1 kg pirítatlan napraforgó

Elkészítése:
A pirítatlan napraforgót tegyük be egy tepsibe, majd gyenge lángon, alacsony hőmérsékleten pirítsuk meg. Ha ez kész, akkor kész is a pirított napraforgó. Igaz, milyen egyszerű volt?

Szárított tökmag
Hozzávalók:
1 kg szárítatlan, úgymond nyers tökmag

Elkészítése:
A szárítatlan, úgymond nyers tökmagot vagy tegyük ki a napra, vagy az előző módszerhez hasonlóan tegyük be egy tepsibe, majd nagyon rövid ideig a sütőbe. Ha kész, akkor kész is a szárított tökmag.

Pörkölt, sózott földimogyoró
Hozzávalók:
1 kg pörköletlen, sótlan földimogyoró

Elkészítése:
Sajnos ebben nem tudok segíteni, mert még soha az életben nem csináltam ilyet, de az biztos, hogyha kész, akkor jól meg kell sózni. Sok sikert, jó nassolást - ha lesz mihez!

Tavaszi bográcsos Trehány módra
Hozzávalók:
1 db bogrács, ami tavalyról csak úgy ott lett hagyva, 3-4 l víz, 1 dl rozsdamaró, 1 dl mosogatószer, 3-4 db súrolószivacs, miegymás.

Elkészítése:
Valahonnan a pince, padlás, sufni stb. mélyéről keressük elő a megszokott, szeretett bográcsunkat, de előtte rakjuk meg a tüzet jó nagyra, hogy a megfelelő pillanatra kész parazsat kapjunk. Ha hosszas keresgélés után megtaláltuk a bográcsot, kezdjünk el töprengeni, hogy mi a fene maradhatott benne ősszel, ami így bele tud száradni és büdösödni. Ha a szörnyülködésen túljutottunk, vegyünk elő vésőt, kalapácsot, és próbáljuk meg eltávolítani a kövületet a főzőalkalmatosságból. Mivel ez úgysem fog sikerülni, ezért öntsünk bele kb.: 1 dl rozsda- és vízkőmarót, majd amíg leugrunk a kocsmába megnézni, hogy nincs-e leltár, addig hadd ázzon. Kisidő múlva a műveletet ismételjük meg mosogatószivaccsal és mosogatószerrel.
Figyelem, fontos!
Semmit nem szabad a műveletek során eltávolítani a bográcsból, mert egyébként nem érjük el a kellő hatást. Ha már egy álló napig tartó próbálkozás után úgy látjuk, hogy bográcsunk tiszta, akkor a benne lévő trutyit mélytányérba tesszük és ízlésesen tálaljuk. Akinek ebből is van gusztusa enni, az dagadjon meg akkorára, mint egy hőlégballon.

Rakott nyelv
Hozzávalók:
1 db sertés

Elkészítése:
Ez a rakott nyelv nem az, amit a boltokban lehet kapni. Pontosabban ilyet is lehet a boltokban kapni, csak nem ilyen formában. De elég a rébuszokban történő beszédből, lássuk a lényeget. Ez a mi receptünk azért fogyókúrás, mert mindjárt kiderül. A sertésnek egy ujjal sem kell hozzányúlni a nyelvéhez, mert nem az övéről van szó. Tehát: aki hamar le akar fogyni, annak semmi mást nem kell tennie, csak minden egyes alkalommal, amikor úgy érzi, hogy már nem bírja ki kaja nélkül, akkor a nyelvét bele kell rakni a sertés ama részébe, ahol a táplálék nem be, hanem kifelé távozik. Ha valaki közben mégis meggondolná magát, hogy mégsem éhes, akkor a műveletet nem kell befejeznie, meg lehet állni félúton. Ha nincs a közelben sertés, akkor teljesen tökéletes erre a célra egy kutya, egy macska, vagy akár egy giliszta is, ha megtaláljuk, melyik az eleje és a vége.


Kukacos gyümölcsleves
Elkészítése:
Az elkészítési módja ugyanaz, mint a hagyományos gyümölcslevesé, csak a főzés előtt alaposan össze kell válogatni a kukacos, pondrós szemeket. Ha esetleg a zöldséges elfelejtkezett volna magáról és teljesen ép, egészséges gyümölcsöt adott volna, akkor valahonnan feltétlenül be kell szerezni néhány marék kukacot, amit a tálalás előtt beleszórunk a levesbe. Aki ezek után is elfogyasztja, az elé szart is tehetünk, azt is elfogyasztja! Jó étvágyat, pontosabban jó fogyókúrát!


Érdekes ízkombinációk, a recept valószínűleg Kanadából származik, innen került az USA-ba.

SÜLT VÍZ
Hozzávalók:
másfél kiló nyers víz egyben, fél deci csapvíz, két korty kristályvíz, 4 jégkocka

Az elkészítés módja:
A másfél kilós nyers vizet jól megmossuk, és hagyjuk, hadd csurogja ki magát. Ezután szárazra töröljük és még mindig egyben hagyva óvatosan beemeljük az előre bevizezett aljú tepsibe, majd lassú tűzön sütni kezdjük. A vizet néha meglocsoljuk, és az egészet átfordítjuk, hogy mind a két oldala egyformán piruljon, és oda ne égjen.
Miután villával megböködtük, hogy elég puha-e, kész is. Forró jégkockákkal díszítjük.

TEHÉNLEPÉNYHAL
Hozzávalók:
egy egész tehén, hússzor harminc centis halkép, 10 deka szárított szálka, gyúródeszka, alkothatnék.

Az elkészítés módja:
A tehenet - ugyanúgy, mintha szalmás-lepényt csináltatnánk vele - réti etetéssel jóllakatjuk, buzdítván, hogy: - Falatozz mán! Na, még egy fűszálat a nagymarha kedvéért!
Miután megtörtént az input és megérkezett az outputty (trotty zzzz putty), a tehéntől megtisztítjuk a lepényt (- Eridj, mán’ odébb Riska!), és halformát gyúrunk belőle. (cuppanások, légyzümm). Az eredményt ellenőrizzük a halképen. (Nahát! Tiszta apja!) Ha megvagyunk, elővesszük a szárított szálkakészletet és a lepényhalba döfködjük, majd pedig az egészet kifilézzük. Persze előfordulhat, hogy valaki nem szereti a tehénlepény-halat. Nekik ajánljuk a Főttkőt.

FŐTTKŐ
Hozzávalók:
Fél kiló mészkő, egy jókora bazalt, 2 deka fogkő, 3 jó hájas zsírkő, fél marék kavics, két kovakő, egy macskakő, jó fogak

Az elkészítés módja:
A köveket alaposan megmossuk, majd szárazra dörgöljük. Ezután beáztatjuk őket. Közben egy fazék aljára helyezzük a három zsírkövet - remegő hájukkal lefelé fordítva – és takarékon olvasztani kezdjük. Az így kapott alapot felöntjük vízzel, majd beledobjuk a bazaltot és a fél kiló mészkőt (csobb) meg a macskakőt (csobb, nyávogás. - Ez még élt! - csodálkozás.) Az egészet megszórjuk kaviccsal (srotty). Pár év múlva villánkkal ellenőrizzük, hogy a sok kő megfőtt-e. Ha igen, díszítésnek rakjuk rá a fogkövet. Köretnek kőtészta illik hozzá, kőkorcsolyának legjobb a kövidinka.

ZSÍRFAGYLALT
Típusát tekintve:
vendégtesztelő desszert.
Hozzávalók (a kacsazsíroshoz):
5 adag vaníliafagyi, és egy adag kacsazsír, a vaníliással azonos árnyalatú: szép sárga
További hozzávalók:
Legalább egy vendég, legjobb a külföldi

A tesztelés módja:
A fagylaltos tálkákat egyszerre vesszük ki a hűtőből és a kacsazsírost a tesztelni kívánt vendég elé helyezzük. A többiek a vaníliásat kapják. Ezután figyelmesek leszünk, különösen a tesztelt irányában. Már az első kanál után sokat megtudhatunk vendégünk önfegyelmi erőnlétéről. Ha a második falat után sem kér a fagyihoz kenyeret, akkor szégyenlős, ha pedig a felénél még mindig nem hány, hazudik.

A “receptek” küldője: Nagy Tyúkos Mátyás Calgary

 

Forrás:
Nagy az Isten állatkertje
Szerző:

Nagy Tyúkos Mátyás Calgary
 
Szerkesztette, illusztrálta<
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.