Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELES TÉSZTÁK 10.

2017.02.10

LEVELES TÉSZTÁK

LAZACOS-SPENÓTOS MUFFIN LEVELES TÉSZTÁBÓL
Hozzávalók:
1 cs mélyhűtött leveles tészta (6 lap), 10 dkg spenót, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt (Gouda vagy Eidami), frissen őrölt/reszelt szerecsendió, só, őrölt feketebors

Elkészítése:
A leveles tésztát felengedjük, a spenótot megpucoljuk, megmossuk (az eredeti recept mélyhűtött spenótot ír, úgyhogy a legjobb, ha a friss spenótot kicsit megpároljátok), a füstölt lazacot összevágjuk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük (légkeveréses: 180 C). A tejfölt a liszttel, tojással és 5 dkg sajttal összekeverjük, fűszerezzük. A leveles tészta lapjait félbevágjuk, hogy 12 darabot kapjunk, ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. A spenótot és a lazacot beletöltjük, majd leöntjük a tejfölös szósszal.
A tészta sarkait ráhajtjuk, és a maradék sajttal megszórjuk.
30-35 percig sütjük, melegen tálaljuk.

LEVELES FOKHAGYMÁS POGÁCSA
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojás sárgája, 3 gerezd fokhagyma, fél dl tej, 5 dkg vaj, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, a sóval, a borssal. A felengedett tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és likőröspohárral kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot megkenünk a fűszeres vajjal, és ráillesztve egy másikat, kicsit összenyomjuk, Alufóliával bélelt sütőlemezre helyezzük, nem túl szorosan egymás mellé.
Tetejüket megkenjük tejes tojás sárgával, és forró sütőben, takaréklángon, barnáspirosra sütjük.

LEVELES TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 40 dkg zsíros tepertő, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, 2,5 dl tejföl, 3 tojás, 1 evőkanál ecet, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só

Elkészítése:
A zsíros tepertőt ledaráljuk (ha nem elég zsíros, akkor tegyünk hozzá kéttojásnyi zsírt), hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, jól összegyúrjuk, és tégla alakúra formáljuk, hideg helyre tesszük. A tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, ha az élesztő a tej tetejére jön, a maradék liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt és hólyagosra dagasztjuk, mint a rétestésztát. A dagasztás után kigyúrjuk és letakarjuk. 10 percig pihentetjük, az után kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni. Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra és vissza. Hideg helyre tesszük, 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. A harmadik nyújtás után a tetejét megrácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük.
Vigyázzunk, hogy a tojás le ne csorogjon, mert akkor nem jön fel a tészta. Lehet azonnal is sütni, de ha pihentetjük, szebb lesz a pogácsánk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK LEVELES TÉSZTÁKKAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.