Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELES TÉSZTÁK 11.

2017.04.24

LEVESES TÉSZTÁK

MÁKOS PÁRNÁK
Hozzávalók:
30 dkg főtt sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg margarin, 1 doboz mélyhűtött leveles tészta (50 dkg), 1 tojássárgája, 1 evőkanál mák

Elkészítése:
A főtt sonkát és a megtisztított hagymát apró kockákra vágom, majd serpenyőben forró margarinon kissé megpirítom.
A felengedett leveles tésztát vékonyra nyújtom, és 5 x 5 cm-es négyzetekre vágom.
A tölteléket egyenletesen elosztom a tésztanégyzetek felén, és a tetejükre teszek egy-egy üres tésztadarabot. A széleiket körben összenyomkodom. A "párnákat" tepsire rakom, bekenem tojássárgájával, és meghintem mákkal.
Előmelegített, forró sütőben (220°C-on) 10-15 perc alatt szép aranyszínűre sütöm.
Kis fonott kosárban tálalom.
Sörhöz, borhoz illik igazán.

ÖRMÉNY HÚSOS BÉLES
A vajas-leveles tészta:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 ek cukor, csipetnyi só
A töltelék:
130 dkg előre párolt hús vagy húsmaradék, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje, csipetnyi fodormenta, 1 dl tejföl, 1 ek olvasztott zsír

Elkészítése - Vajas-leveles tészta:
5 dkg vajjal, 40 dkg liszttel, a tojásokkal, az élesztővel, tejjel, cukorral és sóval tésztát gyúrunk, és langyos helyen megkelesztjük.
A többi vajat és lisztet összegyúrva hidegre tesszük. Ha a tészta félig megkelt, hosszúkás alakúra és jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A vajas-lisztes korongot a tészta közepére tesszük, és a tésztát szorosan ráhajtogatjuk.
15-20 percig hideg helyen pihentetjük, majd újra kinyújtjuk hosszúkás alakúra, s liszttel könnyedén megszórva előbb az egyik harmadát behajtjuk-fordítjuk, s ezt a harmadik, harmaddal befedjük. Megint hűvös helyre tesszük. A műveletet háromszor megismételjük.
Utoljára a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, formával kerekre vágjuk... stb. Minden második karika közepét kivágjuk. Az elkészítésnél úgy illesztjük, hogy mindegyik karika tetejére kilyukasztott karika kerüljön. - Vághatjuk négyszögűre is.
Töltelék:
A húst megdaráljuk, majd kevés vajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymával, megsózva és borsozva negyedóráig pároljuk.
Végül finomra vágott petrezselyemzöldjét, csipetnyi fodormentát és 1 dl tejfölt keverünk bele.
A keverékkel megtöltjük a kivágott pogácsákat, és forró sütőben kisütjük. Megjegyzés:
Hasonlít a lengyel, román, orosz pirog, pirozski nevű ételhez, de eltér tőlük a töltelék összetételében, főleg a jellegzetesen kaukázusi örmény fűszer, a menta alkalmazásában.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
A LEVELES TÉSZTÁK - RECEPTEK LEVELES TÉSZTÁKKAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.