Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK 15.

2019.02.06

LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK

SERTÉSSÜLT WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, 1 tojássárgája, 30 dkg mirelit leveles tészta, 60 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg mirelit zöld hüvelyű bab, 1 ek. tej, 1,5 dl tejszín, 1-2 teáskanál liszt, 3 ek vaj, 1 csokor petrezselyem, néhány zsályalevél, só, bors

Elkészítése: A sóval, borssal bedörzsölt húst tepsiben, kb. 45 percig sütjük.
A gomba felét apróra vágjuk.
A hagymát apróra felkockázzuk és a gombával együtt 1 ek vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A petrezselyem és zsályalevelek felét apróra vágjuk, és a gombavagdalékba keverjük.
A sütőből kivett húst kihűtjük.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk.
Rákenjük a gombavagdalékot úgy, hogy a tészta szélén 2 cm-es rész üresen maradjon. Középre fektetjük a sültet, majd beburkoljuk a tésztába. Tejjel felvert tojássárgájával megkenjük. Hideg vízzel kiöblített tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
Közben a sárgarépát ferdén felszeleteljük, és a zöldbabbal együtt forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig pároljuk.
A maradék gombát félbevágjuk, és a maradék vajon megpároljuk.
Sózzuk, borsozzuk.
A tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, és a gombára öntjük. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldségeket is.
A leveles tésztában sült húst a tejszínes zöldségekkel körítjük, és frissen összevágott petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk.

SÜLT ALMA BATYUBAN
Hozzávalók:
6 db nagy piros alma, 1 doboz mirelit leveles tészta, 10 dkg marcipánmassza, 2 ek narancslekvár, 1 tojás, nagyobb szemű kristálycukor (vagy jégcukor), porcukor, ribizli öntet

Elkészítése:
Az almákat kettőbe vágjuk, magházukat kiemeljük.
A marcipánmasszát összekeverjük a lekvárral, az üregekbe betöltjük.
A fél almákat összeillesztjük.
A felengedett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, 6 egyforma darabra vágjuk. 1-1 almát beborítunk vele. A tésztát batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk. A leeső tésztarészekből leveleket vágunk és rátesszük a batyura. Tojással megkenjük, cukorral megszórjuk. Forró sütőben 200°C-on kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Porcukorral meghintve, vagy ribizli öntettel kínáljuk.

SZARDÍNIÁS TÁSKA
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 doboz szardínia, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 tojás, 1 dl tej, 2-3 evőkanál búzadara, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A szardíniát olajával együtt villával simára keverjük, hozzáadjuk a felvert tojást, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a pépesre zúzott fokhagymát és fél dl tejet, majd annyi búzadarát keverünk bele, hogy a szardíniakrém kenhető legyen. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, nagyobb négyszögeket vágunk belőle, a tésztalapokat megkenjük a töltelékkel, és táskaformára hajtogatjuk.
Sütőlemezre tesszük, tetejüket tejjel megkenjük, és előmelegített forró sütőben takaréklángon sárgásbarnára sütjük.

SZERB SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (0,5 kg), 5 egész tojás, 1 liter tej, 8 evőkanál gríz, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
1 liter tejjel, 8 kanál grízzel tejbegrízt főzünk. Beletesszük a vaniliáscukrot, és ha kellően kihűlt hozzákeverjük a cukorral kikevert 5 tojás sárgáját. Felverjük a tojás fehérjét habbá, és ezt óvatosan adagoljuk a masszához. A tepsi aljára vékonyra nyújtott leveles tésztát teszünk, erre rá a massza tölteléket, és a tetejét is betakarjuk tésztával.
Ha kisült porcukrozzuk a tetejét.
Lehet húsos tölteléket is bele tenni, akkor főételként sósan fogyaszthatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK LEVELES TÉSZTÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tomasova376@azet.sk

(Rózsika , 2019.02.07 19:43)

Imádom az oldalt szeretek itt böngészni . De ha találok kedvemre valót akkor el is készitem .