Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK 18.

2019.05.26

LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK

TIROLI TÚRÓS RÉTES
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 db tojás + 1 db tojás a tészta kenéséhez, 5-6 evőkanál porcukor, 1/2 dl tejföl, 2 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál őrölt narancshéj, 1 mokkáskanál só, 1 doboz mirelit leveles tészta

Elkészítése:
A tehéntúrót szitán áttöröm.
A mazsolát beleteszem a habosra felvert tojásba, hozzáadom a porcukrot, a tejfölt, a búzadarát, a narancshéjat, az áttört túrót és a sót, majd jól összekeverem. A felengedett tésztát erősen lisztezett deszkán két részre vágom, és vékonyra kinyújtom. Mindkét darab szélére egy csíkban felkenem a túrótölteléket. Szorosan felcsavarom, a két végét kicsit benyomkodom, majd a tészta-rudakat sütőlemezre teszem. A tetejüket megkenem a felvert tojással, és előmelegített sütőben szép sárgásbarnára sütöm.
Még melegen felszeletelem, de csak akkor tálalom, ha teljesen kihűlt.

TOJÁSOS GOMBATEKERCS
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 4 tojás, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, fél dl tej, ízlés szerint só és bors

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát tisztítás után felszeleteljük. A megmelegített vajon sárgára fonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, megsózzuk, megszórjuk törött borssal, majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, belekeverjük a habosra felvert tojásokat, a finomra metélt zöldpetrezselymet, és állandó keverés közben addig sütjük, amíg összeáll, de még lágy. A felengedett tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a már kihűlt gombás tojás felével, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. A két végét jól benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon.
A másik tésztalapot ugyanígy töltjük meg.
A tejjel megkent rudakat előmelegített forró sütőbe toljuk, és kis lángon pirosra sütjük.
Még melegen felszeleteljük.

TÖKÖS RÉTES
Hozzávalók:
500 g leveles tészta, 1 kg megtisztított sütőtök, 4-5 evőkanál étolaj vagy olvasztott vaj, 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj a tészta locsolásához és a kenéshez, porcukor a hintéshez

Elkészítése:
A megtisztított sütőtököt, miután nagy lukú reszelőn lereszeltük, áthevített olajon vagy vajon addig pároljuk, amíg a leve el nem fő és a tök meg nem puhul. Amikor elhűlt, állandó kevergetés közben egyenként belekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot és óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is. Egymásra helyezünk 2-3 tésztalapot, meglocsoljuk őket olajjal, rárakjuk a kellő mennyiségű tölteléket és összegöngyöljük. Annyi tekercset csinálunk, amennyire a hozzávalókból futja. Jól kikent tepsibe egymás mellé helyezzük őket, és még egy kicsit meglocsoljuk forró olajjal, majd 200°C-ra melegített sütőben kb. 30 percig sütjük, vagyis amíg a héja meg nem pirul.
A tökös rétest, miután eldaraboltuk, meghintjük porcukorral.
Melegen tálaljuk.

TÚRÓS-GOMBÁS SPENÓTRÉTES
Hozzávalók:
1 kg spenót, 300 g tehéntúró, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 100 g Champignon gomba, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa, mélyhűtött leveles tészta, 50 g reszelt sajt

Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad + egy kevés sóval fedő alatt megpároljuk. Jól kinyomkodjuk, megvágjuk, egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a túrót, 1 egész tojást, a reszelt sajtot, az elkapart fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, 1 csipet őrölt szerecsendiót. Ezt simára-habosra kikeverjük, majd végül beletesszük a megtisztított, megmosott, szárazra törölt és vékony szeletekre vágott gombát.
A felengedett leveles tésztát egy nagyobb, meglisztezett konyharuhán vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen rásimítjuk a spenótkrémet, ismét megszórjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Tepsibe emeljük, tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojássárgával és előmelegített, forró sütőben (200 C) pirosra sütjük.
Körülbelül 30-40 perc a sütési ideje.
Hagyjuk langyosra kihűlni, csak azután szeleteljük.
Hidegen is kitűnő!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LEVELES TÉSZTÁK - RECEPTEK LEVELES TÉSZTÁKKAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.